Δείτε δωρεάν το αριστουργηματικό «Δεν Είμαι ο Νέγρος σου» για μία μέρα

Στο πλαίσιο του έργου «the AfroGreeks» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη κι ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ταινιοθήκη φιλοξενεί για μια μέρα το σπουδαίο ντοκιμαντέρ.

Δείτε δωρεάν το αριστουργηματικό «Δεν Είμαι ο Νέγρος σου» για μία μέρα

Ο σκηνοθέτης Ραούλ Πεκ με το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ «Δεν Είμαι ο Νέγρος σου», δεν απέσπασε μόνο μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά κατέγραψε με τρομερή ευστοχία τη δύναμη και την επίδραση των λόγων του Τζέιμς Μπόλντουιν. Ο σπουδαίος διανοητής στα γραπτά του αποδόμησε όπως κανείς τις πτυχές και τις δομές του συστημικού ρατσισμού στις ΗΠΑ, με τα βιβλία του να θεωρούνται ως σήμερα αξεπέραστα στο πεδίο τους.

Συγκεκριμένα, η ταινία περιστρέφεται γύρω από τους φόνους τριών επιφανών ακτιβιστών του φυλετικού κινήματος, δηλαδή των Μέντγκαρ Έβερς, Μάλκολμ Χ και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν σε διάστημα μόλις πέντε ετών (1963-1968). Συνδετικός κρίκος μεταξύ τους ήταν ο φίλος τους και πολιτικός διανοητής Τζέιμς Μπόλντουιν, ο οποίος εμπνεύστηκε από την απώλειά τους μια πανέξυπνη καταγραφή της ιστορίας των φυλετικών διακρίσεων στο –ημιτελές– «Remember this House», όπως την έζησε προσωπικά αλλά και από τη συμμετοχή του στο κίνημα.

Μόνο για μία μέρα, σήμερα δηλαδή 10/12, έχετε την ευκαιρία να δείτε δωρεάν το ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος εδώ, ταυτόχρονα με θεατές από συνολικά 20 χώρες. Η διαδικτυακή προβολή διεξάγεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και του έργου «theAfroGreeks» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, το οποίο στην αρχική φάση του αφορά ένα εργαστήριο όπου οι πρωταγωνιστές και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κινηματογραφούν, συζητούν και συνθέτουν το έργο δημόσια με την ενεργή συμμετοχή των θεατών.

Για το λόγο αυτό θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρείτε κατά τη διάρκεια της προβολής τις αντιδράσεις Αφροελλήνων οι οποίοι θα βλέπουν το ντοκιμαντέρ για πρώτη φορά. Στη συνέχεια, θα έχουν όλοι τη ευκαιρία να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους στη διαδικτυακή συζήτηση που θα διεξαχθεί στις 19.00. Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί στην πλατφόρμα εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.