Ψηφιακά και δωρεάν έρχεται το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Η digital σινε-γιορτή των λιλιπούτειων σινεφίλ σηκώνει σύντομα διαδικτυακή αυλαία με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών.

Ψηφιακά και δωρεάν έρχεται το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Η πανδημία δεν πτοεί το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, μία από τις νεότερες και πρωτότυπες σινε-διοργανώσεις που έχουν κάνει τελευταία την εμφάνισή τους στην πόλη, η οποία για τρίτη σερί χρονιά και για πρώτη φορά διαδικτυακά σηκώνει αυλαία στις 14-22/11. Για εννέα μέρες λοιπόν, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ (https://www.athicff.com/), μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Το πλούσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε έξι θεματικές, οι οποίες θίγουν επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, τον αθλητισμό και τις τέχνες, μέσα από ένα ανάλαφρο όσο και κινηματογραφικά ξεχωριστό πρίσμα. Για παράδειγμα, στο ντοκιμαντέρ «Θέλουμε το Μέλλον μας!» (Ατόμ Σασκάλ) παρακολουθούμε πώς μαθητές της Κωνσταντινούπολης εμπνέονται από την Γκρέτα Τούνμπεργκ και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Από την άλλη, στο Μπρούκλιν οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου γίνονται επιστήμονες - ακτιβιστές στο «Μικροπλαστικά Παντού» (Ατσούκο Κουερκ & Ντέμπι Λι Κόεν), όπου καταγράφεται η προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα για την άμεση επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς πλαστικά.

Ψηφιακά και δωρεάν έρχεται το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - εικόνα 1
«Φρίτζι: Μια Επαναστατική Ιστορία»

Υπό το πρίσμα της ματιάς ενός παιδιού από την Ανατολική Γερμανία απεικονίζεται η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η ενοποίηση της χώρας στην ταινία «Φρίτζι: Μια Επαναστατική Ιστορία» (Ραλφ Κούκουλα & Ματίας Μπρουν), ενώ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τοποθετείται το «Πέρασμα» (Τζόαν Χέγκελαντ), όπου δύο μικροί Εβραίοι επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα της Νορβηγίας ώστε να γλιτώσουν από τους Ναζί και να φτάσουν στην ουδέτερη Σουηδία.

Ψηφιακά και δωρεάν έρχεται το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - εικόνα 2
«Κουσάσα»

Εσείς γνωρίζετε τους Kusasa Stars; Πρόκειται για ομάδα ποδοσφαίρου μιας παραγκούπολης 15.000 κατοίκων στο Γκρένταλ της Νοτίου Αφρικής, η οποία έφτασε να παίζει ντέρμπι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Gothia Cup στη Σουηδία. Το συναρπαστικό ταξίδι των παικτών καταγράφεται στην ταινία «Κουσάσα» (Σέιν Βερμότεν). Αν πάλι είστε λάτρεις των αυτοκόλλητων με ποδοσφαιριστές, μη χάσετε το φιλμ «Τα Πόδια του Μαραντόνα» (Φιράς Κουρί), στο οποίο δύο αγόρια από την Παλαιστίνη αναζητούν το τελευταίο αυτοκόλλητο του άλμπουμ τους για το Μουντιάλ του 1990.

Όσοι μικροί σινεφίλ αρέσκονται στις ιστορίες τρόμου, ας έχουν υπόψη -με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους- την ταινία «Αρμονία του Διαβόλου» (Ντίλα Χολμς Γουίλιαμς), στην οποία οι σπασίκλες του σχολείου εκδικούνται τους νταήδες που τους βασανίζουν καθημερινά.

Ψηφιακά και δωρεάν έρχεται το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - εικόνα 3
«Το Πέρασμα»

Επιπλέον, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκουμε δύο βραβευμένες και εξαιρετικά σημαντικές ταινίες. Από τη μία υπάρχει το συγκινητικό «Μαθαίνοντας Σκέιτ σε Εμπόλεμη Ζώνη (Όταν Είσαι Κορίτσι)» (Κάρολ Ντίσινγκερ) που βραβεύτηκε με Όσκαρ, αλλά και το «Ρυθμό της Ζωής» (Τζούλια Τζανς) στο οποίο απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο πολύ σημαντικό νεοϋορκέζικο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. Αμφότερα αποτυπώνουν με τρυφερότητα το πώς μικρά παιδιά βρίσκουν τον τρόπο να συνεχίζουν να ζουν ξένοιαστα και γεμάτα φαντασία, παρά τη σκληρή πραγματικότητα που τους περικυκλώνει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ένα μέρος του προγράμματος θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με δυσκολία στην κατανόηση, αυτισμό και νοητική αναπηρία μέσω της γλώσσας easy2read. Χάρη σε αυτήν «μεταφράζονται» τα κείμενα κάνοντάς τα πιο κατανοητά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

"Παραμύθια στο δάσος": Οι Μορφές Έκφρασης έρχονται με 5 παραστάσεις τους στον Διομήδειο Κήπο

Πέντε αγαπημένα έργα της ομάδας που είναι αφιερωμένη στο παιδικό θέατρο θα παιχτούν για ακόμη μια χρονιά κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Παγκόσμια Ημέρα Ευχής: Φωταγωγήσεις και περίπατοι σε όλη την Ελλάδα

Το Make-A-Wish γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής με τον καθιερωμένο περίπατο Walk for Wishes.