Είτε βρεθείτε σε τρύγο και πάρετε φρέσκο μούστο, είτε φτιάξετε μούστο μόνοι σας από σταφύλια που θα αγοράσετε, φτιάξτε πετιμέζι και κλείστε το στο βάζο για όλο το χρόνο. Το εύγευστο σιρόπι του μούστου, που είναι γνωστό από την αρχαιότητα, επανήλθε στο προσκήνιο και χαρίζει την ιδιαίτερη γλύκα του σε πολλά πιάτα: σε ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες, σαν σιρόπι επάνω σε λευκά παγωτά ή κρεμώδη γλυκά, σε ορισμένα γλυκά του κουταλιού, για γλασάρισμα χοιρινού ή κοτόπουλου που ψήνεται στο φούρνο, σε μαρινάδες και σάλτσες κρεατικών κι ένα σωρό άλλα. Είναι, φυσικά, πιο υγιεινό από το σιρόπι της ζάχαρης. Απαραίτητη προϋπόθεση, ο μούστος να είναι της στιγμής, να μην έχει αρχίσει, δηλαδή, η ζύμωσή του, οπότε δεν είναι κατάλληλος για πετιμέζι.
Ν.Γ.