Follow us

Σαρακοστιανά και νόστιμα γλυκά

Σαρακοστιανά και νόστιμα γλυκά

Υπάρχουν κάποια γλυκά, που έχουν καθιερωθεί να θεωρούνται νηστίσιμα, απλά και μόνο επειδή δεν περιέχουν αβγά, γάλα, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Είναι όμως τόσο γευστικά και περιέχουν τόσα άλλα υλικά που τα νοστιμίζουν ώστε συχνά ακυρώνουν την αντίθεση νηστίσιμος- αρτύσιμος. Στην εποχή μας, που όλα γίνονται στο περίπου, που όλα είναι πιο ελαστικά ή ξεκινάνε με την παραίνεση «έλα, φα’ το για μια φορά δεν έγινε τίποτα», οι πολύ αυστηροί κανόνες της θρησκευτικής νηστείας τηρούνται από μια πιο περιορισμένη μερίδα πιστών. Οι υπόλοιποι κάνουν όσα τους υποδεικνύει η συνείδηση τους, η διάθεση τους ή οι συνθήκες της ζωής τους. Και το διαχωρίζουμε αυτό γιατί αν αναζητούσε κανείς να μάθει τι, πραγματικά, ορίζει η νηστεία, θα διαπιστώσει πως δεν απαγορεύει μόνο όσα φαγητά παρασκευάζονται με αβγά, κρέας ή ζωικά λίπη, αλλά κάποιες μέρες ζητά αποχή και από το λάδι, τα καρυκεύματα και το κρασί. Γιατί εννοείται ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όσοι νήστευαν ακολουθώντας κατά γράμμα τον κανόνα, τις ημέρες που έτρωγαν «αλάδωτα» δεν έπιναν ούτε κρασί.
Για τους υπόλοιπους τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, νηστεύουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, τρώγοντας ελαιόλαδο, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, ταχίνι, πετιμέζι κι ότι άλλο χρειάζεται για να αντέξουν το σαραντάημερο της νηστείας, χωρίς να νιώθουν στερημένοι. Ακόμα και τις μέρες της νηστείας μαγειρεύουν νόστιμα φαγητά, ετοιμάζουν γλυκά κι επιτρέπουν στον εαυτό τους και κανένα ποτηράκι κρασί. Μερικά από αυτά τα νόστιμα γλυκά, της νηστείας, σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Updated: 07/04/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 06/03/14

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.