Follow us

«Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021»: μέρες κρητικής παράδοσης και πολιτισμού

Επισκεφτήκαμε το Ηράκλειο της Κρήτης για τις Μέρες Γαστρονομίας 2021 και γνωρίσαμε από κοντά την τοπική κουζίνα αλλά και αυθεντικά τοπικά προϊόντα...

«Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021»: μέρες κρητικής παράδοσης και πολιτισμού

Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Σύσσωμοι Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι βρεθήκαμε στα τέλη του Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο της Κρήτης για να παρευρεθούν στο μεγαλύτερο Γαστρονομικό Φεστιβάλ της χρονιάς. Μάγειρες, παραγωγοί και κρατικοί φορείς ήταν όλοι παρόντες και έτοιμοι να μαγειρέψουν και να μας γνωρίσουν τα προϊόντα τους.

«Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021»: μέρες κρητικής παράδοσης και πολιτισμού
Εκθέτες στο Κούλε | © Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021

Το Ηράκλειο, πρωτεύουσα της Κρήτης, με ιστορία και πολιτισμό που χάνονται στα βάθη των αιώνων και μια γαστρονομική παράδοση που ξεκινά από τα χρόνια των Μινωιτών και συνεχίζεται αδιάλειπτα ακόμα και σήμερα, διεκδικεί μια θέση στο διεθνές γαστρονομικό χάρτη. Η Κρήτη ξεχωρίζει ως τόπος με ιδιαίτερη γαστρονομία, που μπορεί κάποιος να απολαύσει καλή τοπική κουζίνα και αυθεντικά τοπικά προϊόντα.

Το Ηράκλειο διαθέτει τις προϋποθέσεις για να γίνει γαστρονομικός προορισμός. Ο τόπος αναφοράς για τη γαστρονομία της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης «η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μπορεί να προσδώσει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και μάλιστα στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη. Η γαστρονομία είναι πολιτισμός, και μάλιστα ο πολιτισμός, η διάσωση της ζώσας πολιτιστικής κληρονομιάς, η διάσωση των χαρακτηριστικών του τόπου, είναι ο στόχος, ένας από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής του Ηρακλείου ως γαστρονομικός προορισμός».

Η food blogger Νεκταρία Κοκκινάκη με τους μικρούς μας φίλους | © Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021

Με μία ημερίδα με θέμα τα «Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία, η πρόταση για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη» άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Στην Ημερίδα θίχτηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως η πορεία και η εξέλιξη της κρητικής διατροφής ανά τα χρόνια, τρόποι για να μπορέσουν να επανενταχθούν οι κρητικές – πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στις νεότερες γενιές και τη σημαντικότητα του κρητικού προτύπου διατροφής σήμερα. Επίτιμοι ομιλητές μεταξύ άλλων ήταν ο κύριος Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης, που έκανε παρουσίαση με θέμα: «Η Κρητική δίαιτα και γαστρονομία, ένα αειφόρο μοντέλο ζωής και η σχέση του με τον τουρισμό της Κρήτης» και ο Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού - Ψηφιακού Μετασχηματισμού - Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου που παρουσίασε το θέμα: «Το Ηράκλειο ως αειφόρος γαστρονομικός προορισμός».

Ο κ. Σισαμάκης με τον σεφ Γ. Μπαξεβάνη | © Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την πολύβουη, ποικιλόμορφη και άψογα οργανωμένη έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και γεύσεων στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης, στην προβλήτα του «Μικρού Κούλε». Περισσότερα από 12.000 άτομα επισκέφθηκαν το χώρο της έκθεσης στις τέσσερις ημέρες της δράσης της, μεταξύ αυτών και πολλοί τουρίστες που γεύτηκαν κρητικά προϊόντα και έκαναν τις αγορές τους από τους εκθέτες παραγωγούς. Παρακολούθησαν τα γαστρονομικά δρώμενα και τα masterclass από γνωστούς σεφ όπως η Ντίνα Νικολάου, ο Γιάννης Μπαξεβάνης και η food blogger Νεκταρία Κοκκινάκη που μας μύησαν στην παράδοση της κρητικής διατροφής. Κάθε βράδυ οι εκδηλώσεις έκλειναν με γνωστούς Κρητικούς καλλιτέχνες που με τις μουσικές και τις μαντινάδες τους έδιναν το καταλληλότερο φινάλε στην ημέρα μας.

Οι γεύσεις του φεστιβάλ

Τα τσουκάλια του φεστιβάλ | © Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021

Ανάμεσα στους δεκάδες εκθέτες του φεστιβάλ ξεχωρίσαμε μερικούς με εκλεκτά κρητικά προϊόντα ανά κατηγορία.

Τυριά

1. Νταγιαντάς
Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Τυρί της Κατσίκας (Τυρί από κατσικίσιο γάλα με χαμηλά λιπαρά και λίγο αλάτι), Μυζήθρα φρέσκια, Ανθότυρος Ξερός, Τυρί Άλμης, Γιαούρτι Πρόβειο, Καπνιστό τυρί Κρήτης (από Αιγοπρόβειο γάλα καπνισμένο από 100% φυσικό ξύλο με Βρώσιμο Φλοιό), Αρμόγαλο, Γαλομυζήθρα

2. Γαλένι, Ζερβός
Γιώργος Παραδοσιακό κρητικό τυρί κρέμα αντάξιο γνωστών brand, υπάρχει και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Βγάζουν επίσης γαλομυζήθρα και εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητα παγωτά.

3. Γερακιανό Παραδοσιακό
Τυρί, Μανώλης Σαμωνάκης Κεφαλοτύρι, Φρέσκια Μυζήθρα, Γραβιέρα, Τυρί Τρύπας

Αλλαντικά

1. Μάρκος Κρασανάκης
Χοιρινή Μπριζόλα Καπνιστή, Χοιρινό Λουκάνικο, Χοιρομέρι Καπνιστό, Χοιρινό φιλέτο καπνιστό, Απάκι, Λουκάνικο παραδοσιακό ξυδάτο και πικάντικο, Σύγκλινο

2. Αφοι Κασσάκη
Σύγκλινο, Απάκι, Καπρικό, Λούντζα, Λουκάνικο Πρασάτο, Παστράμι, Πατέ Καπνιστής Πανσέτας

Μέλι

1. Φάρμα Κοκκιάδη
Μέλι Ανθέων Κρήτης

Μαρμελάδες – Γλυκά του Κουταλιού

1. Ελένη Ντουντουνάκη – The Family Farm
Μαρμελάδα Λεμόνι – Αβοκάντο, Γκρέιπφρουτ κ.α. χωρίς καθόλου συντηρητικά και προσθήκη ζάχαρης μόνο με φυσικό χυμό σταφυλιού.

Εκθέτες από το Φεστιβάλ | © Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με όλους τους εκθέτες, παραγωγούς και φίλους για τον Σεπτέμβρη του 2022 και ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ηρακλείου για την πρόσκληση και ιδιαίτερα την πάντα αεικίνητη και δημιουργική κυρία Δέσποινα Διαλυνά, Υπεύθυνη Τμήματος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;