8 ιστορικές συναυλίες που μπορείτε να βρείτε ολόκληρες στο Youtube

Ξεψαχνίσαμε τα άδυτα της πλατφόρμας και συγκεντρώσαμε ιστορικά live που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακέραια, μέχρι να ξεχυθούμε ξανά σε στάδια και σκηνές.

8 ιστορικές συναυλίες που μπορείτε να βρείτε ολόκληρες στο Youtube

Η έλλειψη συναυλιών τους τελευταίους εννιά μήνες είναι από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά πλήγματα που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ανυπομονησία για τη μέρα του live, η ατελείωτη αναμονή στο μπαρ για μπίρες με εξωφρενικές τιμές, το στρίμωγμα στην πρώτη σειρά και η ηδονή με τις πρώτες νότες που ακούγονται είναι στιγμές που παίζουν στο μυαλό μας στο repeat, μέχρι να έρθει και πάλι η ώρα που θα τα ζήσουμε από την αρχή.

Η πανδημία του covid-19 μας στέρησε ένα αρκετά γεμάτο συναυλιακό καλοκαίρι: The National και Idles, Chromatics, Massive Attack, Red Hot Chili Peppers, Pet Shop Boys, Bauhaus είναι μερικές μόνο από τις συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί για τους θερινούς μήνες του 2020 και οι οποίες έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον ή μεταφερθεί για την επομένη χρονιά, με την ελπίδα ότι το νέος έτος που κοντοζυγώνει θα θυμίζει περισσότερο την κανονικότητα. Μέχρι τότε, συγκεντρώσαμε μία σειρά από ιστορικά σόου που μπορείτε να βρείτε, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, ακέραια στο Youtube και με καλή ποιότητα ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης, ώστε να γεμίσουμε το κενό που άφησαν τα ακυρωμένα live.

Blur @ London Astoria, Λονδίνο, 10 Φεβρουαρίου 1997

Η 10η Φεβρουαρίου είναι μία σημαντική ημερομηνία για την ιστορία των Blur: εκείνη την ημέρα κυκλοφόρησε ο πέμπτος, ομώνυμος δίσκος τους, ο οποίος έμελλε να τους φέρει την πολυπόθητη διεθνή καταξίωση και να κατακτήσει τα αμερικάνικα chart, τα οποία αντιστάθηκαν σθεναρά στην Britpop φάση τους. Η επανεφεύρεσή τους με το «Blur» κατάφερε να τους ανεβάσει στο παγκόσμιο πάνθεον και παρά τους φόβους για αποξένωση του μέχρι τότε φανατικού, νεανικού γυναικείου κοινού τους, η συναυλία της ίδιας ημέρας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Οι φαν που κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα από τα 2000 χρυσά εισιτήρια για το μυστικό gig που οργανώθηκε στο ιστορικό Λονδρέζικο venue παραληρούν, ουρλιάζοντας σε κάθε τραγούδι και προσπαθώντας να αγγίξουν έστω φευγαλέα κάποιο μέλος της μπάντας. Σύμφωνα με φήμες, κατά την έναρξη του «Girls & Boys» οι Geri Halliwell και Mel C των Spice Girls προσπάθησαν να ανέβουν στη σκηνή, όμως δυστυχώς για όλους μας η ασφάλεια δεν τις αναγνώρισε και τις απομάκρυνε. Η συναυλία είναι επαγγελματικά βιντεοσκοπημένη για λόγους προώθησης και διατίθεται ελεύθερα από το Blur Archive Project.

Talking Heads @ Palaeur Arena, Ρώμη, 18 Δεκεμβρίου 1980

Μπορεί η συναυλία του 1984 «Stop Making Sence» να θεωρείται η κορυφαία στιγμή τους και η ταινία που προέκυψε από τη σκηνοθεσία του Jonathan Demme («Σιωπή των Αμνών») η καλύτερη συναυλιακή ταινία στην ιστορία, όμως ένα βιντεοσκοπημένο σόου στη Ρώμη, στα τέλη του 1980 είναι η αυθεντικότερη στιγμή τους. Η παθιασμένη πανκ ενέργεια των νεαρών Talking Heads βρίσκεται στη σκηνή ακέραια, μαζί με το πλήρες afro-funk lineup, με το οποίο εξερεύνησαν την afrobeat στο «Remain in Light» της ίδιας χρονιάς, αλλά και τον Andrian Belew στην κιθάρα, ο οποίος την επόμενη χρονιά θα δημιουργούσε τους King Crimson. Οι Talking Heads δεν είναι ακόμα μία μπάντα που έχει περάσει στην ιστορία, αλλά την γράφει εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

