Follow us

Τσουρέκι με semifreddo από Μακεδονικό χαλβά και φύλλο από σαλέπι (του σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση)

Τσουρέκι με semifreddo από Μακεδονικό χαλβά και φύλλο από σαλέπι (του σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση)

Υλικά

Υλικά

Για το τσουρέκι

170 ml χλιαρό νερό

100 ml χλιαρό γάλα

650 γρ. αλεύρι δυνατό

50 γρ. μαγιά

2 αβγά

70 γρ. βούτυρο

180 γρ. ζάχαρη

5 γρ. μαχλέπι

5 γρ. κακουλέ

5 γρ. μαστίχα (σε δάκρυ)

Για το semifreddo από Μακεδονικό χαλβά

600 γρ. Μακεδονικό χαλβά βανίλια

400 ml σαντιγί

Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σαλέπι

100 γρ. ρύζι carnaroli

100 γρ. σαλέπι σε σκόνη

1 lt νερό

Για την παρουσίαση

1 αβγό

30 ml γάλα

Βούτυρο κλαριφιέ (γκι)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το τσουρέκι: ανακατεύουμε το νερό και το γάλα σε μεγάλη λεκάνη και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.

Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και το μισό αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο με μέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το βούτυρο.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε 3 τσουρέκια και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά.

Τα αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 165° C για 40 λεπτά.Ετοιμάζουμε το semifreddo από Μακεδονικό χαλβά: τρίβουμε τον χαλβά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε και τοποθετούμε στην κατάψυξη.Ετοιμάζουμε το σαλέπι: τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Μεταφέρουμε σε μίξερ και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.Στρώνουμε την κρέμα σε λεπτό φύλλο και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο 70ο C για 2 ώρες ή μέχρι να ξεραθεί τελείως.

Τηγανίζουμε τα φύλλα σε ηλιέλαιο μέχρι να φουσκώσουν.Σύνθεση πιάτου: χτυπάμε 1 αβγό με 30 γρ.

γάλα.

Περνάμε μια φέτα από το τσουρέκι από το μείγμα και στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Τηγανίζουμε σε βούτυρο κλαριφιέ μέχρι να πάρει χρώμα.

Τοποθετούμε πάνω στο τσουρέκι μια μπάλα semifreddo και το τραγανό φύλλο από σαλέπι.

Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και το μισό αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο με μέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το βούτυρο.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε 3 τσουρέκια και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά.

Τα αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 165° C για 40 λεπτά.Ετοιμάζουμε το semifreddo από Μακεδονικό χαλβά: τρίβουμε τον χαλβά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε και τοποθετούμε στην κατάψυξη.Ετοιμάζουμε το σαλέπι: τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Μεταφέρουμε σε μίξερ και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.Στρώνουμε την κρέμα σε λεπτό φύλλο και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο 70ο C για 2 ώρες ή μέχρι να ξεραθεί τελείως.

Τηγανίζουμε τα φύλλα σε ηλιέλαιο μέχρι να φουσκώσουν.Σύνθεση πιάτου: χτυπάμε 1 αβγό με 30 γρ.

γάλα.

Περνάμε μια φέτα από το τσουρέκι από το μείγμα και στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Τηγανίζουμε σε βούτυρο κλαριφιέ μέχρι να πάρει χρώμα.

Τοποθετούμε πάνω στο τσουρέκι μια μπάλα semifreddo και το τραγανό φύλλο από σαλέπι.

Επίσης...

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Περισσότερα από

Γλυκά

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.

Κανταΐφι Παραδοσιακό µε Καρύδια

Πώς θα φτιάξεις κανταΐφι παραδοσιακό µε καρύδια.

Εύκολη Σιροπιαστή Πίτα, µε Καρύδια

Η συνταγή για εύκολη σιροπιαστή πίτα, µε καρύδια.