Τα γλυκά δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, τουλάχιστον παραδοσιακά, ούτε στην Καθαρά Δευτέρα ούτε στην υπόλοιπη Σαρακοστή. Μόνο ο χαλβάς του μπακάλη ήταν στα πάνω του αυτήν τη μέρα. Που και αυτός, με λεμόνι και πιπέρι, σαν μεζές για κρασί περνιόταν… Αλλά είπαμε, αυτά κατά παράδοση. Σήμερα, το σαρακοστιανό τραπέζι, ζητάει πιο σύνθετες γεύσεις δίπλα στις κλασικές και το γλυκό έχει πια τη θέση του στο τέλος του γεύματος που όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο αποκτάει αστικό χαρακτήρα: μπαίνουν πιάτα, οι ταβέρνες έχουν εξοβελίσει σχεδόν το χορτάρι, το κοινοτικό και αυθόρμητο έχει υποχωρήσει μπροστά στο οργανωμένο και ατομικό. Γλυκάκια νηστίσιμα, λοιπόν, για να υποδεχτούμε το γύρισμα της εποχής και σε γαστρονομικό επίπεδο, με ταιριαστό συμβολισμό. Εκτός από τις συνταγές που σας προτείνουμε, ιδέες για νηστίσιμα γλυκά, παραδοσιακά και πιο μοντέρνα, θα βρείτε εδώ και εδώ.