Ξεκινούν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Αστρονομικά φαινόμενα, μουσική και ξεναγήσεις. Στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στην κορυφή του λόφου των Νυμφών, πνέει άκρως εορταστικός αέρας.

Ξεκινούν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από την κορυφή του λόφου Νυμφών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών φωτίζει άκρως γιορτινά το μήνα του Δεκεμβρίου, καλώντας μικρούς και μεγάλους. Πέρα από τη βραδιά που είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο του φετινού χριστουγεννιάτικου προγράμματος από το Δήμο Αθηναίων «Άγγελοι στην Πόλη», το ιστορικό ερευνητικό κέντρο δίνει αρκετές επιπλέον αφορμές για να το επισκεφθούμε μέχρι τέλος του μήνα:

«Η αστρονομική ερμηνεία του αστέρα των Χριστουγέννων»: Την Πέμπτη 20 του μηνός, στις 5 μ.μ. και στις 7 μ.μ., η Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού ανεβαίνει στο βήμα για τη θεματική ομιλία, ενώ ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού με το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου με τον Κ. Βήτα: Στις 21 του μηνός γιορτάζουμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Ο Κωνσταντίνος Βήτα αναλαμβάνει ως μουσικός οδηγός σε αυτή την αισθαντική συναυλία, με τα ηχητικά του τοπία από ηλεκτρονικούς ήχους, ποιήματα και μινιμαλιστικές μελωδίες, ξεκινώντας στις 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητα δελτία εισόδου, τα οποία θα δοθούν την ίδια μέρα και ώρες 11 π.μ.-2 μ.μ. από το κεντρικό κτίριο του ΟΠΑΝΔΑ (Ακαδημίας 50).

Χριστουγεννιάτικο Αστρονομικό Εργαστήρι: Δράση για παιδιά 4-6 ετών, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου (11 μ.μ.).

«Ταξίδι στη Σελήνη»: Με θεματική το δορυφόρο της Γης, στις 22 του μηνός (7 μ.μ.), η θεματική ξενάγηση περνάει τους επισκέπτες από τον περίφημο σεληνιακό χάρτη του 19ου αι. από τον Ιούλιο Σμιτ και την ιστορική βιβλιοθήκη, την ερμηνεία των φάσεων της σελήνης και των εκλείψεών της με το αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, μέχρι την παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

«Αναζητώντας το Άστρο των Χριστουγέννων»: Ένα παιχνίδι θησαυρού για παιδιά 7-11 ετών έρχεται την Κυριακή 23/12 (11 π.μ.). Στους κήπους και τα ιστορικά κτίρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Θησείο, οι μικροί μας φίλοι εξασκούνται σε θέματα παρατηρησιακής αστρονομίας και αστροφυσικής, μέσω της αναζήτησης της αστρονομικής ερμηνείας του αστέρα των Χριστουγέννων.

«Η μέτρηση του χρόνου από το Αστεροσκοπείο Αθηνών»: Ύστερα από αρκετά χρόνια, βλέπουμε τον ιστορική μέθοδο υπολογισμού του χρόνου. Την Παρασκευή 28/12 (7 μ.μ.). η θεματική ξενάγηση δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν το ιστορικό μεσημβρινό τηλεσκόπιο Συγγρού και να ενημερωθούν για την μεθοδολογία του προσδιορισμού της Ώρας Ελλάδος.

i Χριστούγεννα στο Αστεροσκοπείο | Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών | Γενική είσοδος: € 5, Κράτηση θέσεων: 210 3490055, drasi@noa.gr (εξαιρείται η δράση στη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου από το Δήμο Αθηναίων) | Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Λόφος Νυμφών
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (15-21/4)

Η έννοια του μεταβατικού αντικειμένου, αφιέρωμα σε δύο σημαντικούς Ελευσίνιους καλλιτέχνες και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.