Follow us

Το tiramisù αποχαιρέτησε τον δημιουργό του…

Ο ιταλός εστιάτορας Ado Campeol απεβίωσε στα 93 του, έχοντας συνδέσει το όνομά του με το παγκοσμίως διάσημο επιδόρπιο tiramisù…

Το tiramisù αποχαιρέτησε τον δημιουργό του…

Για την ακρίβεια, βέβαια, τα εύσημα ανήκουν στη σύζυγό του και στον σεφ του εστιατορίου του “Le Beccherie” στο Treviso -περιοχή του Veneto-, που εμπνεύστηκαν το επιτυχημένο επιδόρπιο το 1972 και το έβαλαν στο μενού τους, ανύποπτοι φυσικά για την τεράστια επιτυχία που έμελλε να έχει. Ο συνδυασμός όμως των μπισκότων σαβουαγιάρ βουτηγμένων σε δυνατό espresso με την κρέμα μασκαρπόνε αποδείχτηκε κορυφαίος, αγαπήθηκε, διαδόθηκε γρήγορα και υιοθετήθηκε από εκατομμύρια σεφ στον κόσμο, ατόφιος ή με μικρές παραλλαγές. Άλλωστε, πρόκειται για ένα πραγματικό «επιδόρπιο», καθώς συνδυάζει το γλυκό με τον καφέ και πραγματικά «σε ανεβάζει», όπως λέει και τ’ όνομά του!

Στην ουσία, το tiramisù είναι ένα απλό γλυκό που μπορεί καθένας να φτιάξει στο σπίτι του χωρίς κόπο. Αν πιστέψουμε τον σεφ Roberto Linguanotto, το tiramisù δημιουργήθηκε τυχαία, καθώς έφτιαχνε την κρέμα ενός παγωτού: ο σεφ πρόσθεσε το φρέσκο τυρί μασκαρπόνε στο μείγμα αβγών - ζάχαρης και διαπίστωσε ότι η γεύση ήταν εξαιρετική. Με τη σύζυγο του Campeol σκέφτηκαν τότε να προσθέσουν στη βάση μπισκότα σαβουαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ και να πασπαλήσουν την επιφάνεια με κακάο κι έτσι… γεννήθηκε το tiramisù, ίσως το πιο διάσημο σήμερα ιταλικό γλυκό. Η αρχική συνταγή δεν περιέχει αλκοόλ, ενώ οι περισσότερες παραλλαγές σήμερα έχουν κρασί marsala ή ρούμι.

Η αυθεντική συνταγή πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Accademia italiana della cucina το 2010.

Δείτε εδώ μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή tiramisu με κρέμα κάστανου

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.