Ψηφιακή σκηνή | 5 πληροφορίες που δεν ξέρατε για την «Όμορφη πόλη»

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται διαδικτυακά.

Ψηφιακή σκηνή | 5 πληροφορίες που δεν ξέρατε για την «Όμορφη πόλη»

Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για τον έρωτα, την ξενιτιά, το θάνατο και την επανάσταση ξεσήκωσαν το κοινό στη μουσικοθεατρική παράσταση «Όμορφη πόλη» του Γιώργου Βάλαρη. Μην τη χάσετε, θα προβληθεί διαδικτυακά, στις στις 9 και 10 Ιανουαρίου.

#1 Ένα σύγχρονο υπερθέαμα

Πενήντα επτά χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της «Όμορφης πόλης» του Μίκη Θεοδωράκη στην ομώνυμη παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη, ο Γιώργος Βάλαρης δημιούργησε μια σύγχρονη εκδοχή της, ένα μοντέρνο εικαστικό και οπτικοακουστικό θέαμα, το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Μέγαρο Μουσικής και το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στο Ηρώδειο. Τα πεζά κείμενα της παράστασης έγραψαν ο Γιώργος Βάλαρης και ο Στέλιος Παπαδόπουλος

Ψηφιακή σκηνή | 5 πληροφορίες που δεν ξέρατε για την «Όμορφη πόλη» - εικόνα 1

#2 Πόσα αλλάζουν σε 50 χρόνια;

Το καλλιτεχνικό έργο του μεγάλου συνθέτη συνδέεται με την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα κι έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο. Η «Όμορφη πόλη» του 2020 δεν μπορεί να είναι αυτή του 1962, όμως οι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι. Δεν μπορείς να μην συγκινηθείς ακούγοντας διαχρονικά τραγούδια όπως η «Ομορφη Πόλη», ο «Καημός», «Το τρένο φεύγει στις 8», «Δραπετσώνα», «Βράχο - βράχο», «Της ξενιτιάς», «Ενα δειλινό», «Κόκκινο τριαντάφυλλο» και πολλά άλλα. Κομμάτι της παράστασης ήταν αφιερωμένο στο «Αξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και τη «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

#3 Λογοκριμένη πρεμιέρα

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Όμορφη Πόλη» πρωτοανέβηκε το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο Παρκ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, κείμενα των Μποστ και Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού και Ακου Δασκαλόπουλου τους οποίους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Μάλιστα η λογοκρισία «έκοψε» τότε από το δίσκο τους στίχους του Μποστ και τα σκετς του Θεοδωράκη. Σπουδαίοι ερμηνευτές και ηθοποιοί συμμετείχαν στην πολυσυζητημένη παράσταση: ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Ντόρα Γιαννακοπούλου, η Σμάρω Στεφανίδου, οι αδελφές Καλουτά κ.ά.

Ψηφιακή σκηνή | 5 πληροφορίες που δεν ξέρατε για την «Όμορφη πόλη» - εικόνα 2

#4 Καστ πολλών καρατίων

Στην παράσταση του Γιώργου Βάλαρη το εξαίρετο καστ απαρτιζόταν από τους ηθοποιούς Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστα Καζάκο, Γιώργο Κιμούλη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργο Βάλαρη, Αιμίλιο Ράφτη, Άκη Σιδέρη, τους τραγουδιστές Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, Σαλίνα Γαβαλά και κάποιους guest, χορευτές και τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Όλοι μαζί, μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό κόσμο που χτιζόταν επιδέξια από το βίντεο γουόλ, τους φωτισμούς και την κίνηση έζησαν τον έρωτα, βίωσαν την ξενιτιά, αντιμετώπισαν τον θάνατο, οραματίστηκαν την επανάσταση... Αυτές είναι και οι θεματικές ενότητες του έργου που ακολουθεί πιστά τους κανόνες και τους κώδικες της αρχαίας τραγωδίας.

#5 Έτοιμοι για προβολή;

Στην διαδικτυακή προβολή της μουσικοθεατρικής παράστασης «Όμορφη πόλη» του Γιώργου Βάλαρη τραγουδούν οι Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Φωτεινή Βελεσιώτου και Σαλίνα Γαβαλά, ενώ ο Κώστας Καζάκος εμφανίζεται σε video. Πρόκειται για την βιντεοσκοπημένη παράσταση του Ηρωδείου και μπορείτε να την δείτε στις 9 και 10 Ιανουαρίου (διαθέσιμη 8μ.μ.-12π.μ.). Προπώληση εισιτηρίων online (€ 14) από εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

H Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ήταν προσκεκλημένη στη διοργάνωση και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας θέσεων διεύθυνσης πολιτισμού στις επιχειρήσεις.

Τέσσερα θέατρα αποχαιρετούν πέντε παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος) αλλά και ένα του Φλομπέρ κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.