banner
banner
banner

UmamiPedia: Μαγείρεμα: Ψητά - σούβλα - σχάρα


Το ψήσιμο εξαρτάται από τη συσκευή (ανοιχτή ή κλειστή ψηστιέρα, σχάρα του φούρνου, μπάρμπεκιου ή μαντεμένια γκριλιέρα με ανάγλυφες γραμμώσεις ή ακόμα και στη νοτιο-αμερικάνικη parilla) και τον τρόπο που παράγεται η φωτιά (κάρβουνα, ξύλα, γκάζι, ηλεκτρισμός). Όταν η πηγή της θερμότητας βρίσκεται πάνω από το κρέας ή τα λαχανικά που ψήνονται, τότε στη Β. Αμερική ονομάζουν τη μέθοδο broiling.

Στην πλάκα
Η πλάκα (la plancha) είναι μια μεγάλη μαντεμένια και αντικολλητική εστία πάνω στην οποία ψήνονται κρέατα, πουλερικά, αυγά, λαχανικά, χωρίς να χρειάζονται κάποιο επιπλέον λίπος. Σχηματίζεται γρήγορα μια κρούστα και παράγεται το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα με το αντικολλητικό τηγάνι ή την γκριλιέρα.

Στη σούβλα
Η σούβλα χρησιμοποιείται για το ψήσιμο των κρεάτων, των πουλερικών και των ψαριών. Η έκθεση στη φωτιά είναι άμεση. Σούβλα ονομάζεται η μακριά, σιδερένια βέργα, που διαπερνά τη σάρκα και η οποία τοποθετείται είτε κάθετα (αντικριστά με τη φωτιά) είτε οριζόντια, παράλληλα με τη φωτιά, ακουμπισμένη σε μεταλλικές βάσεις. Όταν το κρέας που σουβλίζεται είναι κομμένο σε κομμάτια και η σούβλα τοποθετείται κάθετα, απέναντι από την πηγή της θερμότητας, στη Νότια Αμερική ονομάζουν το ψήσιμο αυτό asado, ενώ στην Κρήτη (επαρχία Μυλοποτάμου Ρεθύμνου) ο αντίστοιχος τρόπος ψησίματος έχει γίνει γνωστός ως μυλοποταμίτικο οφτό ή αντικριστό.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