Follow us

Τσουρέκια και μύρισε… Πάσχα!

Αν δεν είστε από αυτούς που κατέχουν την τέχνη του τσουρεκιού, η οποία ομολογουμένως δεν είναι και από τις πιο απλές, ευτυχώς υπάρχουν πολύ καλά τσουρέκια στην αθηναϊκή αγορά, που θα απλώσουν στο σπίτι το άρωμα από το μαχλέπι και τη μαστίχα, όπως έγινε και στα γραφεία του αθηνοραμαumami.gr την ημέρα της γευστικής δοκιμής. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα ονομαστά τσουρέκια της πόλης και γευτήκαμε πολλές εκδοχές: αφράτα ή πιο συμπαγή, με έντονο πολίτικο άρωμα ή πιο διακριτική γεύση, κλασικά ή με γέμισ

Τσουρέκια και μύρισε… Πάσχα!

Η καταγωγή του τσουρεκιού είναι τούρκικη, από τη λέξη «corek» που σημαίνει περίπου ψωμί με ζύμη που περιέχει μαγιά. Η εκδοχή όμως που γνωρίζουμε και αγαπούμε στη χώρα μας υιοθετήθηκε από τους Έλληνες, πιθανότατα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου δημιουργήθηκε ένα γλυκό ψωμί με γάλα, βούτυρο και αβγά. Το Πάσχα η σημασία του είναι και συμβολική, αφού παραπέμπει στην Ανάσταση του Χριστού, με το αλεύρι που ζωντανεύει και γίνεται ψωμί -στο παρελθόν έβαζαν κομμάτια τσουρεκιού και πάνω στους τάφους.

Παρ' ότι έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις ημέρες της Λαμπρής, όπως και η λαμπροκουλούρα, επειδή αποτελεί αγαπημένη γλυκιά λιχουδιά, καταναλώνεται όλο το χρόνο και υπάρχουν πολλά ζαχαροπλαστεία που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με αυτό. Η επιλογή μας επικεντρώθηκε στα κλασικά με την πολίτικη συνταγή, ενώ δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε και στις νεότερες εκδοχές των γεμιστών, που περνούν και στην κατηγορία του επιδορπίου. Όπως και να έχει, συνοδεύουν υπέροχα τον καφέ ή το τσάι μας, είναι τέλεια για πρωινό ή σνακ στο σχολείο ή το γραφείο και έχουν φανατικούς οπαδούς.
Η γευσιγνωστική ομάδα του αθηνοραμαUmami ξεχώρισε δύο βασικούς τύπους τσουρεκιού: εκείνα που είναι πιο αφράτα, αλλά και πιο ήπια αρωματικά, χωρίς έντονη την αίσθηση της μαστίχας και από την άλλη τα πιο μεστά και συμπαγή, με δυνατό άρωμα από μαχλέπι και μαστίχα, σύμφωνα με την παραδοσιακή πολίτικη συνταγή.

Belle Vue

Τσουρέκια και μύρισε… Πάσχα!

Η καταγωγή των ιδιοκτητών αυτού του ζαχαροπλαστείου του 1974 είναι από την Κωνσταντινούπολη γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης με μικρασιάτικες ρίζες -και όχι μόνο- έρχονται εδώ εκτός των άλλων και για το πολίτικο τσουρέκι, που φτιάχνεται με την παραδοσιακή συνταγή, μόνο κλασικό, σκέτο.
Δοκιμάζοντάς το αναγνωρίσαμε κι εμείς την κλασική πολίτικη γεύση, ωστόσο τα αρώματά του δεν είναι τόσο διακριτά.
Τιμή: 15, 00 ευρώ το κιλό.

Βενέτη

Τα καταστήματα Βενέτη 1948 δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα επιλέξαμε και για την παράδοση αλλά και γιατί δίνουν έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών τους.
Το κλασικό τους τσουρέκι έχει στη μύτη τονισμένη αίσθηση ζύμης από καλό αλεύρι, νότες καλού βουτύρου και ένα διακριτικό άρωμα βανίλιας. Είναι αφράτο στην υφή και στο στόμα.
Εκείνο με τη γέμιση σοκολάτας δίνει στη μύτη σοκολατένια αρώματα με νότες βουτύρου και ξηρού καρπού. Είναι πλούσιο στο στόμα, με καλή ισορροπία μεταξύ αφράτου και συμπαγούς.
Τιμή τεμαχίου: απλό 6,99 (περίπου 800γρ.) και με σοκολάτα 7,99 (περίπου 600γρ.)

