Follow us

22 συνταγές με σύκα και σταφύλια!

Στον απόηχο του καλοκαιριού, βασιλεύουν τα σύκα και τα σταφύλια, φρούτα-σύμβολα της ελληνικής φύσης. Φρούτα με μικρή διάρκεια, που πρέπει να τα χαρούμε τώρα, ωμά αλλά και σε μια σειρά γλυκισμάτων κάθε είδους και για κάθε γούστο…

22 συνταγές με σύκα και σταφύλια!

Ο Σεπτέμβρης έρχεται πάντα γλυκόπικρος. Η ενασχόληση με τα φρούτα της εποχής είναι ένας καλός τρόπος να γλιστρήσουμε πιο ευχάριστα και γλυκά στην καθημερινότητα...

Σύκα από άνυδρες συκιές απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας. Ο ήλιος και η ξηρασία της ζεστής εποχής που προηγήθηκε, συμπύκνωσαν τους χυμούς τους και τους έδωσαν σάρκα γλυκιά και μεστή, με μοναδικά αρώματα. Το σύκο δεν διατηρείται όταν κοπεί από το δέντρο και είναι φρούτο αυστηρά εποχικό. Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα σοφίστηκαν τρόπους να τα χαίρονται όλο το χρόνο -αποξηραμένα σύκα με ξηρούς καρπούς, παστελαρίες, μαρμελάδες, τσάτνεϊς για τα κρέατα του χειμώνα, είναι μερικοί τρόποι να διατηρήσετε τα σύκα σας. Ωστόσο, το φρέσκο σύκο έχει ακαταμάχητη γεύση και τώρα είναι η ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σε γλυκά ξεχωριστά, χωρίς να ξεχνάμε πόσο κομψά συνοδεύει εκλεκτά αλλαντικά και τυριά.
Πάντως, το πιο απλό και σίγουρα αγαπημένο είναι η μαρμελάδα σύκου. Ωριμα και ζουμερά σύκα, ζάχαρη και λίγη υπομονή επάνω από την κατσαρόλα, που σκορπίζει γλυκειές μυρωδιές...Το φτιάξιμο της μαρμελάδας είναι ήδη μια απόλαυση.

22 συνταγές με σύκα και σταφύλια!

Όσο για το σταφύλι, όλοι, λίγο πολύ, έχουμε αναμνήσεις από τρύγους που συνοδεύονταν με τη μουσταλευριά στην κατσαρόλα, το πετιμέζι, τα μουστοκούλουρα. Θα τα δοκιμάσουμε φρέσκα, σε γλυκά ξενόφερτα αλλά πολύ πετυχημένα, όπως το κραμπλ και τα μάφιν, με ολόκληρες τις ρώγες τους, αλλά και σε κέικ και σε κρέμες. Θα φτιάξουμε κι ένα γλυκό του κουταλιού, αν θέλουμε.

Η λεπτή μεμβράνη της ρώγας σπάει στο δάγκωμα, απλώνοντας τους γενναιόδωρους χυμούς της στο στόμα. Αυτό γίνεται ακόμα κι αν το σταφύλι έχει ψηθεί μέσα σε κέικ, πολύ περισσότερο αν έχει προστεθεί σε μια απαλή κρέμα και, βέβαια, σε μια φρουτοσαλάτα. Οι χυμοί του σταφυλιού με την ευχάριστη οξύτητα σπάνε τη γλυκύτητα και δίνουν ενδιαφέρον στο έδεσμα, προσθέτοντας τη δροσιά και τη φρεσκάδα του φρούτου, και μια παιχνιδιάρικη εναλλαγή υφών. Για ευκολία, χρησιμοποιούμε σταφύλι χωρίς κουκούτσια, κυρίως σταφίδα. Όμως, περισσότερο ενδιαφέρον έχει το μοσχάτο (ιδιαίτερα το μοσχάτο Αμβούργου) ή η ποικιλία φράουλα. Εδώ, βέβαια, πρέπει να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Το σταφύλι ταιριάζει και με φαγητά με εξαιρετικό αποτέλεσμα (διαβάστε συνταγές εδώ).

Updated: 01/09/20
Ημερομηνία α'δημοσίευσης: 29/8/2016

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.