Υλικά
υλικά
1,5 κ. μήλα γκόλντεν
1 κ. ζάχαρη
1 λ. νερό
1 λεμόνι, το χυμό
1 ξύλο κανέλας
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
παρασκευή
Πλένουμε τα μήλα.
Αφήνουμε στην άκρη 500 γρ.
και τα υπόλοιπα τα κόβουμε στα τέσσερα (με τη φλούδα και τα κουκούτσια).
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν (ίσα να τρεμουλιάζουν) για 45' περίπου, μέχρι τα μήλα να λυώνουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα περνάμε από λεπτό σουρωτήρι, έτσι ώστε να βγει καθαρός πολτός.
Ζυγίζουμε τον πολτό και μετράμε το 80% του βάρους του σε ζάχαρη.
Μεταφέρουμε τον πολτό των μήλων σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας.
Σιγοβράζουμε τα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς, επί 20' περίπου από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται.
Στο τέλος, αφαιρούμε την κανέλα.
Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα μήλα και κόβουμε τη σάρκα τους σε κυβάκια.
Σε ένα τηγάνι λυώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τα μήλα και την κανέλα σκόνη.
Ανακατεύουμε προσεκτικά με σπάτουλα, μέχρι να καραμελώσουν, χωρίς να λυώσουν.
Προσθέτουμε αυτά τα μήλα στη μαρμελάδα και ανακατεύουμε να μοιραστούν καλά.
Βάζουμε τη μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα με αεροστεγές κλείσιμο και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.