Athens Streaming | Το όραμα μιας ασφαλούς «Europa», ταινίες queer και χριστουγεννιάτικο κλίμα απ’ το Μέγαρο Μουσικής

Όσα ξεχωρίζουν στη διαδικτυακή μας ατζέντα, από 14 έως 20 Δεκεμβρίου.

Athens Streaming | Το όραμα μιας ασφαλούς «Europa», ταινίες queer και χριστουγεννιάτικο κλίμα απ’ το Μέγαρο Μουσικής

Το «Europa» του Λαρς φον Τρίερ ζωντανεύει μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Παπακωστόπουλου, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου, για δύο προβολές στην νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου (8.30 μ.μ.). Μένοντας πιστός στο κείμενο και υιοθετώντας τα μοτίβα του Δανού κινηματογραφιστή, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να θέσει προβληματισμούς για το πόσο αληθινό μπορεί να είναι το όραμα μιας ασφαλούς Ευρώπης. Απαιτείται (δωρεάν) ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ.

Δύο βραβευμένες queer ταινίες έρχονται δωρεάν στις οθόνες μας για λίγες ημέρες μέσω της πρωτοβουλίας του περιοδικού «Antivirus». Στην ειδική πλατφόρμα, έως 16 Δεκεμβρίου, έχουμε πρόσβαση στο πολυβραβευμένο ντεμπούτο του Φράνσις Λι με τίτλο «Του Θεού η Χώρα» (2017), όπου ο νεαρός Τζόνι μας μεταφέρει σε ένα αναπάντεχο love story (με πολιτικό πρόσημο) στην επαρχιακή πόλη στο Γιόρκσαϊρ, καθώς και το «Tom of Finland» (Ντόμε Καρουκόσκι, 2017), το οποία βασίζεται στη ζωή του ομώνυμου εξαιρετικά σημαντικού ομοφυλόφιλου σκιτσογράφου.

Athens Streaming | Το όραμα μιας ασφαλούς «Europa», ταινίες queer και χριστουγεννιάτικο κλίμα απ’ το Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 1

Ξεκινούν οι χριστουγεννιάτικες συναυλίες και η εξ αποστάσεως θέαση μέσω διαδικτύου μπορεί να στερεί από την μετουσίωση της συναυλιακής εμπειρίας αλλά σίγουρα αυξάνει την προσβασιμότητα και τη διάχυση. Το Μέγαρο Μουσικής, για παράδειγμα, οργανώνει μια σειρά από δωρεάν streaming προβολές για να απολαύσουμε από το σπίτι: αυτή την εβδομάδα έρχεται (από την πόλη του Αμβούργου) το ορχηστρικό και χορωδιακό σύνολο Balthasar Neumann με τον Τόμας Χένγκελμπροκ στη θέση του μαέστρου. Στα ηχεία η Λειτουργία σε σι ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Πέραν αυτού, το Μέγαρο ετοιμάζει ένα ξεχωριστό δώρο για τα παιδιά: «Τα καλτσάκια», ένα μουσικό παραμύθι που μιλάει για τις σχέσεις των ανθρώπων και αγγίζει την καρδιά μικρών και μεγάλων ανεβαίνει στο διαδίκτυο με δωρεάν streaming το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου (6 μ.μ.). Το κείμενο υπογράφουν ο Κοσμάς Λαμπίδης και οι Σπύρος & Σταύρος Ρουμελιώτης, ενώ σε ρόλο αφηγήτριας αλλά και τραγουδίστριας θα δούμε την Μαρία Παπαγεωργίου.

Athens Streaming | Το όραμα μιας ασφαλούς «Europa», ταινίες queer και χριστουγεννιάτικο κλίμα απ’ το Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 2
© Ακριβιάδης

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο» φωνάζει το 2ο φεστιβάλ Mind The Fact, μια πολιτιστική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε το ’16 από τη Γιολάντα Μαρκοπούλου και την Ιωάννα Βαλσαμίδου, στοχεύοντας στην ανάδειξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας, και φέτος επιστρέφει διαδικτυακά και δωρεάν. Έργα διαδικτυακής τέχνης, όπως ένα bot που αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις, βίντεο που πραγματεύονται την καλλιτεχνική παραγωγή σε συνθήκες εγκλεισμού, μια ηλεκτρονική διάλεξη «δια στόματος σώματος που λείπει» αλλά και μια οπτικοακουστική VR εμπειρία έξω από τα όρια του πλανήτη Γη είναι μερικά μόνον στιγμιότυπα απ’ το (πολύ) ενδιαφέρον πρόγραμμα. Συντονιστείτε εδώ από 16 έως 20 Δεκεβρίου.

