Αργεντινή


Η οινική ιστορία της Αργεντινής έχει τις ρίζες της στα μέσα του 16ου αιώνα με πρώτη αναφορά σε φύτευση αμπελώνων το 1557. Παρ’ όλα αυτά σε ποιοτικό επίπεδο η χώρα είναι νεόφερτη και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να κινεί το ενδιαφέρον. Η παραγωγή οίνου μέχρι πρόσφατα στηριζόταν σε δύο ποικιλίες την Criolla και την Torrontes ικανές (κυρίως ή πρώτη) για χαμηλής ποιότητας ή μέτρια κρασιά. Εδώ και δύο δεκαετίες περίπου άρχισε να γίνεται μία σημαντική στροφή προς την παραγωγή κρασιών με ποιοτικές προδιαγραφές κυρίως από την ποικιλία Μάλμπεκ (Malbec). Η συγκεκριμένη ποικιλία που προέρχεται από τη Γαλλία (καλλιεργείται στην περιοχή του Cahors χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα) στην Αργεντινή έδωσε τον καλύτερο εαυτό της και κρασιά ποιότητας με ενδιαφέροντες οργανοληπτικούς χαρακτήρες. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και η παραγωγή κρασιών από κλασικές διεθνείς ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Chardonnay κ.λ.π.) αλλά και από Tempranillo, Chenin και άλλες. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και σήμερα το 35% της παραγόμενης ποσότητας είναι φθηνό χαμηλής ποιότητας κρασί από τις δύο παραδοσιακές ποικιλίες που προαναφέραμε. Η συνολική έκταση των αμπελώνων είναι περίπου 210.000 εκτάρια και η παραγωγή κρασιού φτάνει τα 15 εκατομμύρια εκατόλιτρα γεγονός που κατατάσσει την Αργεντινή ως παραγωγό στην πέμπτη θέση παγκόσμια. Η κατανάλωση ανά κάτοικο και ανά έτος που παλαιότερα έφθανε τα 90 lt σήμερα έχει πέσει περίπου στα 30 lt. Κυριότερες οινοπαραγωγικές περιοχέςείναι:

Μεντόζα (Mentoza)

Είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη και από αυτή προέρχεται πάνω από το 60% του Αργεντίνικου κρασιού. Βρίσκεται δυτικά του Buenos Aires στους πρόποδες των Ανδέων. Παρά το γεγονός ότι οι βροχές στη Μεντόζα είναι σχεδόν ανύπαρκτες η αμπελοκαλλιέργεια είναι δυνατή χάρη στα νερά που κατεβαίνουν από τις Άνδεις. Οι κυριότερες υποπεριοχές της Μεντόζα είναι : Η Αγκρέλο (Agrelo), ή Βάλε ντε ούκο (Valle de uco) και η Μάϊπου (Maipu).
Σημαντικοί (μεταξύ άλλων) παραγωγοί της περιοχής είναι :
Achaval Ferrer (Πολύ καλά κρασιά κυρίως από Malbec)
Altos las Hormigas : Ιταλικών συμφερόντων «σπίτι» με καλύτερο κρασί το Vina las Hormigas Riserva
Finca la Anita : Εξαιρετικά κόκκινα κρασιά από Syrah και Malbec αλλά και ενδιαφέροντα λευκά (Semillon, Tokai Friulano)

Σαν Χουάν (San Juan)

Είναι η δεύτερη (βόρεια της Μεντόζα) μεγάλη αμπελουργική ζώνη της Αργεντινής. Με κλίμα θερμότερο από την προηγούμενη χαρακτηρίζεται από κρασιά υψηλόβαθμα και μαλακά αλλά και από μεγάλες ποσότητες χαμηλής ποιότητας που απευθύνονται στην εγχώρια κατανάλωση. Παρ’ όλα αυτά διαθέτει ορισμένες υποζώνες (Ullum, Calingasta, Valle de Tullum) που δίνουν αρκετά ποιοτικά αποτελέσματα. Καλός παραγωγός της περιοχής (ενδεικτικά) είναι :
Finca Las Moras : Πολύ καλό Tannat και υψηλών προδιαγραφών Malbec Riserva

Ρίο Νέγκρο (Rio Negro)

Ποιοτική αμπελουργική ζώνη στα Νότια της Μεντόζα η οποία παράγει μόλις το 5% του Αργεντίνικου κρασιού. Ευνοείται κυρίως χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες (ψυχρό κλίμα) που επικρατούν στην περιοχή. Καλοί παραγωγοί (ενδεικτικά) είναι :
Noemia : Εξαιρετικό Malbec από παλιά αμπέλια αλλά και πολύ ενδιαφέρον Pinot Noir.
Bodegas Humberto Canale : Από τους πρώτους (και ίσως ο πιο σημαντικός) παραγωγός της ζώνης. Πολύ καλά δείγματα δουλειάς από Merlot και Malbec (Ετικέτες Black River)

Δ.Κ.

Κρασί

Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

όλες οι ποικιλίες

Τα εξαιρετικά

Αναζήτηση ετικέτας

Αναζητήστε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα δίνοντας μέρος του ονόματος ή του παραγωγού

Παραγωγοί

όλοι οι παραγωγοί

Το κρασί στην Ελλάδα

Οίνοι ΟΠΑΠ

ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας

Τοπικοί οίνοι

Τοπικοί οίνοι ανά διαμέρισμα

Το κρασί στο εξωτερικό