Υλικά
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
3 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. κρέμα γάλακτος light
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού πολύ ψιλοτριμμένο
¼ φλ. χυμό πορτοκαλιού
10 αβγά
1/3 φλ. ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
½ φλ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ξύδι λευκό
Εκτέλεση
Βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο.
Θα χρησιμοποιήσουμε 8 κρόκους και 10 ασπράδια.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσέχοντας να μην υπάρχει ίχνος κρόκου στα ασπράδια. Μεταφέρουμε τα ασπράδια σε βαρύ μεταλλικό μπολ.
Μεταφέρουμε τους κρόκους σε ξεχωριστό μπολ.
Ετοιμάζουμε τα φορμάκια: τα αλείφουμε με βούτυρο χρησιμοποιώντας πινέλο, τα πασπαλίζουμε καλά με ζάχαρη και τα τινάζουμε να φύγει η περισσή ποσότητα.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.
Φέρνουμε την κρέμα κοντά στο σημείο βρασμού (να εμφανισθούν φουσκάλες στις άκρες του κατσαρολιού ), σβήνουμε την εστία, τραβάμε το κατσαρολάκι στην άκρη της εστίας και το αφήνουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητική κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη –λίγη την καυτή κρέμα και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βαρύ μπολ και το αφήνουμε να χλιάνει.
Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους να αφρατέψουν, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τους κρόκους στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.Φτιάχνουμε τη μαρέγκα: ρίχνουμε στα ασπράδια το ξύδι και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη (γύρω στα 20 λεπτά) ή με το μίξερ (γύρω στα 7 λεπτά ξεκινώντας από μέτρια ταχύτητα και ανεβάζοντας στροφές όσο προχωράμε).
Δουλεύουμε σχετικά αργά (είτε με τον αβγοδάρτη είτε με το μίξερ) μέχρι έως ότου σχηματιστούν μαλακές κορυφές και τότε ρίχνουμε λίγη –λίγη την ζάχαρη άχνη.
Όταν ενσωματωθεί, επιταχύνουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματισθούν σφιχτές γυαλιστερές κορφές.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα: ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μην διακρίνεται.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια μεταλλική σπάτουλα, την ενσωματώνουμε με πολύ απαλές κινήσεις ξεκινώντας από τα πλάγια και πηγαίνοντας από κάτω προς τα πάνω.
Σταματάμε την ενσωμάτωση, όταν ακόμα η μαρέγκα διακρίνεται στο μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.
Μοιράζουμε το μείγμα με το κουτάλι στα φορμάκια γεμίζοντάς τα κατά τα 2/3 του ύψους τους.
Βρέχουμε τον δείκτη μας με νερό και τον περνάμε γύρω από τα χείλη φτιάχνοντας ένα αυλάκι που να χωρίζει το μείγμα από τα τοιχώματα (προσεκτικά, για να μην αφαιρέσουμε την κρούστα βούτυρου –ζάχαρης με την οποία έχουμε ντύσει το φορμάκι).
Μεταφέρουμε τα φορμάκια σε λαμαρίνα, φουρνίζουμε στη μεσαία σκάλα και ψήνουμε για 12 -15 λεπτά μέχρι να τριπλασιασθεί ο όγκος του σουφλέ.
Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε αμέσως για να μην ξεφουσκώσουν.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη σκέτη η αρωματισμένη με μαστίχα ή με πορτοκάλι.
Α.Τ.