Υλικά
600 γρ. καρύδιαΥλικά
600 γρ. αμύγδαλα
800 γρ. φουντούκια
40 γρ. κανέλα
10 γρ. πιπέρι
150 γρ. σουσάμι
60 γρ. παπαρουνόσπορο
15 γρ. γαρύφαλλο τριμμένο
200 γρ. ελαιόλαδο
1,5 πακέτο φύλλο χωριάτικο
Για το σιρόπι
500 γρ. πετιμέζι
650 γρ. μέλι
400 γρ. νερό
30 γρ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Αν το φύλλο είναι κατεψυγμένο, το αποψύχουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αλέθουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ, τους βάζουμε σε λεκάνη, προσθέτουμε το γαρύφαλλο τριμμένο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού 4 φύλλα, λαδώνοντάς τα ανάμεσα.
Απλώνουμε επάνω το μισό μείγμα των ξηρών καρπών.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με άλλα τέσσερα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα και ρίχνουμε επάνω το υπόλοιπο μείγμα των ξηρών καρπών.
Τελειώνουμε καλύπτοντας με άλλα τέσσερα φύλλα, που τα λαδώνουμε ανάμεσα.
Χαράζουμε το γλυκό σε 24 κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη για χρώμα, με τον παπαρουνόσπορο και το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, 5 λεπτά πριν βγάλουμε το γάστριν από το φούρνο και σιροπιάζουμε το γλυκό.
Θέλουμε να είναι και τα δύο ζεστά.