Follow us

Μπισκοτένια σπιτάκια

Από τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια, είναι τα χειροποίητα σπιτάκια από έτοιμα μπισκότα ή από ζύμη μπισκότου, που θα φτιάξουμε μόνοι μας…

Μπισκοτένια σπιτάκια

Δεν ανήκουν στη δική μας πολιτιστική παράδοση, αλλά είναι τόσο εντυπωσιακά και έχουν μια τόσο ζεστή αίσθηση, που σε κατακτούν ακόμα και στην πιο απλή τους μορφή. Διότι αυτά τα στολίδια, έχουν φθάσει κατά καιρούς σε απίστευτα σύνθετα επίπεδα: διόροφα σπιτάκια, με βεράντες, ολόκληρες βίλες, και ακόμα στολισμένα με γλάσο, μάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστα) ή σοκολάτα, τριγυρισμένα με δεντράκια ή χιονάνθρωπους ή αγιοβασίληδες, με πραγματική καλλιτεχνική έμπνευση.
Αυτού του είδους τα σπιτάκια-υπερπαραγωγή, φτιάχνονται με πατρόν από χαρτόνι, πάνω στο οποίο κόβεται η ζύμη, ενώ η διακόσμηση χαράζεται πρώτα με κάποιο αιχμηρό εργαλείο, που περνιέται μετά με γλάσο ή σοκολάτα ή προσαρμόζονται οι διάφορες διακοσμητικές λεπτομέρειες από μάρτζιπαν.

Μπισκοτένια σπιτάκια

Αν έχουμε λίγο χρόνο και διάθεση, τα παιδιά και οι φιλοπαίγμονες ενήλικες θα απολαύσουν την κατασκευή του, ενώ είναι και ένα γλυκύτατο δώρο για φίλους και αγαπημένους. Να σημειώσουμε, πως μπορούμε να το φάμε όπως τα κανονικά μπισκότα, εφόσον είναι τυλιγμένο σε σελοφάν, γιατί αλλιώς μαζεύει σκόνη.

Το σπιτάκι, που προτείνουμε, είναι το πιο απλό που γίνεται: θα αγοράσουμε έτοιμα μπισκότα τύπου Πτι Μπερ και θα φτιάξουμε ένα πολύ απλό γλάσο, που θα το χρησιμοποιήσουμε για να κολλήσουμε μεταξύ τους τα μπισκότα, δημιουργώντας τους τοίχους και τη στέγη.

Η συνταγή για το γλάσο
Υλικά
2 ασπράδια αβγού
500 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να σχηματισθεί ένα πυκνό λείο γλάσο. Το μεταφέρουμε σ' ένα κορνέ με στόμιο διαμέτρου 5 χιλ. περίπου.

Κατασκευή
Αναλόγως με το πόσο μεγάλο θέλουμε το σπιτάκι, θα είναι και ο αριθμός των μπισκότων, που θα χρησιμοποιήσουμε. Η τεχνική είναι πολύ απλή. Για τη βάση του σπιτιού, βγάζουμε με το κορνέ το γλάσο σε όλο το μήκος του μπισκότου και αμέσως πιέζουμε το άλλο μπισκότο δίπλα του για να κολλήσει. Αν χρειάζεται, το κρατάμε για 5 δευτερόλεπτα. Ετοιμάζουμε τους τοίχους με τον ίδιο τρόπο και τους κολλάμε στη βάση με γλάσο. Ίσως χρειαστεί να τους στηρίξουμε απ’ έξω, βάζοντας ας πούμε πίσω τους ένα βαζάκι για να ακουμπάνε και να τους κρατήσουμε με το χέρι σταθερούς για 10-15 δευτερόλεπτα, μέχρι να σταθεροποιηθούν..

Η στέγη γίνεται αφού κόψουμε ένα μπισκότο σε δυο τρίγωνα. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή. Επειδή τα μπισκότα τύπου Πτι Μπερ έχουν δυο μακριές και δυο στενές πλευρές, θα χρειαστεί να μετρήσουμε πού πρέπει να κόψουμε για να φτιάξουμε δυο ίσια τρίγωνα. Επίσης, χρειαζόμαστε ένα κοφτερό πριονωτό μαχαίρι και αργό κόψιμο, για να μην μας θρυμματισθούν.
Αφήνουμε το σπιτάκι να στεγνώσει πολύ καλά -ίσως και όλη τη νύχτα- για να στερεοποιηθεί πλήρως το γλάσο, πριν το διακοσμήσουμε.
Κουφετάκια, καραμελίτσες, που θα κολλήσουμε με γλάσο, γλάσο με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή λιωμένη κουβερτούρα, με τα οποία θα φτιάξουμε σχέδια χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος μια οδοντογλυφίδας, είναι όλα εργαλεία για διακόσμηση. Οι φωτογραφίες θα σας δώσουν ιδέες, αλλά θα βρείτε και άπειρες άλλες στο Internet.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.