Chryssinas

Το νέο κομψό αρτοζαχαροπλαστείο στην Κηφισιά που δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο λειτουργίας, έχει μεγάλη παράδοση στο τσουρέκι, καθώς είναι η συνέχεια του διάσημου φούρνου στο Γραμματικό. Ξεχωρίζει για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με την παράδοση της οικογένειας.
Δοκιμάσαμε αρκετά τσουρέκια γεμιστά, με επικάλυψη, αλλά και πιο ιδιαίτερα, «ιταλικά», που παραπέμπουν σε πανετόνε και ήταν όλα ενδιαφέροντα. Εκείνο με τη γέμιση κάστανου και πορτοκαλιού έχει καλή υφή, που δεν λασπώνει και το πορτοκάλι είναι αισθητό τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση. Εκείνο με τη γέμιση καρυδιού και σοκολάτας έχει ωραία γεύση ξηρού καρπού και εξίσου καλή υφή. Τα στυλ πανετόνε, μυρωδάτα και αφράτα, με τη σταφίδα και τα κομματάκια γλυκού, επίσης πολύ καλά στο είδος τους, αλλά, βέβαια, δεν θεωρούνται κλασικά τσουρέκια.
Τιμή: 5,50 ευρώ το κιλό (σκέτο), 8 ευρώ τεμάχιο 500γρ. (γεμιστό)

ΕκλεκΤούλα

Το γνωστό ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου έχει παράδοση στα πολίτικα γλυκά και φυσικά, στο τσουρέκι. Αυτήν την περίοδο βρίσκουμε στο μαγαζί μόνο το κλασικό, το οποίο έχει τονισμένο το μαχλέπι στη μύτη, ενώ στη γεύση βγάζει μια γλυκύτητα και μια νότα πορτοκαλιού και μαστίχας. Η υφή του είναι καλή και δεν λασπώνει στο στόμα.
Τιμή: 9,80 ευρώ το κιλό.

Karakoy Gulluoglu

Το όνομά του έχει ταυτιστεί με τον διασημότερο μπακλαβά της Κωνσταντινούπολης, όμως φημισμένα είναι και τα τσουρέκια του, τα οποία εδώ και δέκα χρόνια απολαμβάνουμε και στην Αθήνα. Αρχικά τα έφερναν απευθείας από την Κωνσταντινούπολη, όμως πλέον κατασκευάζονται εδώ, με συνταγή, υλικά αλλά και τεχνίτες από την Τουρκία.
Μας άρεσε πολύ αυτό το τσουρέκι, για το καλό άρωμα από μαστίχα και μαχλέπι με νότες που παραπέμπουν σε συμπυκνωμένο γάλα. Η υφή του είναι ελαστική χωρίς να λασπώνει στο στόμα και εκεί εμφανίζεται περισσότερο και το μαχλέπι. Πολύ καλή και η επίγευσή του. Θα βρείτε και γεμιστό με σοκολάτα, με την ίδια ζύμη και σοκολάτα ικανοποιητικού επιπέδου και σε καλή αναλογία, ώστε να μην υπερκαλύπτει την τσουρεκένια γεύση.
Τιμή: 15,20 ευρώ το κιλό.

Lido

Ο κ. Πιπερίδης άνοιξε αυτό το μαγαζάκι στο Παγκράτι το 1967 κι από τότε είναι διάσημος για το μυρωδάτο τσουρέκι του, που έχει παραμείνει απαράλλαχτο ως σήμερα. Πάσχα και Χριστούγεννα δημιουργούνται και ουρές από Αθηναίους κάθε περιοχής που περιμένουν υπομονετικά τα τσουρέκια που βγαίνουν ζεστά συνέχεια από το φούρνο, σκορπώντας τη μυρωδιά τους σε όλη την περιοχή.
Μας άρεσε πολύ για το άρωμα της μαστίχας και του βουτύρου που αναδύει και την αίσθηση από μαχλέπι που σου αφήνει στο στόμα. Η υφή του κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στο αφράτο και το συμπαγές και είναι μέτριας γλυκύτητας. Θα βρείτε και τσουρέκι με σοκολάτα αλλά και με γέμιση κάστανου.
Τιμή 11,90 το κιλό.

