Follow us

Περίσσεψε τσουρέκι ή πανετόνε; Φτιάξτε ένα budino!

Συμβαίνει αυτές τις μέρες να αφήνουμε βασιλόπιτες-τσουρέκια που περίσσεψαν, να ξεραίνονται, με βέβαιο τέλος το τάϊσμα των πουλιών (στην καλύτερη περίπτωση).

Περίσσεψε τσουρέκι ή πανετόνε; Φτιάξτε ένα budino!

Το ίδιο συμβαίνει με τα ιταλικά πανετόνε, που μοιάζουν αρκετά στην υφή και στη γεύση με τσουρέκι. Μια συνταγή, όχι μόνο για να μην πάει χαμένο το πανετόνε ή η βασιλόπιτα-τσουρέκι αλλά και για ένα πραγματικά νόστιμο, σπιτικό, μαμαδίστικο γλυκό. Γίνετα πανεύκολα, απλά με γάλα και αβγά. Αξίζει να αγοράσετε ένα πανετόνε μόνο για να το φτιάξετε… Τη συνταγή μας την έδωσε ο Έκτορας Μποτρίνι.

Budino από Panettone

Υλικά
• Πανετόνε όσο χρειάζεται
• 150 γρ. ζάχαρη
• 4 αβγά
• 2 κρόκους αβγών
• ½ λίτρο γάλα πλήρες
• ξύσμα από ½ λεμόνι
• 1 σφηνάκι Grand Marnier
• Λίγο βούτυρο για το ταψί ή τα φορμάκια

Εκτέλεση
Αφαιρούμε την κρούστα από το πανετόνε και το κόβουμε σε κυβάκια. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μέσα τα κομμάτια από το πανετόνε μέχρι να γεμίσει. Ξεχωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι ή το σύρμα τα αβγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το grand marnier. Ζεσταίνουμε το γάλα, ώστε να είναι χλιαρό και το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα των αβγών. Ανακατεύουμε όλα μαζί, περνάμε από σίτα και σιγά σιγά αυτό το χλιαρό μείγμα το ρίχνουμε πάνω στο πανετόνε ώστε να το απορροφάει σταδιακά και να φουσκώσει. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφού έχει σταθεί και φουσκώσει, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μπεν μαρί ) μέσα σε ταψί με νερό που να φτάνει μέχρι τη μέση του σκεύους) στους 170 - 180° για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Αν είναι στο ταψί, κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, αλλιώς ξεφορμάρουμε. Τρώγεται καλύτερα χλιαρό, όχι παγωμένο. Σερβίρουμε καραμελώνοντας από πάνω με λίγη μαύρη ζάχαρη και συνοδεύουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.
σημ. μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, μουλιασμένες για μια ώρα τουλάχιστον στο ίδιο λικέρ. Η ίδια συνταγή γίνεται και με τσουρέκι

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.