Συντονιστείτε στην ραδιοφωνική εκπομπή που ξορκίζει (με τέχνη) το 2020

Με σουρεάλ διάθεση και μαύρο χιούμορ, το επιμελητικό-καλλιτεχνικό δίδυμο Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη σχεδιάζει μια ιδιαίτερη ανασκόπηση, «εν είδει αντίστροφου εορτασμού» όπως εξηγούν οι ίδιες.

Συντονιστείτε στην ραδιοφωνική εκπομπή που ξορκίζει (με τέχνη) το 2020

Τι να κρατήσεις και τι να αφήσεις απ’ το γρουσούζικο 2020; Ένα έτος που επιβεβαίωσε περήφανα τη φήμη του ως δίσεκτο, ξεκινώντας με τραγικές φωτιές στην Αυστραλία, συνεχίζοντας με το πιο επίμονο και επεκτατικό μικρόβιο της πρόσφατης Ιστορίας κι αφήνοντας μια ξαναμμένη Αίτνα στο φινάλε, για να μην αναφέρουμε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ή του 25χρονου Κλοντιάν Ράσα, την ακραία πόλωση στην Αμερική και πόσα ακόμη.

Αντί να ατενίσουν κατευθείαν το νέο έτος που έρχεται, ευλογώντας το με καλότυχες ευχές κι ελπίδα, το επιμελητικό-καλλιτεχνικό δίδυμο Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη («Let's Supper, Mr. Iolas», «Το Πλοίο της Αγάπης») κανόνισε μια ιδιαίτερη ανασκόπηση, «εν είδει αντίστροφου εορτασμού» όπως εξηγούν οι ίδιες, ώστε να πουν ένα γερό αντίο στο χρόνο που πέρασε και να αντικρίσουν τον επόμενο με ανανεωμένη προοπτική. Μιλάμε για το «Pai O Palios O Chronos», ένα ραδιοφωνικό-διαδικτυακό πρότζεκτ την τελευταία Κυριακή του χρόνου (27/12), το οποίο γαρνίρεται με μπόλικο σουρεαλισμό και μαύρο χιούμορ.

Αρχικά, να αναφέρουμε πως γίνεται σε συνεργασία με την ομάδα του «Τελεταί Μπούκουρας». Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια από τις πιο πετυχημένες τρολ σελίδες του διαδικτύου που σολάρει στο μακάβριο με ξεκαρδιστικό τρόπο, πουλώντας κάσες-πετσέτες για την παραλία και ποστάροντας προσφορές για οικονομικά μνημόσυνα την Black Friday. Στο ραδιοφωνικό σταθμό του Ομίλου Μπούκουρα, λοιπόν, καθώς και στη σελίδα τους στο FB, δύο διαφορετικές εκπομπές πρόκειται να λάβουν χώρα την ίδια ημέρα, φιλοξενώντας καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν νέα έργα.

Συντονιστείτε στην ραδιοφωνική εκπομπή που ξορκίζει (με τέχνη) το 2020 - εικόνα 1
Mariconavirus aka Tomás Diafas, «Psofisa»,sound performance, 7’35’’, 2020
Συντονιστείτε στην ραδιοφωνική εκπομπή που ξορκίζει (με τέχνη) το 2020 - εικόνα 2
Σπύρος Αγγελόπουλος, «Mont-Blanc», animation θεάτρου σκιών, 5’, 2020

«Το έτος που παρέρχεται μας άφησε ένα εφέ μουδιάσματος, τόσο λόγω ακύρωσης διάφορων πραγμάτων που βρίσκονταν στα σκαριά, όσο και λόγω διάθεσης, ρουτίνας, θλίψης, μαυρίλας», εξηγούν οι επιμελήτριες. «Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη μας να εκφραστούμε, να διακωμωδήσουμε το δύσκολο 2020 ξορκίζοντάς το. Αντιστρέφοντας, λοιπόν, το catchy jingle “Πάει ο παλιός ο Χρόνος” σε μοιρολόι (πάει, πάει), βάζουμε μια επικεφαλίδα για να δημιουργήσουμε και να παρουσιάσουμε έργα μέσα στην ιδιαίτερη αυτή συνθήκη».

Το πρόγραμμα των δύο εκπομπών –το FB event σημειώνεται στις 9 μ.μ. και το ραδιοφωνικό στις 10 μ.μ.περιλαμβάνει visual και ηχητικά έργα: προωθητικές αφίσες μιας επερχόμενης σουρεαλιστικής ταινίας μεταξύ πορνό και σπλάτερ, αλληγορικές συνθέσεις-μινιατούρες που αναμειγνύουν δυστοπικά με παραμυθικά στοιχείο, ένα ρεβεγιόν (έως εννέα ατόμων, βεβαίως-βεβαίως) κι ένα περφόρμανς πάνω στη σωστή ανάγνωση ενός επικήδειου λόγου όταν απευθύνεται σε κενή αίθουσα, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα του προγράμματος. Στη λίστα των συμμετεχόντων συναντάμε τον Κωστή Σταφυλάκη (επιμελητή 6ης Μπιενάλε Αθήνας) και τον Σπύρο Αγγελόπουλο.

Με σουρεάλ διάθεση και μαύρο χιούμορ, το επιμελητικό-καλλιτεχνικό δίδυμο Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη σχεδιάζει μια ιδιαίτερη ανασκόπηση, «εν είδει αντίστροφου εορτασμού» όπως εξηγούν οι ίδιες.

«Σίγουρα, ο θάνατος και η αρρώστια δεν είναι γεγονότα ευτράπελα, όμως το μόνο που μας έμεινε είναι να χαμογελάμε –έστω από πείσμα ή και λίγο παγωμένα– και να τρολάρουμε την παράνοια που ζούμε “μέχρι τέλους”», μας λένε οι επιμελήτριες, κρατώντας μερικά από τα χαρτιά τους κλειστά για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε την τελευταία Κυριακή του χρόνου, σε ζωντανή μετάδοση. «Χιόνια στο καμπαναριό, πέθανε όλο το χωριό», συντονιστείτε!

Αναλυτικά, συμμετέχουν οι Εριφύλη Βενέρη, Νάιρα Στεργίου, Μαρίνα Βελησιώτη, Απόστολος Μητρόπουλος και Σπύρος Αγγελόπουλος στο διαδικτυακό event στη FB σελίδα του «Τελεταί Μπούκουρας» (9-12 μ.μ.) και οι Κωστής Σταφυλάκης, Marikonavirus aka Tomas Diafas, The Callas, Ηλέκτρα Σταμπούλου και Θάλεια Ραυτοπούλου στην τακτική κυριακάτικη ραδιοφωνική εκπομπή του Ομίλου Μπούκουρα (προλογίζει ο Άλκης Μπούκουρας), η οποία θα αφιερωθεί στο «Pai O Palios O Chronos» (10-12 μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.