Ο πατήρ Επιφάνιος στο ERTFLIX

Η ανεκτίμητη κληρονομιά του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που ανέδειξε την άγνωστη αγιορείτικη μοναστηριακή κουζίνα, ζωντανεύει μέσα από έξι on demand επεισόδια στην πλατφόρμα της ΕΡΤ.

Ο πατήρ Επιφάνιος στο ERTFLIX

Ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός έφυγε νικημένος από χρόνια ασθένεια πριν από μερικές ημέρες, άφησε όμως πίσω του, ως ανεκτίμητη κληρονομιά, την ανάδειξη της άγνωστης αγιορείτικης μοναστηριακής κουζίνας και του αγιορείτικου αμπελώνα. Αυτή του την παρακαταθήκη φέρνει στην οθόνη η σειρά «Όψον και Ψαλμός» που, σε σκηνοθεσία Χρόνη Πεχλιβανίδη, ξεδιπλώνει τις μαγειρικές αγάπες, αλλά και την πολυσχιδή προσωπικότητα ενός φωτεινού ανθρώπου, μέσα από έξι επεισόδια και 12 συνταγές.

Διαθέσιμα δωρεάν και on demand στο ERTFLIX, τα έξι επεισόδια της σειράς «Όψον και Ψαλμός», με την πρωτότυπη μουσική τους να υπογράφει ο Νίκος Πορτοκάλογλου, καταγράφουν την γνώση και την αγάπη του γέροντα Επιφάνιου για την ιδιαίτερη μαγειρική παράδοση του Αγίου Όρους, μέσα από συνταγές όπως η σαρακοστιανή Χταποδόσουπα, οι αγιορείτικοι κολοκυθοκεφτέδες, ο ροφός κατσαρόλας με αγκινάρες, η ταχινόσουπα και ο παραδοσιακός αγιορείτικος χαλβάς σιμιγδαλιού.

Μπολιασμένες με την ξεχωριστή προσωπικότητα και τον αεικίνητο χαρακτήρα ενός πάντα δραστήριου και εξωστρεφή κοσμοκαλόγερου, οι συνταγές προετοιμάζονται στο φιλόξενο ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου στον Μυλοπόταμο, όπου ο πατήρ Επιφάνιο εγκαταστάθηκε το 1990. Εκεί είναι, άλλωστε, που ήρθε σε επαφή με τη μοναστηριακή μαγειρική, φύτεψε αμπέλια κι έχτισε οινοποιείο, αναβιώνοντας τον παραδοσιακό αμπελώνα. Ταξιδεύοντας συνεχώς, έκανε την αγιορείτικη παράδοση γνωστή σε όλη την Ευρώπη και συγκέντρωσε τη μαγειρική του εμπειρία στο μοναδικό στο είδος του βιβλίο «Η μαγειρική του Αγίου Όρους», που έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά, Αγγλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά και Ισπανικά.

Το ERTFLIX είναι διαθέσιμο δωρεάν στο https://www.ertflix.gr και με το κόκκινο κουμπί από τις smart τηλεοράσεις, καθώς και σε κινητά και tablets με τις δωρεάν ERTFLIX εφαρμογές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.