Follow us

5 οινοποιεία με καλοκαιρινό food matching

Ο updated οινοτουρισμός φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει το βηματισμό του στα ελληνικά νησιά και οι πρώτες σταθερές κινήσεις του εμπλέκουν πιο ώριμες και σχεδιασμένες γευστικές γέφυρες με ντόπια προϊόντα και συνταγές.

5 οινοποιεία με καλοκαιρινό food matching

Ιδού πέντε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις σε Κρήτη, Ζάκυνθο και Σαντορίνη για να τις επισκεφτείτε αν βρεθείτε σε έναν από τους παραπάνω προορισμούς…

Οινοποιείο Vassaltis – Σαντορίνη

Περιφερειακή οδός Βουρβούλος – Οία, 2286022211

5 οινοποιεία με καλοκαιρινό food matching

Τοποθεσία: με κατεύθυνση την Οία- από τον παραλιακό δρόμο- στον Βούρβουλο ξεχωρίζει το καλλίγραμμο οινοποιείο. Το Vassaltis Winery έχει νεοκοσμίτικη αύρα με αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, που βγάζουν φρεσκάδα και απλότητα. Στην αίθουσα των δοκιμών το ανοιχτόχρωμο ξύλο και οι πινελιές βιομηχανικής λαμαρίνας δίνουν μια φινετσάτη σύγχρονη αίσθηση που δεν συναντάμε συχνά. Ωστόσο το hot spot για να κάτσει κάποιος και να ανακαλύψει τα ειδικά φλέρτ κρασιών και bites είναι στα εξωτερικά τραπεζάκια με φόντο τους αμπελώνες και το απέραντο γαλάζιο.

Τα οινικά μενού: ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε a la cart μενού, όπου το κάθε κρασί παντρεύεται με το κατάλληλο γευστικό bite. Στην πρώτη επιλογή με τίτλο First Touch, το δροσερό και φρέσκο κρασί Nassitis κάνει παρέα σε ένα δροσερό ceviche με γάλα τίγρης, το Vassanos 2018 έρχεται με φρέσκο ταρταρ τόνου, μαριναρισμένο με φρέσκα μυρωδικά, μούστο σταφυλιού και βαλσάμικο και η Σαντορίνη του 2019 με μια εκπληκτική αέρινη ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο. Στο αμέσως επόμενο στάδιο το Second Touch μπαίνουν εμβόλιμα δυο ακόμα κρασιά το Αιδάνι 2020 με ντολμαδάκια και η Σαντορίνη βαρέλι 2018 με μελιτζανοσαλάτα και καπνιστό χταπόδι carpaccio.

Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι επόμενες προτάσεις: το Αssyrtiko expressions, που περιλαμβάνει διαφορετικές εκφάνσεις της ποικιλίας ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής από δεξαμενή, βαρέλι, single vignard και παλαιωμένη σε βαρέλι με vinsanto. Σε αυτή τη περίπτωση εξαιρετικό pairing είναι ανάμεσα στη Plethora 2018 και στο χούμους με πάπρικα, φύλλα κάπαρης και τσορίθο. Grand Finale είναι η τελευταία κάρτα, που περιέχει τα μεγάλα κρασιά Vassaltis, όπως το Gramina, που το συνδυάζουν με carpaccio μοσχαρίου φιλέτου και σπιτική πέστο.

Τιμή: από 20 το First touch μέχρι 40 ευρώ το Grand Vassaltis

Anhydrous Cellar – Κτήμα Αβαντίς Σαντορίνη

Φηρά, 2286023140

Τοποθεσία: σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από το κέντρο στα Φηρά o Απόστολος Μούντριχας και η Λέγκα Γρηγοριάδου μετέτρεψαν το παλιό υπαίθριο σινεμά σε ένα εντυπωσιακό οινοποιείο με δυνατό spot την ήσυχη και πανέμορφη αυλή. Ανάμεσα στα τραπεζάκια που είναι ιδανικά για γευστικό παιχνίδι κρασιών και φαγητών, παρεμβάλλονται ωραίες και μεγάλες ξύλινες και τσιμεντένιες δεξαμενές. Πέρα από το στοχευμένο food pairing στο οινοποιείο τρέχουν μαθήματα μαγειρικής και ώρες ευεξίας με καλλυντικά που προέρχονται από το σταφύλι.

