Follow us

Χλιαρές σφολιάτες με σταφύλια, σαμπαγιονέ με kirsch (Albert Roux)

Ο Albert Roux, ο σεφ των έξι αστέρων Michelin (τρία για το «Le Gavroche» και τρία για το «Waterside Inn» στο Λονδίνο), ήρθε στnv Αθήνα για να μαγειρέψει στο γκαλά των «Χρυσών Σκούφων 2002» του Αθnνοράματος, μας μίλησε για τα διάσημα στόματα που έχει ταΐσει και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα για να ανοίξει εστιατόριο! Συνέντευξη ανοιχτής καρδιάς +6 signature dishes του ανθρώπου που έμαθε στους Βρετανούς τι εστί γκουρμέ.

Χλιαρές σφολιάτες με σταφύλια, σαμπαγιονέ με kirsch (Albert Roux)

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ. σταφύλια λευκά

150 ml kirsch (λευκό αλκοολούχο απόσταγμα από κεράσια) υψηλής ποιότητας

350 γρ. σφολιάτα

40 γρ. ζάχαρη-άχνη

120 γρ. ζάχαρη ψιλή

6 κρόκοι αβγών

4 φύλλα μέντας

100 mΙ νερό

Παρασκευή

ΣταφύλιαΞεφλουδίζουμε τα σταφύλια και αφαιρούμε τα κουκούτσια -αν έχουν-, προσέχοντας να διατηρηθούν οι ρώγες ολόκληρες.

Βάζουμε σε ένα μπολ και περιχύνουμε με λίγο από το kirsch.ΣφολιάτεςΣκονίζουμε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας με ζάχαρη-άχνη (όχι αλεύρι) και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 5 χιλιοστών.

Κόβουμε 4 δίσκους διαμέτρου 9 εκ.

και τοποθετούμε σε ειδικό φύλλο ψησίματος σκουπισμένο με κρύο νερό, ή σε ταψί.

Αφήνουμε σε δροσερό μέρος για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.Ψήνουμε τις σφολιάτες στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.

Η άχνη πρέπει να τους έχει προσδώσει μια ωραία γυαλάδα.

Μεταφέρουμε σε σχάρα ζαχαροπλαστικής, για να αερίζονται.

Με τη μύτη ενός μαχαιριού, κόβουμε έναν κύκλο 1.5 εκ.

από την άκρη του δίσκου και αφαιρούμε αυτά τα «καπάκια».

Διατηρούμε ζεστά.ΣαμπαγιόνεΒράζουμε το νερό με την ψιλή ζάχαρη σε κατσαρολάκι, για να κάνουμε σιρόπι Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους και 100 ml kirsch.

Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα, μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή, πλούσια μους.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το σύρμα να αφήνει ίχνος όταν σηκώνεται.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο kirsch και βγάζουμε από τη φωτιά.

Ζεσταίνουμε απαλά τα σταφύλια.Βάζουμε τα δακτυλίδια της σφολιάτας σε πιάτα και γεμίζουμε κάθε κύκλο με 1 κουταλιά σαμπαγιόνε.

Στραγγίζουμε τα ζεστά σταφύλια και τα μοιράζουμε στις σφολιάτες.

Συνεχίζουμε με μια δεύτερη κουταλιά σαμπαγιόνε και τελειώνουμε με ένα φυλλαράκι μέντας.

Καπακώνουμε «στραβά» με τα δισκία της σφολιάτας κεκλιμένα ενάντια στο γλυκό, και γαρνίρουμε με μια «κορδέλα» σάλτσας ολόγυρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το γλυκό είναι αυστηρά «της ώρας» και πρέπει τόσο το σαμπαγιόνε όσο και το γέμισμα να γίνονται την τελευταία στιγμή.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.