ΗΠΑ


Όσο πρόσφατη-σε σχέση με εκείνην της Ευρώπης-είναι η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών,τόσο μακρόχρονη είναι η ιστορία της οινοποιίας τους.Η άμπελος Vitis Vinifera πρωτοεισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1619 αλλά ο πρώτος εμπορικός αμπελώνας και οινοποιείο ιδρύθηκε το 1799 στο Kentucky.Eίχε προηγηθεί η California,το 1769,με την ίδρυση οινοποιείου από Φραγκισκανό ιεραπόστολο.Το πρώτο ωστόσο εμπορικά επιτυχημένο οινοποιείο των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύθηκε στο Cincinati του Ohio γύρω στο 1830.Η εποχή ακμής της California και των άλλων σήμερα γνωστών-οινοποιητικά-πολιτειών της χώρας έχει τις βάσεις της στη λήξη της εποχής της ποτοαπαγόρευσης και την αλλαγή γευστικών προτιμήσεων των Αμερικανών καταναλωτών.Η μετάβαση από την μαζική προτίμηση για τα γλυκά και ενισχυμένα κρασιά προς τα ξηρά και αφρώδη κρασιά φαγητού δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε γρήγορη.

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τέταρτη σε μέγεθος παραγωγής οινοπαραγωγική χώρα στον κόσμο μετά την Γαλλία,την Ιταλία και την Ισπανία.Η οινοπαραγωγή όμως της California μόνης της είναι τόση ώστε να είναι διπλάσια από την παραγωγή ολόκληρης της Αυστραλίας.Κρασί,έστω και σε μικρές “νησίδες”,παράγεται σε όλες τις Πολιτείες αλλά οι τέσσερις σημαντικοτερες είναι η California,η πολιτεία της Νέας Υόρκης,η πολιτεία της Washington στο Βορρά και το επίσης Βορεινό Oregon με τα εξαιρετικά σήμερα κρασιά από Pinot Noir.H California κατά πολλούς αποτελεί τον τόπο όπου παράγεται η επιτομή του Αμερικανικού στυλ κρασιού:σκουρόχρωμο και υψηλόβαθμο,από πολύ ώριμα σταφύλια,με υψηλό αλκοολικό βαθμό,πολύ φρουτώδη αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά και πολύ παχιά,λιπαρή γεύση βαθειά επηρεασμένη από τα γλυκά αρώματα του βαρελιού από Αμερικανική δρυ.Χαρακτηριστικά εύσωμα είναι και τα άσπρα κρασιά (κυρίως Chardonnay),με πολύ ώριμο φρούτο, έντονο βαρέλι με σαφή βουτυράτη λιπαρότητα και συχνά απαντώμενη γλυκύτητα από τα αζύμωτα σάκχαρα.Στην California πανταχού παρούσες είναι οι ποικιλιες σταφυλιού Γαλλικής προέλευσης κυρίως από το Bordeaux (Cabernet Sauvignon,Merlot) και τη Βουργουνδία (Chardonnay). Συνυπάρχουν με το θεωρούμενο ως τοπική ερυθρή ποικιλία Zinfandel που πρέπει να είναι συγγενής του Ιταλικού Primitivo.Οι ψαγμένοι ωστόσο οινοποιοί χρησιμοποιούν, σε αρκετά μικρότερα ποσοστά,ποικιλίες σταφυλιού της Κοιλάδας του Ροδανού, της Ιταλίας αλλά και άλλων χωρών εμπλουτίζοντας το “ψηφιδωτό” της Αμερικανικής αμπελουργίας με πρόσθετη ποικιλία προσωπικοτήτων και στυλ.

Η πιο φημισμένη και διάσημη αμπελοοινική περιοχή ολόκληρων των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Nappa Valley.Η Nappa είναι μέρος της τεράστιας Βόρειας California που εκτός από την συγκεκριμένη ζώνη, περιλαμβάνει και το Mendocino,την Sonoma,την Santa Clara και τα Santa Cruz Mountains.Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα γνωστά οινοποιεία της χώρας, μαζί με μερικά boutique οινοποιεία που λόγω της ελάχιστης παραγωγής τους και των στρατοσφαιρικών τιμών των κρασιών έχουν αποκτήσει cult status (Screaming Eagle,Harlan Estate,Colgin,Araujo,Bryant Family κλπ).Στη Νότια Καλιφόρνια βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα οινοποιεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με παραγωγή κρασιών πολύ υψηλής ποιότητας και φινέτσας :το Ridge του Paul Draper και το Bonny Doon. Με δεδομένη την κυριαρχία του Cabernet Sauvignon,του Merlot,του Chardonnay και λιγότερο του Sauvignon Blanc,του Zinfandel και των άλλων Ευρωπαϊκών ποικιλιών σταφυλιού, υπάρχουν παράλληλα ενδιαφέροντες θύλακες καλλιέργειας του απαιτητικού Pinot Noir.Πρόκειται για τις κρύου κλίματος υποπεριοχές της Sonoma Russian River Valley και Carneros,αλλά και για ολόκληρη την Βορεινή Πολιτεία του Oregon.Η Πολιτεία της Washington στον Βορρά φάνηκε για ένα διάστημα ότι παρήγαγε ενδιαφέροντα κρασιά από Merlot.

Τα περισσότερα Αμερικανικά οινοποιεία δεν διαθέτουν ιδιόκτητους αμπελώνες και έτσι στη χώρα είναι ανεπτυγμένες μεγάλες και φημισμένες ιδιοκτησίες σπουδαίων αμπελιών με γνωστό brand name.Χαρακτηριστικό επίσης των περισσότερων Αμερικανικών κρασιών είναι ότι δεν προέρχονται από ένα ενιαίο αμπελώνα αλλά από πολλούς,ευρισκόμενους σε μεγάλη μεταξύ τους απόσταση και με διαφορετικά εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά.Η κατάσταση αλλάζει σιγά-σιγά τα τελευταία χρόνια καθώς η πορεία προς την όλο και μεγαλύτερη ποιοτική βελτίωση συνοδεύεται από τα πρώτα βήματα καθιέρωσης παραγωγής κρασιών terroir.

Πολύ σημαντικά ονόματα της Αμερικανικής οινοποιίας είναι:Beringer,Frog's Leap,Stag's Leap,Joseph Phelps,Hess,Robert Mondavi,Ravenswood,Ridge,Kendall Jackson,Ernest and Julio Gallo,Beaulieu Vineyards.

Αλ. Σ.

Κρασί

Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

όλες οι ποικιλίες

Τα εξαιρετικά

Αναζήτηση ετικέτας

Αναζητήστε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα δίνοντας μέρος του ονόματος ή του παραγωγού

Παραγωγοί

όλοι οι παραγωγοί

Το κρασί στην Ελλάδα

Οίνοι ΟΠΑΠ

ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας

Τοπικοί οίνοι

Τοπικοί οίνοι ανά διαμέρισμα

Το κρασί στο εξωτερικό