Υλικά
300 γρ. φρέσκα σύκα, αρκετά σφιχτά και χωρίς σχισίματα στη φλούδαΥλικά
200 γρ. σταφύλι χωρίς κουκούτσια
4 αβγά
400 γρ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
80 γρ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
2 κ.σ. αλεύρι
λίγο βούτυρο για το σκεύος
Εκτέλεση
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι.
Σχίζουμε τη βανίλια κατά μήκος και ξύνουμε με κουταλάκι τα σποράκια μέσα στην κρέμα.
Ρίχνουμε και τον λοβό της βανίλιας και ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να πάρει βράση.
Την αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Κατόπιν, αφαιρούμε το λοβό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Πλένουμε προσεκτικά τα σύκα και τα σκουπίζουμε με χαρτί.
Οπως είναι με τη φλούδα, τα κόβουμε στα τέσσερα με κοφτερό μαχαιράκι.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις ρώγες του σταφυλιού.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αβγά με τη ζάχαρη ανακατεμένη με το αλεύρι.
Σ' αυτό το μείγμα ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα, χτυπώντας με το σύρμα να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές.
Βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ ζάχαρη μια φόρμα για τάρτες.
Απλώνουμε μέσα τα σύκα και τα σταφύλια και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα της κρέμας.
Ψήνουμε στο φούρνο επί 35'-40'.
Σερβίρουμε το κλαφουτί χλιαρό ή κρύο.Updated: 31/08/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 05/09/13