Follow us

Μανταρίνι μυρωδάτο

Μανταρίνι μυρωδάτο

Δεν είναι συνηθισμένο υλικό στη ζαχαροπλαστική το μανταρίνι. Αν και έχει πολλές ομοιότητες με το πορτοκάλι -αιθέρια έλαια “τσουχτερά” και δροσερά, άρωμα ευχάριστο και πολύ χειμωνιάτικο- και επιπλέον γεύση πιο απαλή και πιο γλυκιά, τις περισσότερες φορές, για να μην πω σχεδόν πάντα, προτιμούμε απλώς να το απολαμβάνουμε φρέσκο. Στην πραγματικότητα όμως, όπου χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική πορτοκάλι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μανταρίνι, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για χυμό ή για ξύσμα.

Όπως και το πορτοκάλι, το μανταρίνι ταιριάζει πολύ καλά με τη σοκολάτα και τον καφέ και με τα ζεστά μπαχαρικά -κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο. Η φλούδα του μανταρινιού, πολύ πιο λεπτή από του πορτοκαλιού, πιθανόν να παρουσιάσει κάποια δυσκολία στην περίπτωση που θέλουμε το ξύσμα του φρούτου. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές για να μην ξύσουμε και τη λευκή πικρή μεμβράνη που βρίσκεται από κάτω. Καταλληλότερα για αυτή τη χρήση, λοιπόν, είναι τα κλασικά μανταρίνια, το κοινό μεσογειακό, του Πόρου, του Βόλου, τα satsuma, τα tangor, το χιώτικο μανταρίνι -ΠΟΠ προϊόν διάσημο για το μεθυστικό του άρωμα και τη γλύκα του-, και όχι οι κλημεντίνες που η φλούδα τους δεν είναι και τόσο σταθερή και θα μας δυσκολέψει περισσότερο. Οι κλημεντίνες, όμως, πέρα του ότι δεν έχουν σπόρους, οπότε τρώγονται πιο ευχάριστα, είναι πιο κατάλληλες για να φτιάξουμε μαρμελάδα, αφού το πάχος της λευκής μεμβράνης κάτω από τη φλούδα, την κάνει να αποκολλάται ευκολότερα.

Σχετικά με τη διατροφική του αξία, το μανταρίνι, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο (κρατάει εύκαμπους του μύες, μεταξύ άλλων). Επιπλέον, η φλούδα του μανταρινιού διευκολύνει την πέψη, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε, όπου μπορούμε, το ξύσμα του. Σε όλες τις συνταγές που σας δίνουμε, μπορείτε να προσθέσετε κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη, φρέσκο τζίντζερ ή βανίλια. Η πιο εύκολη συνταγή που υπάρχει σε γλυκό με μανταρίνι είναι το “μανταρινάτο”, ένα μικρό γλυκάκι για κέρασμα και τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ.

Updated: 07/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 17/11/17

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.