Το «Δες το Θετικό», το δεύτερο σόλο του Λάμπρου Φισφή που είχε παιχτεί στα θέατρα Ακροπόλ και Βέμπο σημειώνοντας μαζί με τις περιοδείες πάνω από 35.000 εισιτήρια, είναι η νέα stand up παράσταση με προβολές livestream on demand. Ποιοι είναι οι κανόνες της ελληνικής ταβέρνας; Γιατί ο μεσημεριανός ύπνος είναι θρησκεία; Πως επιβιώνεις στα πιο «ακατάλληλα» rooms to let; Γιατί η τεκίλα είναι απόφαση και όχι ποτό; Ο έμπειρος κωμικός καταγράφει με απρόσμενο τρόπο καθημερινά πράγματα, κοινές εμπειρίες κι αναφορές που αποκτούν ξεκαρδιστική δυναμική από τη σκοπιά που τις παρουσιάζει. Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ (€ 7).

Athens Streaming | Το όραμα μιας ασφαλούς «Europa», ταινίες queer και χριστουγεννιάτικο κλίμα απ’ το Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 3

Ο Φερνάντο Αραμπούρου, ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς πεζογράφους, πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος, έρχεται στις οθόνες μας μέσα από τα διαδικτυακά κανάλια του Public, με την παρουσίαση του βιβλίου «Τα χρόνια της βραδύτητας». Μέσα από μια οικογένεια, με πρωταγωνιστή τον οχτάχρονο Τσίκι που πηγαίνει να ζήσει µε τους θείους του στο Σαν Σεµπαστιάν, ο συγγραφέας αφήνει σ' αυτό το έργο να διαφανεί το ζοφερό υπόβαθρο ενοχής πίσω από την πρόσφατη ιστορία της Χώρας των Βάσκων. Συντονιστείτε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.) εδώ.

Επίσης, από την ομάδα του thespeakers.gr και τις εκδόσεις Διόπτρα θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε (για πρώτη φορά ως ελληνικό κοινό) με τον Ρόμπιν Σάρα, τον διάσημο συγγραφέα-σύμβουλο προσωπικής επιτυχίας και καλλιέργειας ηγετικών ικανοτήτων, ο οποίος παροτρύνει να ξυπνάμε από πολύ νωρίς, να εστιάζουμε σε ό,τι πραγματικά αξίζει και να αφήνουμε πίσω όσα μας βαραίνουν. Ετοιμάστε τις ερωτήσεις σας και συντονιστείτε εδώ στις 15 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.).

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση στους βιβλιόφιλους καταθέτει το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τι συμβαίνει όταν το αστυνομικό είδος των βορειοευρωπαϊων συγγραφέων με τις ανατριχιαστικές περιγραφές και τα αποτρόπαια εγκλήματα εντάσσεται σε υπαρκτά ιστορικά πλαίσια; Ο Νίκος Γεωργιάδης ετοιμάζει μια κατατοπιστική παρουσίαση επί του θέματος την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom. Δηλώστε συμμετοχή στο katerina.gabierakis@sia.gr και θα λάβετε κωδικό πρόσβασης.

Athens Streaming | Το όραμα μιας ασφαλούς «Europa», ταινίες queer και χριστουγεννιάτικο κλίμα απ’ το Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 4

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.), στην τρίτη εκδήλωση με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος «Κουτσομπολιά», τη συνεργασία του State of Concept Athens και του Ινστιτούτου Γκέτε, διοργανώνεται μια συζήτηση για το ρόλο των γυναικών στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετέχουν δύο καλλιτέχνιδες, οι Μάρουα Αρσάνιος και Τζουμάνα Μάνα, οι οποίες μέσα από την πρακτική τους διερευνούν το θέμα της βιωσιμότητας, τις συλλογικότητες γυναικών, καθώς, και τον ρόλο των κοινοτήτων στο να φέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για μια παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση την κλιματικής αλλαγής. Θα ακολουθήσει η προβολή των φιλμ Mircoresistances (2020) και Wild Relatives (2018).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.