Διανύουμε τη μικρή, πολύτιμη περίοδο των φρέσκων σύκων, αυτού του μοναδικού φρούτου που εκτιμήθηκε δεόντως από την αρχαιότητα. Ας τα χαρούμε αρχικά ωμά. Η υπέροχη σε γεύση και υφή σάρκα τους τα φέρνει κοντά στο γλυκό και τα κάνει ιδανικό σύντροφο πολλών πιάτων. Απλά, με ένα καλό στραγγιστό ολόπαχο γιαούρτι. Σε ένα λιτό και κομψό πρώτο πιάτο, κομμένα με τη φλούδα σε λεπτές, οριζόντιες φέτες, πλάι σε λεπτοκομμένο νούμπουλο, λούζα ή προσούτο και χαμόν. Με ένα φρέσκο λευκό τυρί με ήπια γεύση. Είναι, όμως, και η ευκαιρία να τα διατηρήσουμε για τον υπόλοιπο χρόνο, ιδιαίτερα αν διαθέτουμε πολλά. Ξερά σύκα, συκομαΐδες, μαρμελάδα σύκου (που γίνεται υπέροχη και θα μας χρησιμεύσει και σε άλλα γλυκά, σαν την πάστα φλόρα), τσάτνυ με βάση το σύκο για τα κρεατικά μας. Πάρτε ιδέες και εδώ. Αυτή τη φορά σας δίνουμε συνταγές για εύκολα γλυκά στα οποία θα χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα σύκα της εποχής.