Follow us

Σε άλλα αμπελοτόπια ο Χαρίδημος Χατζηδάκης…

Είμαστε από χθες φτωχότεροι κατά έναν σπάνιο οινοποιό, από αυτούς που έχουν την τόλμη και το ταλέντο να βγάζουν μεγάλα κρασιά...

Σε άλλα αμπελοτόπια ο Χαρίδημος Χατζηδάκης…

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης άφησε τον κόσμο μας, ας ελπίσουμε για έναν πιο ταιριαστό στην ευαισθησία του. Ίσως -και μακάρι- να συνεχίσει το οινοποιείο του Πύργου Σαντορίνης την εξαιρετική δουλειά του, αλλά το terroir δεν θα περιλαμβάνει πια την ιδιαίτερη ψυχή του οινοποιού τους.

Σε άλλα αμπελοτόπια ο Χαρίδημος Χατζηδάκης…
Φωτογραφία: Δημήτρης Αντωνόπουλος

"Ένας από τους πιο γνωστούς και δυνατούς οινοποιούς της Σαντορίνης είναι ο Χαρίδημος Χατζηδάκης, που έχει καταφέρει μέσα στην 20ετία που δραστηριοποιείται στο ηφαιστειακό νησί να βγάλει μερικά αληθινά grand cru του νησιού, φανταστικά κρασιά διεθνούς επιπέδου…" έγραφε εδώ ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μόλις τον περασμένο Απρίλιο, που επισκέφθηκε το οινοποιείο του και δοκίμασε τα κρασιά του.

Φωτογραφία: Δημήτρης Αντωνόπουλος

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών και βρέθηκε στη Σαντορίνη για να δουλέψει στο οινοποιείο Μπουτάρη. Εκεί, γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του, Κωνσταντίνα Χρυσού. Ο εγκαταλελειμένος αμπελώνας της οικογένειάς της, στον Πύργο Καλλίστης, στο δρόμο για τον Προφήτη Ηλία, αναμπελώθηκε από τον ίδιο και από το 1997, που ιδρύθηκε και το οινοποιείο, καλλιεργείται βιολογικά. Στο κτήμα υπήρχε και ένα παλαιό υπόσκαφο, που ο Χαρίδημος με πολλή δουλειά μετέτρεψε σε μικρό οινοποιείο. Σήμερα ο αμπελώνας Χατζιδάκη περιλαμβάνει 100 στρέμματα, ορισμένα και σε άλλες περιοχές του νησιού, που καλλιεργούνται βιολογικά. Αηδάνι, Σαντορίνη, Santorini Cuvée, Assyrtiko de Mylos, (από γέρικο αμπελοτόπι της περιοχής Μύλος), το Assyrtiko de Louros (μια πραγματικά μεγάλη Σαντορίνη), Νυχτέρι, Μαυροτράγανο, Vinsanto, Voudomato, είναι οι ετικέτες που κυκλοφορούν.


Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.