ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Υγιεινά γλυκά με βάση τα όσπρια

Υγιεινά γλυκά με βάση τα όσπρια

Δεν είναι μόνο για φασολάδα τα φασόλια και τα ρεβίθια δεν κάνουν μόνο ρεβιθάδα. Μπορούν να δώσουν και μια σειρά από ασυνήθιστα μεν, πολύ γευστικά, όμως, και ταυτοχρόνως υγιεινά γλυκά, αφού περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Εκ των πραγμάτων, τα γλυκά που είναι φτιαγμένα από όσπρια, είναι κατάλληλα για τους χορτοφάγους και αν αντικατασταθούν τα αβγά -όπου υπάρχουν- με σπόρους τσία (1 κ.σ. σπόροι μουλιασμένοι σε 3 κ.σ. νερό για κάθε αβγό) και το γάλα με ρόφημα αμυγδάλου ή βρώμης ή σόγιας, είναι κατάλληλα και για vegans.
Τα όσπρια που προσφέρονται περισσότερο για γλυκά είναι τα λευκά ή τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και δευτερευόντως οι φακές και τα μπιζέλια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη μορφή αλευριού ή με τη μορφή του πουρέ (καλά βρασμένα και λιωμένα). Τα γλυκά με όσπρια είναι πιο βαριά και πιο πυκνά σε σχέση με τα κλασικά γλυκά, αλλά η κρούστα τους είναι πιο απαλή και παραμένουν φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Μερικά tips για να επιτύχουν είναι και τα παρακάτω:
Τα γλυκά με περιεκτικότητα σε πουρέδες χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία (χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μετά τα 5-10 πρώτα λεπτά).
Για να φτιάξουμε έναν πουρέ οσπρίων, βάζουμε για κάθε 1 φλ. βρασμένα όσπρια ¼ φλ. νερό στη μουλινέτα και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1 κ.σ. νερό, ακόμα αν ο πουρές μας φαίνεται πολύ σφιχτός. Τον πουρέ τον ανακατεύουμε πρώτα με τα υπόλοιπα υγρά υλικά της συνταγής και μετά προσθέτουμε τα ξηρά υλικά.
Τα γλυκά με αλεύρι από όσπρια, απορροφούν περισσότερη υγρασία σε σχέση με άλλα αλεύρια, οπότε χρειάζονται περισσότερο υγρό για να μην γίνουν στεγνά. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε μόνο αλεύρι από όσπρια στα γλυκά μας, αλλά να προσθέτουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό αλεύρι.

Updated: 20/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 14/02/19

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.