Madonna @ Cobo Center, Μίτσιγκαν, 25 Μαΐου 1985

Η Madonna έχει μόλις ξεκινήσει το «The Virgin Tour» για την προώθηση των δύο πρώτων δίσκων του, του «Madonna» και του «Like a Virgin». Έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται τα πρώτα δείγματα από την ειδωλοποίηση των θαυμαστών της και την προσπάθειά τους να την μιμηθούν: το κοινό μεταμορφώνεται σε μία θάλασσα από μικρές Μαντόνες με ξανθό ντεκαπάζ, σταυρούς για σκουλαρίκια, γάντια με κομμένα δάχτυλα και see-through μπλουζάκια. Κάπως έτσι εμφανίζεται και η σταρ στη σκηνή, σε ένα σόου που η 80’s αισθητική του δεν περιορίζεται στα ρούχα και το χορό αλλά και στην μαγνητοσκόπησή του: από τα crossfades με κοντινά στο πρόσωπο της και μακρινά πλάνα της σκηνής μέχρι την κάμερα που στροβιλίζεται στην πρώτη σειρά του κοινού και τα εμβόλιμα backstage πλάνα, η συναυλία είναι μια πραγματική χρονομηχανή. Το φινάλε φυσικά γίνεται με τα «Like a Virgin» και «Material Girl» και με τη Madonna να αυτοπαρωδείται, ντυμένη με ροκ νυφικό και σειρές από κοσμήματα αντίστοιχα.

The Cure @ Barrowland Ballroom, Γλασκώβη, 25 Αυγούστου 1984

Υπάρχουν αρκετές συναυλίες στο Youtube από ορκισμένους φαν των The Cure για ατελείωτες ώρες streaming, όμως αυτή η χαμένη βιντεοσκόπηση από την περιοδεία για το «The Top» έχει τον καλύτερο ήχο από όλες τις καταγραφές της εποχής. Δυστυχώς ακόμα ο Simon Gallup δεν έχει επιστρέψει στην μπάντα, όμως ο Phil Thornalley καταφέρνει να τον αντικαταστήσει επάξια στο μπάσο. Πολλά από τα κομμάτια παρουσιάζονται με εναλλακτικούς στίχους, ενώ το φινάλε γίνεται με το «Killing an arab», πριν παρερμηνευθεί και κατηγορηθεί ότι προάγει ρατσιστική βία, αναγκάζοντας τη μπάντα για πολλά χρόνια είτε να το παραλείψει ή να το μετονομάσει σε «Killing another». Η συναυλία βρίσκει το συγκρότημα λίγο πριν ξεσπάσει η curemania, το κοινό όμως δίνει μία πρώτη εικόνα από το πάθος που κατέληξε σχεδόν σε οπαδιλίκι και cult following τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα.

The Clash @ Capitol Theater, Νιου Τζέρσι, 8 Μαρτίου 1980

Το «London Calling» έχει μόλις κυκλοφορήσει στην Αμερική και οι Clash βρίσκονται στην κορυφή της καριέρας τους. Η συναυλία τους στο Capitol είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό σόου, που σφύζει από ζωή και διαμόρφωσε μία ολόκληρη εποχή. Πρόκειται για έναν από τους λίγους χώρους που τότε βιντεοσκοπούσε τις συναυλίες του, δημιουργώντας ένα ιστορικό αρχείο: μπορεί η εικόνα να είναι ασπρόμαυρη όμως ο ήχος είναι άψογος και η ενέργεια και το σεξαπίλ του Joe Strummer διαπερνά την οθόνη, επιτρέποντας μας να βιώσουμε μία κομβική στιγμή της μουσικής ιστορίας, ακόμα και δεκαοκτώ χρόνια μετά το θάνατο του.

