Υλικά
Για το τσουρέκιΥλικά
170 ml χλιαρό νερό
100 ml χλιαρό γάλα
650 γρ. αλεύρι δυνατό
50 γρ. μαγιά
2 αβγά
70 γρ. βούτυρο
180 γρ. ζάχαρη
5 γρ. μαχλέπι
5 γρ. κακουλέ
5 γρ. μαστίχα (σε δάκρυ)
Για το semifreddo από Μακεδονικό χαλβά
600 γρ. Μακεδονικό χαλβά βανίλια
400 ml σαντιγί
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σαλέπι
100 γρ. ρύζι carnaroli
100 γρ. σαλέπι σε σκόνη
1 lt νερό
Για την παρουσίαση
1 αβγό
30 ml γάλα
Βούτυρο κλαριφιέ (γκι)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το τσουρέκι: ανακατεύουμε το νερό και το γάλα σε μεγάλη λεκάνη και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και το μισό αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο με μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το βούτυρο.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθουμε 3 τσουρέκια και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά.
Τα αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 165° C για 40 λεπτά.Ετοιμάζουμε το semifreddo από Μακεδονικό χαλβά: τρίβουμε τον χαλβά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε και τοποθετούμε στην κατάψυξη.Ετοιμάζουμε το σαλέπι: τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Μεταφέρουμε σε μίξερ και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.Στρώνουμε την κρέμα σε λεπτό φύλλο και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο 70ο C για 2 ώρες ή μέχρι να ξεραθεί τελείως.
Τηγανίζουμε τα φύλλα σε ηλιέλαιο μέχρι να φουσκώσουν.Σύνθεση πιάτου: χτυπάμε 1 αβγό με 30 γρ.
γάλα.
Περνάμε μια φέτα από το τσουρέκι από το μείγμα και στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Τηγανίζουμε σε βούτυρο κλαριφιέ μέχρι να πάρει χρώμα.
Τοποθετούμε πάνω στο τσουρέκι μια μπάλα semifreddo και το τραγανό φύλλο από σαλέπι.