Τα Γιούλια

Μια οικογένεια με ρίζες από τη Μικρά Ασία δημιούργησε αυτό το εργαστήριο στον Περισσό το 1945, το οποίο φημίζεται για το τσουρέκι με την παραδοσιακή πολίτικη συνταγή και έχει φανατικούς οπαδούς.
Το απλό τους τσουρέκι που δοκιμάσαμε έχει εξαιρετικά αφράτη υφή και μια αίσθηση αρώματος βανίλιας στη μύτη, που γίνεται αισθητή και στο στόμα, μαζί με το βούτυρο γάλακτος. Κι αν θέλετε και τις…στολισμένες εκδοχές, φτιάχνουν και με γέμιση πραλίνας, κρέμας, κάστανου, κερασιού και άλλα.
Τιμή 9,50 ευρώ το κιλό (απλό) 11,00 ευρώ το κιλό (γεμιστό)

Τερκενλής

Με παράδοση από το 1948 και τις γνωστές…ουρές στη Θεσσαλονίκη, ήρθε και στην Αθήνα -με τέσσερα ήδη καταστήματα- με τα διάσημα τσουρέκια του, ιδίως τα γεμιστά, στα οποία διαθέτει πολύ μεγάλη ποικιλία γεύσεων.
Το κλασικό απλό τσουρέκι, θα το προτιμήσουν όσοι δεν αγαπούν το έντονο άρωμα της μαστίχας, καθώς στη μύτη κυριαρχεί η αίσθηση της ζύμης. Έχει καλή, ελαστική υφή και είναι αρκετά μαλακό.
Βρήκαμε πιο ενδιαφέρον το γεμιστό με κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας (από τα πιο δημοφιλή του), το οποίο είχε καλή, πυκνή υφή, γέμιση κάστανου σε σωστή ποσότητα, αλλά στο σύνολο βγαίνει αρκετά γλυκό. Θα το επιλέξουν όσοι επιθυμούν περισσότερο ένα γλύκισμα παρά ένα κλασικό τσουρέκι.

Χαλβαδοποιία Μαραθώνος

Ο γνωστός φούρνος του Μαραθώνα μπορεί να εξελίχθηκε σε καλή χαλβαδοποιία, ωστόσο το εργαστήριο της οικογένειας Χατζηγαβριήλ εξακολουθεί να δημιουργεί με επιτυχία και αρτοποιήματα, μεταξύ των οποίων και τσουρέκι, με την Κωνσταντινοπολίτικη συνταγή.
Η δοκιμή μας εμφάνισε διακριτικά αρώματα, με έμφαση στη βανίλια. Στο στόμα το νιώθεις μέτρια αφράτο και διατηρεί την καλή υφή του μέχρι το τέλος. Όσο για το τσουρέκι-πίτα του, έχει πιο μαλακή αλλά μεστή υφή, πιο έντονο άρωμα από μαχλέπι και είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Αν σας αρέσει το είδος, θα το βρείτε εξαιρετικό.
Τιμή 9,50 ευρώ το κιλό.

Χατζής

Άλλο ένα θεσσαλονικιώτικο ζαχαροπλαστείο με φήμη στο τσουρέκι και ιστορία από το 1908 που κατέβηκε στην πρωτεύουσα το 2008.
Το απλό τσουρέκι του που δοκιμάσαμε έχει μεσαίας έντασης άρωμα βανίλιας και είναι αρκετά ελαστικό στο στόμα, χωρίς να λασπώνει. Δημοφιλή και τα γεμιστά τσουρέκια του με γέμιση κάστανο και επικάλυψη λευκής ή μαύρης σοκολάτας, που δεν δοκιμάσαμε.
Τιμή: 14,00 ευρώ το κιλό.

Οι διευθύνσεις των καταστημάτων:
Belle Vue, Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9344064, www.bellevue.gr

Βενέτη 1948, Αθηνάς 33-37, Αθήνα, τηλ. 210 3313077 και σε πολλά ακόμη σημεία,www.fournosveneti.gr

Chryssinas, Λεβίδου 2 & Κασσαβέτη, Κηφισιά, τηλ. 210 6231588.

ΕκλεκΤούλα, Αστυδάμαντος 13, Παγκράτι, 210 7243193

Karakoy Gulluoglu, Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3213959, Αγ. Αλεξάνδρου 5, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9840733.

Lido, Χρεμωνίδου 35 τηλ. 210 7516898

Τα Γιούλια, Αναγεννήσεως 49-51, Περισσός, τηλ. 210 2798351 (εργαστήριο), Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ. 2799766, www.tagioulia.gr

Τερκενλής 1948, Παπανικολή 100-102, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6840020, και στο “Golden Hall”, “The Mall Athens”, Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, www.terkenlis.gr (και e-shop)

Χαλβαδοποιία Μαραθώνος, Λεωφ. Μαραθώνος 164, Νέα Μάκρη, τηλ. 22940 90273, www.halvas-marathonos.gr

Χατζής, Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, 210 3222647, 25ης Μαρτίου 27, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9317273, www.chatzis.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.