Όσα δεν ξέρατε για την ταινία- παράσταση «Ρόζμαρι»

Η ταινία «Tο Μωρό της Ρόζμαρι» του Πολάνσκι και τα γεγονότα που συνδέονται με αυτήν έδωσαν την έμπνευση στον Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη για την παράσταση «Ρόζμαρι» που έρχεται σε streaming προβολές

Όσα δεν ξέρατε για την ταινία- παράσταση «Ρόζμαρι»

Το θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «Το μωρό της Ρόζμαρι» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ίρα Λέβιν θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες των 100 στην ιστορία του κινηματογράφου, είναι ένα ορόσημο του σινεμά τρόμου - φαντάζει το ίδιο στοιχειωμένο και σατανικό ακόμα και σήμερα, 53 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του. Ψάχνοντας κανείς για την ταινία θα δει πως συνοδεύεται από πολλά trivia. Ο σκηνοθέτης Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης με την επιθυμία ν’ ανεβάσει μια παράσταση βασισμένη στην θρυλική ταινία, συνάντησε τους μύθους που τη συνοδεύουν και τους χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα. H παράσταση «Ρόζμαρι» «θέατρο σε μονό πλάνο», αποπειράται να ενώσει επί σκηνής τέσσερις αφηγηματικές γλώσσες: τη θεατρική, την κινηματογραφική, τη λογοτεχνική και τη μουσική και θα παιχτεί σε streaming στις 5 με 7 Μαρτίου.

Οι μύθοι που συνοδεύουν την ταινία

Όσα δεν ξέρατε για την ταινία- παράσταση «Ρόζμαρι» - εικόνα 1

1. Ο παραγωγός της ταινίας αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου πριν ακόμα το ίδιο το βιβλίο μπει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και χωρίς ο ίδιος να το έχει διαβάσει.
2. Το διαμέρισμα στο οποίο διαδραματίζεται η ταινία, βρίσκεται σ’ ένα εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα, γνωστό ως «The Dakota», στη Νέα Υόρκη. Στο κτίριο αυτό διέμεναν ο Τζόν Λένον με τη σύζυγο του Γιόκο Όνο, και έξω από αυτό έγινε η δολοφονία του Λένον.
3. Ο παραγωγός της ταινίας του Ρομάν Πολάνσκι, Γουίλιαμ Καστλ νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με πρόβλημα στα νεφρά και στο παραλήρημά του φώναζε «Ρόζμαρι, για το Θεό, άσε κάτω το μαχαίρι». Στο ίδιο νοσοκομείο, την ίδια περίοδο βρέθηκε ο Πολωνός Κρίστοφ Κόμεντα, που συνέθεσε τη μουσική της ταινίας και που τελικά πέθανε από θρόμβο στο κεφάλι.
4. Τα καταραμένα γεγονότα που πλαισιώνουν την ταινία, έρχεται να σφραγίσει η φρικτή δολοφονία της συζύγου του Ρόμαν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, από την ομάδα του Τσαρλς Μάνσον. Η Τέιτ ήταν οκτώ μηνών έγκυος.

Όσα δεν ξέρατε για την ταινία- παράσταση «Ρόζμαρι» - εικόνα 2
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης

Όλοι αυτοί οι μύθοι κρατούν μια ισχυρή αφηγηματική σκυτάλη για τον σκηνοθέτη Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη, ο οποίος μας είπε: «Διαβάζοντας πληροφορίες για τα παραλειπόμενα της ταινίας αυτής, μου κίνησε το ενδιαφέρον πως την περίοδο που η Μία Φάροου (πρωταγωνίστρια της ταινίας), συμμετείχε στα γυρίσματα και υποδυόταν μια γυναίκα που παλεύει με ένα καταπιεστικό και τοξικό περιβάλλον, ήταν παντρεμένη με το Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος προσπαθούσε να την πείσει να εγκαταλείψει το φιλμ καθώς ο γάμος τους περνούσε μεγάλη κρίση. Η Φάροου τελικά επέλεξε να συνεχίσει και έτσι ο Σινάτρα τη χώρισε. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η τέχνη πολλές φορές έρχεται σε απόλυτο χρονισμό με την ίδια τη ζωή. Ωστόσο, το διαζύγιο δεν αποτελεί τη μοναδική υπέρβαση που κλήθηκε να κάνει η Μία Φάροου για τα γυρίσματα της ταινίας. Υπό τις οδηγίες του Ρόμαν Πολάνσκι αναγκάστηκε να διασχίσει πολυσύχναστο δρόμο της Νέας Υόρκης, χωρίς να τον έχουν ασφαλίσει για το γύρισμα, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να σταματάνε μπροστά της και να περνάνε ξυστά από δίπλα της. Θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. Οι μύθοι και τα πραγματικά γεγονότα που πλαισίωσαν την ταινία αυτή, ιδίως πίσω από τις κάμερες, ήταν η κινητήριος δύναμη της δικής μας παράστασης καθώς κάποια από αυτά τα συμβάντα χρησιμοποιούνται στην αρχή του έργου, όπως το παρουσιάζουμε στη δική μας διασκευή, ως οιωνοί για το τι θα επακολουθήσει. Γοητεύτηκα πολύ, κυρίως από αυτά που δε γνώριζα για την ταινία, καθώς θεωρώ πως αυτές οι ιστορίες έχουν πολύ περισσότερα να διηγηθούν από το ίδιο το έργο. Γι’ αυτό και αποτέλεσαν το εύφλεκτο υλικό που πυροδότησε τη δημιουργικότητα όλης της ομάδας μας. Από τον μουσικό και τον κάμεραμαν έως τους ηθοποιούς και εμένα τον ίδιο. Τολμώ να πω ότι και σε εμάς συνέβησαν αρκετά παράδοξα που επιβεβαιώνουν ότι οι μύθοι και οι ιστορίες κρατούν μια ισχυρή αφηγηματική σκυτάλη, η οποία παραδίδεται από τον ένα καλλιτέχνη στον άλλον».

Το κείμενο της παράστασης είναι του Αντρέ Παπακώστα και η μουσική του Κάρολος Μπεράχας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Δενδρινός, Αλέξιος Διαμαντής, Κατερίνα Μαούτσου, Φραγκίσκη Μουστάκη, Κώστας Νικούλι, Ευθαλία Παπακώστα και οι μουσικοί: Κάρολος Μπεράχας: (Πιάνο, κιθάρα, looper, beats), Δημήτρης Πρόκος: (Κλαρινέτο). Δείτε την παράσταση «Ρόζμαρι» σε online προβολή-video on demand από 5 έως 7 Μαρτίου αγοράζοντας εισιτήριο € 8 από εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.