Follow us

Σουφλέ ατομικά με αμύγδαλα και πορτοκάλι

Σουφλέ ατομικά με αμύγδαλα και πορτοκάλι

Υλικά

Υλικά

3 κ.σ. αλεύρι  για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. βούτυρο

1 φλ. κρέμα γάλακτος light

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού πολύ ψιλοτριμμένο

¼ φλ. χυμό πορτοκαλιού

10 αβγά

1/3  φλ. ψιλοκομμένα και  καβουρδισμένα αμύγδαλα

½ φλ. ζάχαρη άχνη

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ξύδι λευκό

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο.

Θα χρησιμοποιήσουμε 8 κρόκους και 10 ασπράδια.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσέχοντας να μην υπάρχει ίχνος κρόκου στα ασπράδια. Μεταφέρουμε τα ασπράδια σε βαρύ μεταλλικό μπολ.

Μεταφέρουμε τους κρόκους σε ξεχωριστό μπολ.

Ετοιμάζουμε τα φορμάκια: τα αλείφουμε με βούτυρο χρησιμοποιώντας πινέλο, τα πασπαλίζουμε καλά με ζάχαρη και τα τινάζουμε να φύγει η περισσή ποσότητα.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.

Φέρνουμε την κρέμα κοντά στο σημείο βρασμού (να εμφανισθούν φουσκάλες στις άκρες του κατσαρολιού ), σβήνουμε την εστία, τραβάμε το κατσαρολάκι στην άκρη της εστίας και το αφήνουμε.

Λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητική κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη –λίγη την καυτή κρέμα και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε βαρύ μπολ και το αφήνουμε να χλιάνει.

Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους να αφρατέψουν, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τους κρόκους στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.Φτιάχνουμε τη μαρέγκα: ρίχνουμε στα ασπράδια το ξύδι και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη (γύρω στα 20 λεπτά) ή με το μίξερ (γύρω στα 7 λεπτά ξεκινώντας από μέτρια ταχύτητα και ανεβάζοντας στροφές όσο προχωράμε).

Δουλεύουμε σχετικά αργά (είτε με τον αβγοδάρτη είτε με το μίξερ) μέχρι έως ότου σχηματιστούν μαλακές κορυφές και τότε ρίχνουμε λίγη –λίγη την ζάχαρη άχνη.

Όταν ενσωματωθεί, επιταχύνουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματισθούν σφιχτές γυαλιστερές κορφές.

Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα: ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μην διακρίνεται.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια μεταλλική σπάτουλα, την ενσωματώνουμε με πολύ απαλές κινήσεις ξεκινώντας από τα πλάγια και πηγαίνοντας από κάτω προς τα πάνω.

Σταματάμε την ενσωμάτωση, όταν ακόμα η μαρέγκα διακρίνεται στο μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.

Μοιράζουμε το μείγμα με το κουτάλι στα φορμάκια γεμίζοντάς τα κατά τα 2/3 του ύψους τους.

Βρέχουμε τον δείκτη μας με νερό και τον περνάμε γύρω από τα χείλη φτιάχνοντας ένα αυλάκι που να χωρίζει το μείγμα από τα τοιχώματα (προσεκτικά, για να μην αφαιρέσουμε την κρούστα βούτυρου –ζάχαρης με την οποία έχουμε ντύσει το φορμάκι).

Μεταφέρουμε τα φορμάκια σε λαμαρίνα, φουρνίζουμε στη μεσαία σκάλα και ψήνουμε για 12 -15 λεπτά μέχρι να τριπλασιασθεί ο όγκος του σουφλέ.

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε αμέσως για να μην ξεφουσκώσουν.

Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη σκέτη η αρωματισμένη με μαστίχα ή με πορτοκάλι.

Α.Τ.

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.