Radiohead @ Eurockéennes de Belfort, Μπελφόρ, 4 Ιουλίου 1997

Όταν ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα οι Radiohead αποφάσισαν να ανεβάσουν στο Youtube, σε συνέχεια της ψηφιακής δημόσιας βιβλιοθήκης τους, μια σειρά από ακυκλοφόρητο αρχειακό υλικό, ανάμεσα στο οποίο και ολόκληρες συναυλίες. Η σειρά «At Home #WithMe» περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 13 συναυλίες, από το 1994 έως το 2018. Επιλέξαμε τη συναυλία στο Μπελφόρ της Γαλλίας για να θυμηθούμε πόσο εξαιρετικά ήταν τα setlist τους ακόμα και πριν το «Kid A» - αλλά ακόμα περισσότερο για την υπέροχη στιγμή, όταν κατά τη διάρκεια του «Creep» και ενώ ο Thom Yorke τραγουδάει «I wish I was special», μία κοπέλα φωνάζει με όλη της τη δύναμη «You are!», αλλάζοντας όλη τη δυναμική του κομματιού και κάνοντας τον να χαμογελάσει.

Elton John @ Madison Square Garden, Νέα Υόρκη, 25 Μαρτίου 2007

Ο sir Elton John γιόρτασε τα εξηκοστά του γενέθλια το 2007 με μία συναυλία διάρκειας σχεδόν τρεισήμισι ωρών, η οποία κυκλοφόρησε λίγο αργότερα σε ένα διπλό DVD. Όσο μεγαλουργεί για άλλη μια φορά στο πιάνο, στη σκηνή εμφανίζονται ο αδικοχαμένος Robin Williams καθώς και η Whoopi Goldberg, ενώ κάποια τραγούδια ερμηνεύονται από την Brooklyn Youth Chorus. Το setlist περιλαμβάνει τόσο τις μεγαλύτερες επιτυχίες του όσο και αγαπημένα του κοινού, ενώ είναι μια από τις λίγες ευκαιρίες να απολαύσουμε τον κορυφαίο μουσικό, ο οποίος αναμένεται μέσα στην επόμενη χρονιά να ολοκληρώσει το αποχαιρετιστήριο τουρ του και να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Idles @ Bataclan, Παρίσι, 3 Δεκεμβρίου 2018

Οι Joe Talbot, Adam Devonshire, Mark Bowen, Lee Kiernan και Jon Beavis αποδεικνύουν στην πράξη τι σημαίνει « Joy as an Act of Resistance». Μία από τις καλύτερες συναυλίες των τελευταίων ετών παγκοσμίως και η δυναμικότερη των Idles μέχρι σήμερα (αν θεωρήσουμε ότι μπορεί να μετρηθεί η ενέργειά τους) βιντεοσκοπήθηκε και ηχογραφήθηκε για να κυκλοφορήσει ένα χρόνο αργότερα και σε βινύλιο. Ο θυμός, το πάθος και η ισότιμη συνέργεια τόσο ανάμεσα στα μέλη της μπάντας όσο και με το κοινό δημιουργούν μια αίσθηση κορύφωσης, κάθαρσης και ελευθερίας από τις πρώτες στιγμές της συναυλίας, καταλήγοντας σε μια πρωτόγνωρη, διάχυτη ενότητα μέσα στο παριζιάνικο θέατρο, που σημαδεύτηκε το 2015 από τη φονική τρομοκρατική επίθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

15/04/2024

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.

Για άλλη μια βραδιά οι "Ποιητές μας τραγουδούν"

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντιούνται ξανά στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".

Οι super rockers Fleshtones στο "Αn club"

Opening act από τους The Acid Visions.

Ελένη Πέτα: "Είχα την ανάγκη να πάω κόντρα στη φασαριόζικη εποχή μας"

Η επιτυχημένη τραγουδίστρια διατηρεί την πίστη της στις δυνατές μελωδικές γραμμές, αλλά δεν νιώθει ασφάλεια στη ρουτίνα. Επιθυμώντας, λοιπόν, να προτείνει κάτι διαφορετικό, στήνει την παράσταση "Metamorphosis" με τους Γιώργο Λιμάκη & Κωνσταντίνο Μητρόπουλο (/4, στο Μέγαρο Μουσικής), που λειτούργησε ως αφορμή για μια εκτενέστερη κουβέντα.

Άγγελε Πεντάρη, υπάρχει το πεπρωμένο;

Ο νεαρός ντράμερ που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία και κατάφερε να ξεπεράσει τους περιορισμούς της αναπηρίας του μάς παρακινεί να "πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας".

Η μουσική των "Game of Thrones", "The Lord Of the Rings", "The Hobbit" στον Λυκαβηττό

Μια μαγική βραδιά με προβολές, ειδικά εφέ και εντυπωσιακούς φωτισμούς, βασισμένη στην μουσική των τόσο αγαπημένων παραγωγών της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.