Follow us

Ψητό κυδώνι με μους από ταχίνι

Ψητό κυδώνι με μους από ταχίνι

Υλικά

Υλικά (για 8 μερίδες)

Για το μπισκότο

100 γρ. αλεύρι μαλακό

50 γρ. βούτυρο

25 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 αβγό

20 γρ. ταχίνι

Για τη μους ταχίνι:

200 γρ. κρέμα γάλακτος

20 γρ. ζάχαρη

50 ml γάλα

50 γρ. ταχίνι

1 φύλλο ζελατίνη

75 γρ. λιωμένη σοκολάτα

Για το γλάσο σοκολάτας:

100 ml γάλα

200 γρ. κουβερτούρα

1/2 κ.σ. σούπας ηλιέλαιο

Για το ψητό κυδώνι:

1 κυδώνι καθαρισμένο και κομμένο σε 8 κομμάτια

300 ml κρασί Αγίου Όρους

150 γρ. ζάχαρη

5 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

Μισό λεμόνι

1 ξύλο κανέλας

Για το παστέλι:

100 γρ σουσάμι

200 ml μέλι Αγίου Όρους

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το μπισκότο: ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά και ανοίγουμε -με τη βοήθεια ενός λεπτού πλάστη- σε λεπτό φύλλο.

Κόβουμε με κουπάτ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 20 λεπτά.Ετοιμάζουμε τη μους ταχίνι: μαλακώνουμε σε κρύο νερό την ζελατίνη.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το γάλα.

Στύβουμε καλά τη ζελατίνη και τη διαλύουμε μέσα στο ζεστό μείγμα.

Αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο μια μέρα.

Στη συνέχεια, χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ με το σύρμα προσθέτοντας το ταχίνι λίγο-λίγο.

Αφού φουσκώσει, γεμίζουμε τις φόρμες μέχρι τα 2/3 με μους ταχίνι.

Στο υπόλοιπο μείγμα της μους ταχίνι, ρίχνουμε 75 γρ.

από την κουβερτούρα λιωμένη και ζεστή και γεμίζουμε το υπόλοιπο 1/3 κάθε φόρμας.

Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει.Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας: λιώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπεν μαρί.

Ξεφορμάρουμε την παγωμένη μους ταχίνι και την καλύπτουμε με το ρευστό και ζεστό γλάσο.

Ετοιμάζουμε το ψητό κυδώνι: σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ψήνουμε στους 180ο C σκεπασμένα καλά, μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι.Ετοιμάζουμε το παστέλι: ψήνουμε το σουσάμι στους 180οC για περίπου 15 λεπτά.

Βράζουμε το μέλι μέχρι να φτάσει τους 140οC.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα απλώνουμε σε λαδόκολλα.

Βάζουμε άλλη μια από πάνω και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Στήνουμε το πιάτο: τοποθετούμε σε ένα πιάτο το μπισκότο ταχίνι και από πάνω τη μους ταχίνι.

Βάζουμε δίπλα το κυδώνι και το γαρνίρουμε με σαντιγί.

Τοποθετούμε και το παστέλι και με το κρασί που μας έμεινε από το ψήσιμο κάνουμε μια σάλτσα και γαρνίρουμε το γλυκό.*Η συνταγή είναι του σεφ Δήμου Καλαϊτσίδη, από το εστιατόριο Τα Τρία Γουρουνάκια.

