Ημίσκληρο, λευκό τυρί ΠΟΠ, στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Τόπος καταγωγής του θεωρείται η επαρχία Βοΐου, όπου η λέξη «μπάτζος» χρησιμοποιείτο για τους βοσκούς που αναλάμβαναν να τυροκομήσουν το γάλα, το οποίο συνέλλεγαν από τις στάνες της περιοχής. Ο μπάτζος παράγεται από μερικώς αποβουτυρωμένο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα τους. Δεν διαθέτει εξωτερική κρούστα και εσωτερικά είναι διάσπαρτος με μικρές τρυπίτσες. Επειδή δεν περιέχει αρκετό λίπος χρειάζεται να διατηρείται στην άλμη για να μη στεγνώσει. Η γεύση του είναι ευχάριστα υπόξινη, ελαφρά πικάντικη κι αλμυρή-και για αυτό συχνά προτείνεται να ξαλμυριστεί πριν χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά ενδείκνυται για ψήσιμο στη σχάρα. Καταναλώνεται κυρίως σε σαγανάκι με αλεύρι ή τηγανητός με αβγά, όπου πραγματικά μαλακώνει όμορφα, χωρίς να χάνεται. Η πικάντικη γεύση του τηγανητού μπάτζου προκαλεί να τον θεωρήσουμε ως συνοδευτικό του ούζου ή του τσίπουρου.