Τα οινικά μενού: πολύ ενδιαφέρον έχει το Cheese Lovers ένα φλερτ που εξελίσσεται μεταξύ τεσσάρων κρασιών και τεσσάρων τυριών του Αιγαίου. Ενδεικτικά η φέτα ζευγαρώνει με τη Σαντορίνη, το Αρσενικό Νάξο με την Αφούρα, το Σκοτύρι Ίου με το Grace και το λαδοτύρι με το Syrah. Μετά υπάρχει και το καλά συντονισμένο Meze menu, όπου ψητές σαρδέλες πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί από χαρούπι συμπληρώνουν μια τραγανή Σαντορίνη, η φάβα με το χταπόδι δένει με την αρωματική Αφούρα, ο λουκουμάς φέτας με το σορμπέ κόκκινης πιπεριάς φρεσκάρει το σύνθετο ροζέ Grace, ο καλομαγειρεμένος μουσακάς παντρεύεται το πληθωρικό Αη Νικόλα και ο μπακλαβάς λιώνει με το γλυκό Islander. Πέρα από τις fix επιλογές υπάρχει και ένα ελεύθερο μενού ελληνικών πιάτων που υπογράφει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης με highlights, όπως η φάβα με το αποξηραμένο χταπόδι, η μαύρη ταλιάτα αλά ελληνικά με ντομάτα κονφί και το αρνάκι στο φούρνο.

Τιμή: Cheese Lovers 26 ευρώ, meze 40 ευρώ

Κτήμα Γράμψα – Ζάκυνθο

Λαγωπόδο, 6942675898

Τοποθεσία: στο χωριό Λαγωπόδο με φόντο το όρος Βραχίονα, βρίσκουμε το οικογενειακό κτήμα Γράμψα. Ο Χρήστος και ο Τάσος μεγάλωσαν σε αυτό το κτήμα μυρίζοντας και πατώντας κρασί και ως φυσική εξέλιξη το 2011 κατάφεραν να το εξοπλίσουν και να το μεταμορφώσουν σε ένα ζεστό και φιλόξενο οινοποιείο. Φέτος εκπληρώνουν το δεύτερο όνειρο τους εμβολιάζοντας την ολάνθιστη αυλή τους με ένα fine dining εστιατόριο.

Το οινικό μενού: ο ταλαντούχος σεφ Σταύρος Υφαντίδης με παρακαταθήκη αξιέπαινες δουλειές σε Σαντορίνη και Ζάκυνθο έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την σύνθεση ενός δημιουργικού μενού, που αξίζει δοκιμές. Οι συνταγές εμπνευσμένες από την ελληνική γη, ραφινάρουν την παράδοση, αναδεικνύουν τα κρασιά και αφήνουν πολύ νόστιμη επίγευση. Για να πάρετε μια γεύση must είναι η τριλογία τζατζίκι με χαβιάρι μαύρου σκόρδου, ταραμά με βανίλια και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα πάνω σε προζυμομένο σκορδόψωμο και η λαδένια με λαδογραβιέρα Ζακύνθου, ενώ στα κυρίως το φοβερό μυλοκόπι με μπερ μπλαν από ντόπιο κρασί Verdea ντουέτο με το κρασί verdea. Σε ότι αφορά τα ιδανικά pairings τον λόγο έχει ο sommelier Γιάννης Γράμψας, η δεύτερη γενιά, ο οποίος προτείνει με επιτυχία το αντίστοιχο κρασί για κάθε πιάτο. Για παράδειγμα το παπουτσάκι με μπρεζέ ουρά με Νεφέλη Αυγουστιάτη και το χταπόδι με τραγανή σαλάτα φακές με το Novita Γουστολίδι. Επίσης υπάρχουν οι Barbeque προτάσεις με best seller το Γράμψας μοσχαρίσιο burger με Ρίζα του Βουνού.