Κόβουμε με κουπάτ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 20 λεπτά.Ετοιμάζουμε τη μους ταχίνι: μαλακώνουμε σε κρύο νερό την ζελατίνη. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το γάλα. Στύβουμε καλά τη ζελατίνη και τη διαλύουμε μέσα στο ζεστό μείγμα. Αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο μια μέρα. Στη συνέχεια, χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ με το σύρμα προσθέτοντας το ταχίνι λίγο-λίγο. Αφού φουσκώσει, γεμίζουμε τις φόρμες μέχρι τα 2/3 με μους ταχίνι. Στο υπόλοιπο μείγμα της μους ταχίνι, ρίχνουμε 75 γρ. από την κουβερτούρα λιωμένη και ζεστή και γεμίζουμε το υπόλοιπο 1/3 κάθε φόρμας. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει.Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας: λιώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπεν μαρί. Ξεφορμάρουμε την παγωμένη μους ταχίνι και την καλύπτουμε με το ρευστό και ζεστό γλάσο. Βράζουμε το μέλι μέχρι να φτάσει τους 140οC. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα απλώνουμε σε λαδόκολλα. Βάζουμε άλλη μια από πάνω και με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Αφήνουμε να κρυώσει. Στήνουμε το πιάτο: τοποθετούμε σε ένα πιάτο το μπισκότο ταχίνι και από πάνω τη μους ταχίνι. Βάζουμε δίπλα το κυδώνι και το γαρνίρουμε με σαντιγί. Τοποθετούμε και το παστέλι και με το κρασί που μας έμεινε από το ψήσιμο κάνουμε μια σάλτσα και γαρνίρουμε το γλυκό.*Η συνταγή είναι του σεφ Δήμου Καλαϊτσίδη, από το εστιατόριο Τα Τρία Γουρουνάκια.

Επίσης...

Το πιο Γρήγορο Γλυκό σε Ποτήρι

Έχει γεύση από πραλίνα φουντουκιού και γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Γλυκό Ανθότυρο με Άρωμα Καφέ

Μια κρέμα με ταυτότητα ελληνική, με μια αδιόρατη ξινούτσικη νότα, που κάνει ακόμα πιο ανάλαφρο το αποτέλεσμα και παντρεύεται ιδανικά με τις σταφίδες, τον καφέ και τη σοκολάτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Γλυκό Ψυγείου με Σύκα και Παστέλι

Νοστιμότερο από το παγωτό, ούτε παγωμένο ούτε ζεστό, αυτό το σεμιφρέντο είναι μαγικό όλες τις ώρες και κλείνει ιδανικά ένα δείπνο.

Πανακότα με Γιαούρτι και Πεπόνι

Ένα γλυκό με λίγες θερμίδες, για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους θέλουν να γλυκαθούν ανάλαφρα.

Παγωτό Γιαούρτι με Καρύδια και Μέλι

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια μπορεί να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να γίνει ένα πανεύκολο παγωτό.

Ονειρεμένο Γιαουρτογλυκό με Ανανά

Τρώγεται σαν χάδι, με γεύση από τα παλιά γλυκά της παιδικής μας ηλικίας.

Φραουλένια Κρέμα Πάνω σε Αφράτη Βάση

Αιθέριο και ελαφρύ γλυκό, που γίνεται ακόμα πιο ανάλαφρο χάρη στη βάση από φρυγανιές, όπως την εφηύραν οι μαμάδες τη δεκαετία του '70.

Η Παγωμένη Μπόμπα της Γιαγιάς

Όταν το δοκίμαζες, ξεχνούσες κάθε λαχτάρα για έτοιμο παγωτό.

Γλυκό με Γεύση Λεμόνι και Σοκολάτα

Ζουμερό σιροπιαστό κέικ στη βάση, κρέμα λεμόνι και επικάλυψη σοκολάτας, ένα γλυκό για όλες τις ώρες.

Μoυς Καφέ με Σπιτική Πραλίνα Αμυγδάλου

Τίποτα δε συγκρίνεται με τη γεύση της πραλίνας που φτιάχνεται γρήγορα και εύκολα με σπιτική καραμέλα.

Γλυκό με Μασκαρπόνε και Ροδάκινα

Το μασκαρπόνε είναι η μαγική λέξη για τη νοστιμιά των γλυκών ψυγείου.

Ζελέ Λεμόνι με Γάλα και Μπισκότα

Ένα πανεύκολο γλυκό, που δροσίζει με λεμονάτο άρωμα τον ουρανίσκο σου.