Follow us

Από το γάρο… στη fish sauce

To αλάτι των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο γάρος. μια πάστα ψαριών που είχε υποστεί ζύμωση αποκτώντας εξαιρετική νοστιμιά. Οι Ρωμαίοι τον κληρονόμησαν και τον ονόμασαν garum, αλλά σιγά σιγά στη Δύση χάσαμε τη συνήθεια να τον χρησιμοποιούμε.

Από το γάρο… στη fish sauce

Αντιθέτως, η Άπω Ανατολή τον χρησιμοποιεί και σήμερα κατά κόρον. Υπάρχουν χώρες όπως το Βιετνάμ όπου η σάλτσα ψαριών (nuoc mam) είναι τόσο συνηθισμένη όσο η σόγια σος στην Κίνα και την Ιαπωνία. Οι απωανατολίτικες fish sauces έχουν γευστική ελαφράδα και ένα απίστευτο umami δυναμικό (950 μονάδες/100 γρ.) που συναγωνίζεται στα ίσα τη σόγια. Στη Δύση μας έχει μείνει η παστή αντσούγια ως βασικό υλικό της Caesar salad. δοκιμάστε να την αντικαταστήσετε με fish sauce και θα διαπιστώσετε πως η διάσημη σαλάτα αποκτά έξτρα γευστικό βάθος, πολυπλοκότητα και αλεγρία. Πειραματιστείτε με λάχανα, noodles, θαλασσινές μακαρονάδες, σπρινγκ ρολ, τηγανητούς ελληνικούς μεζέδες. έχει φάση. Δ.Α.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Περισσότερα από