Follow us

Νεο-ζωμών εγκώμιον

Έχουμε ξαναμιλήσει για τους ζωμούς, και ειδικά για το διάσημο demiglass του Escofier, που αποτελεί μια εμβληματική βάση umami στη δυτική μαγειρική. Στα σύγχρονα εστιατόρια, ωστόσο, η τέχνη των ζωμών έχει εξελιχτεί πολύ.

Νεο-ζωμών εγκώμιον

Η τελευταία δυνατή εμπειρία μου έρχεται από το Broth of Lamb, ένα εξαιρετικό πιάτο που έφαγα τη Μεγάλη Δευτέρα στο φοβερά μοδάτο «Dinner» του Heston Blumenthal στο ξενοδοχείο «Mandarin Oriental» του Λονδίνου. Πρόκειται για μια συνταγή που η σκούφια της κρατάει από το 1730 (!) και στηρίζει τη δύναμή της σε έναν διαυγή ζωμό από κόκαλο και κρέας αρνιού, τόσο ανάλαφρο αλλά και με τόσο βαθιά νοστιμιά, που νιώθεις το umami του να σπαρταράει στο στόμα. Συνδυάζεται με αριστουργηματικά κρεμμυδάκια τουρσί και μεγάλο, τέλεια σιγοποσαρισμένο αβγό αλανιάρας κότας. Αυτοί οι αιθέριοι νεο-ζωμοί που μπορούν να φτιάχνονται τόσο από κρέας όσο και από θαλασσινά (στο «Mugaritz» φτιάχνουν έναν παρόμοιο από καλαμάρι) δίνουν νοστιμάδα που μαγνητίζει στη σημερινή υψηλή μαγειρική. Δ.Α.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;