banner
banner
banner

UmamiPedia: Χειμώνας


To κρύο και οι μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις χειμωνιάτικες γαστρονομικές επιλογές. Τα βαριά τρόφιμα όπως το κρέας –μοσχάρι και κυρίως χοιρινό– είναι παραδοσιακά η βάση για τα πιάτα της εποχής (τα χοιροσφάγια στο τέλος του Νοέμβρη εξακολουθούν να αποτελούν μια γιορταστική πραγματικότητα όπως συμβαίνει στη Μύκονο).

Τα χορταστικά όσπρια με προεξάρχουσα τη θρυλική φασολάδα και τα ρεβίθια σούπα αλλά και όλες οι ζεστές σούπες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Οι ξηροί καρποί, θερμαντικοί και χορταστικοί επίσης, τα εσπεριδοειδή και το λάχανο, λόγω εποχικότητας, είναι απαραίτητα υλικά για πολλά χειμωνιάτικα γλυκά και φαγητά, ενώ μια ολόκληρη σειρά παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων πιάτων και γλυκών πρωταγωνιστούν το μισό Δεκέμβρη και το μισό Ιανουάριο λόγω της Πρωτοχρονιάς: γαλοπούλα γεμιστή, χοιρινό στο φούρνο, χριστόψωμο, βασιλόπιτα, τσουρέκια. Τέλος, τα φαγητά της κατσαρόλας και ο φούρνος ανήκουν κατεξοχήν στο χειμώνα, σε αντίθεση με το τηγάνι και τη σχάρα, που λατρεύουν το καλοκαίρι.

Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής (για τα εποχικά ψάρια, ανατρέξτε στο λήμμα Ψάρια της Θάλασσας)
Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, κρεμμυδάκια φρέσκα, πράσα, αντίδια, σέλινο, σελινόριζα, ραπανάκια, μανιτάρια, ζοχοί, παπαρούνες και καυκαλήθρες (από τον Φεβρουάριο), σέσκουλα, παντζάρι, ραδίκια, ράπα, ρέβα, φινόκιο, καρότα, κινέζικο λάχανο (από τον Φεβρουάριο), σπαράγγια (από τον Φεβρουάριο), πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, αχλάδια, κλημεντίνες, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα.

A.TZ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