Follow us

Κτήμα Μουσών: η νέα γενιά των κρασιών

Ένα κτήμα με ιστορία αναβαθμίζεται, τα κρασιά της οικογένειας Ζαχαρία βρίσκονται στο επίκεντρο και μας ιντριγκάρουν να μάθουμε περισσότερα.

Κτήμα Μουσών: η νέα γενιά των κρασιών

Ο λόγος για το Κτήμα Μουσών, που τα τελευταία χρόνια έχει φρεσκάρει την εικόνα του και προτείνει κρασιά που καταλαμβάνουν αξιόλογη μερίδα στις λίστες. Εμείς τα δοκιμάσαμε και τα συμπεράσματα δικά σας.

Σε μια περιοχή με οινική ιστορία…

Κινούμαστε βορειοδυτικά, σε απόσταση μιάμιση ώρας από την Αθήνα, για να φτάσουμε στη μαγική Κοιλάδα των Μουσών, την πατρίδα των εννέα Μουσών και του ποιητή Ησίοδου. Εκεί, ζυμώνεται για πολλές δεκαετίες, χωρίς διακοπή, εξαιρετικός μούστος, ο οποίος μεγαλώνει γενιές, όπως αυτή της οικογένειας Ζαχαρία του Κτήματος Μουσών. Ο Νικόλαος Ζαχαρίας, με έμπνευση την παράδοση του τόπου του, δημιούργησε το 1946 μια μικρή μονάδα οινοποίησης και από τότε… όλα πήραν το δρόμο τους. Ο γιος του Αθανάσιος ανέλαβε το 1967, συνέχισε με ορμή και αγάπη και ανέβασε την παραγωγή της οικογενειακής επιχείρησης. Το 2005, σειρά είχαν τα παιδιά του ο Στέλιος και ο Νίκος, η τρίτη γενιά, που μπήκε στον κόσμο του κρασιού πολύ δυναμικά.

Κτήμα Μουσών: η νέα γενιά των κρασιών

Οι πρωτοποριακές ιδέες τους, σε συνδυασμό με την παράδοση της οικογένειας τους, φρέσκαρε πολύ την εικόνα του Κτήματος Μουσών και την έφερε στην πρώτη γραμμή. Ειδικά η σειρά τους “9” αποτελεί ένα από τα εγχώρια best sellers. Ξεχωριστή μνεία αξίζει επίσης η ετικέτα Μούχταρο. Το ιδιαίτερο ερυθρό, από την ομώνυμη σπάνια ποικιλία, η οποία καλλιεργείται μόνο στα αμπελοτόπια της περιοχής, είναι απρόσμενη έκπληξη και must taste για όλους τους οινόφιλους και όχι μόνο.

Με αρχή τους αμπελώνες…

Ο Στέλιος Ζαχαρίας και όλο το δυνατό team του Κτήματος πιστεύουν πάρα πολύ στο έδαφος και στην πρώτη ύλη και γι’ αυτό δεν σταματούν να επενδύουν στα αμπέλια τους. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες μοιράζονται στρατηγικά σε τρεις προικισμένες περιοχές, στις θέσεις Τουρίκι, Λαχός και Βρουσαλιά, γύρω από την Κοιλάδα των Μουσών. Πέρα από την ιστορία της περιοχής, που υπογραμμίζεται στις πρώτες αναφορές για την ευδοκίμηση του Βίβλινου οίνου, οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των σταφυλιών. Για να πάρετε μια γεύση, οι χειμώνες είναι υγροί και τα καλοκαίρια ξηρά, με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας. Η οικογένεια Ζαχαρία αξιοποίησε στο βέλτιστο τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας τους αμπελώνες με κατεύθυνση από τον βορρά προς τον νότο, σε υψόμετρο 450-520 μέτρων, με κλίση 5-10%. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουν καλύτερη έκθεση στον ήλιο και επομένως καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών. Σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον, δεν γίνεται παρά να ευνοούνται οι ποικιλίες.

Οι ποικιλίες…

Οι αδερφοί Ζαχαρία.