Τιμή: 35 με 40 το άτομο

Οινοποιείο Μπουτάρη Scalani Hills- Κρήτη

Σκαλάνι, Αρχανές, 2810731617

Τοποθεσία: στο χωριό Σκαλάνι λίγο έξω από το Ηράκλειο και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία της χώρας και της Ευρώπης. Το Scalani Hills με το φουτουριστικό design έχει βραβευτεί πολλάκις και συνδυάζει πέρα από την αρχιτεκτονική μια μοναδική οινογαστροτουριστική εμπειρία με δυνατότητες ακόμα και διαμονής. Συγκεκριμένα δίπλα στο οινοποιείο και περιτριγυρισμένες από τα αμπέλια υπάρχουν 3 luxury βίλες με ονόματα από τις ντόπιες Κρητικές ποικιλίες Κοτσιβάλι, Μαλβάζια και Λιάτικο.

Τα οινικά μενού: ανάλογα με το τι επιθυμεί ο επισκέπτης υπάρχουν μενού που ζευγαρώνουν κρασιά με τοπικά προϊόντα, μέχρι κανονικά dinners με Κρητική κουζίνα ή vegetarian επιλογές. Ξεχωρίζει το flight με τέσσερα κρασιά ambassadors, βλέπε Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Σαντορίνη και Νάουσα μαζί με κρητικά παξιμάδια και ντόπια τυριά και αλλαντικά. Επίσης το Explore Scalarea με δοκιμή των κρασιών Φανταξομέτοχο, Σημείο Στίξης Ροζέ και Scalarea με ντάκο, χειροποίητα ντολμαδάκια, γραβιέρα και κρητικές ελιές και το Spondi Premium με το ιδανικό pairing των κρασιών Οροπέδιο, Φανταξομέτοχο, Σημείο Στίξης, Νάουσα και Scalarea με ντάκο, κολοκυθοκεφτέδες, ντολμάδακια και άλλους κρητικούς μεζέδες. Για όσους θέλουν κάτι παραπάνω υπάρχει η δυνατότητα του prive dinner με εναλλασσόμενα μενού, που στηρίζονται στην παραδοσιακή κουζίνα του νησιού και αγκαλιάζονται από οκτώ ξεχωριστές ετικέτες Boutari!

Τιμή: ambassadors 11 ευρώ, Scalarea 14 ευρώ, Spondi 28 ευρώ και prive dinner 55 ευρώ.

Οινοποιείο Λυραράκη – Κρήτη

Αλάγνι Ηρακλείου, 2810284614

Τοποθεσία: στο γραφικό χωριό Αλάγνι η οικογένεια Λυράρακη έχει δημιουργήσει ένα πανέμορφο οινοποιείο πλήρως ενσωματωμένο και εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο των αμπελώνων και των επιβλητικών βουνοκορφών. Κατά την ξενάγηση μπορεί κάποιος να ανακαλύψει άγνωστες και σπάνιες ποικιλίες όπως το Δαφνί και το Πλυτό και να έρθει κοντά στο σταφύλι και στο κρασί με ένα μοναδικό τρόπο δοκιμής μέσα στους αμπελώνες.

Το οινικό μενού: εδώ έχουμε κάτι τελείως διαφορετικό, αφήνουμε τα τραπέζια και τις αυλές και παίρνουμε ένα καλάθι που περιέχει τέσσερα κρασιά του οινοποιείου μαζί με κρητικούς μεζέδες και απολαμβάνουμε το πικ νικ μέσα στην καρδιά των αμπελώνων. Το σημείο που θέλουμε μπορούμε να το επιλέξουμε εμείς ανάμεσα σε διάφορα σποτ που λούζονται από την δροσιά των ελαιόδεντρων και έχουν ωραία καθίσματα ή ακόμα και μοναστηριακό τραπέζι. Μέσα στο καλάθι τα κρασιά έχουν παρέα από ντολμαδάκια, τυριά και αλλαντικά κρητικά, κολοκυθοκεφτέδες και μια πίτα γύρο αλά κρητικά.

Τιμή: από 50 ευρώ το άτομο

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.