Στην κοιλάδα των Μουσών, πολλές διεθνείς ποικιλίες, όπως το chardonnay, το cabernet sauvignon, το merlot και το syrah προσαρμόστηκαν πολύ καλά. Η οικογένεια Ζαχαρία με πολλή δουλειά αναβάθμισε τα αποτελέσματα της καλλιέργειας και την οινοποίησή τους, αλλά έκανα και βήματα παρακάτω, κάνοντας focus σε τοπικές ποικιλίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι διατήρησε και έφερε στο προσκήνιο τη σπάνια γηγενή ερυθρή ποικιλία Μούχταρο. Η επιβίωσή της οφείλεται στον Νίκο και τον Αθανάσιο Ζαχαρία, που με πείσμα συνέχισαν το φύτεμα και την καλλιέργειά της. Βλέπετε, το Μούχταρο είναι μια δύσκολη ποικιλία με μικρή απόδοση και οι παραγωγοί της περιοχής προτίμησαν να την αντικαταστήσουν με πιο εύφορες και εύκολες διεθνείς ποικιλίες. Το πείσμα της οικογένειας Ζαχαρία δικαιώθηκε. Σήμερα, το Μούχταρο δίνει ένα από τα πιο “εξωτικά” κρασιά, που με την ιδιαιτερότητά του εκφράζει το μοναδικό terroir της περιοχής. Είναι αλήθεια, ότι όλες οι ετικέτες του Κτήματος έχουν προσωπικότητα, δίνουν έμφαση σε ελληνικές ποικιλίες ( μαλαγουζιά, ασύρτικο, σαββατιανό) και βγάζουν το άρωμα και τη γεύση του τόπου.

Επίσκεψη στο οινοποιείο

Αξίζει και με το παραπάνω να κάνει κάποιος μια εξόρμηση μέχρι το οινοποιείο, να το επισκεφθεί και να δοκιμάσει τα κρασιά. Ειδικά αυτή την εποχή, είναι τρομερή ιδέα για μια διαφορετική ημερήσια εκδρομή. Μιάμιση ώρα έξω από την Αθήνα, μπαίνεις σε ένα υπέροχο σκηνικό γεμάτο αμπελώνες, το αρχαίο θέατρο της Κοιλάδας, τα μνημεία από την περίοδο του Βυζαντίου, τα παλιά κτήματα και, φυσικά, το οινοποιείο. Η ξενάγηση μέσα στους χώρους, που γίνεται το κρασί έχει πολύ ενδιαφέρον, μια και πρόκειται για μια όμορφη, σύγχρονη και φιλόξενη μονάδα, με ωραίους χώρους δοκιμών.

Η δοκιμή: κρασιά που φέρουν τη γεύση του τόπου τους

Δοκιμάσαμε όλη τη συλλογή του Κτήματος Μουσών, μια γκάμα που όπως είδαμε, περιλαμβάνει πολλά. Από ευχάριστα value for money κρασιά, μέχρι ιδιαίτερες ετικέτες και σύνθετα κρασιά παλαίωσης. Με άλλα λόγια, κρασιά με χαρακτήρα και διαφορετικότητα, ιδανικά για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα, που κρίθηκαν από πολύ καλά μέχρι εξαιρετικά.

9 Κτήμα Μούσων 2016

Λευκό Σαββατιανό

Στη μύτη έχουμε έναν συνδυασμό τροπικών αρωμάτων με νύξεις φυτικότητας. Ξεχωρίζουν οι νότες ροδάκινου, πεπονιού και γκρέιπφρουτ σε ένα φόντο χόρτου και λεμονιού. Το στόμα είναι μεσαίου όγκου, με λεμονάτη αίσθηση που παραμένει στην επίγευση και δίνει διάρκεια.
Πολύ καλό
Τιμή: 6 ευρώ

9 Κτήμα Μουσών 2016

Λευκό Ασύρτικο, Trebbiano και Sauvignon Blanc

Πολύ ωραία αρώματα μάνγκο ενώνονται με δροσερές νότες βοτάνων και τυπικές νύξεις sauvignon. To στόμα είναι γεμάτο, ισορροπημένο, με ωραία οξύτητα και μεγάλη κομψή επίγευση.
Πολύ καλό
Τιμή: 7 ευρώ

Χρυσόλιθος 2016

Λευκό Μαλαγουζιά και Chardonnay

Γοητευτική μύτη με αρώματα κίτρινων φρούτων , ώριμου ροδάκινου, ξύλου, βανίλιας και βουτυράτες νότες. Το στόμα έχει πάχος, πολύ καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση
Εξαιρετικό
Τιμή: 10 ευρώ

Α Muse 2016

Ροζέ Sauvignon Blanc και Μούχταρο

Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα κόκκινα φρούτα, κυρίως κεράσια και ενισχύονται από φυτικές και βουτυράτες νότες. Το στόμα μπαίνει γλυκά και αναπτύσσει ωραία οξύτητα. Η επίγευση είναι φρουτώδης και καλής διάρκειας.
Πολύ καλό
Τιμή :11 ευρώ

9 Κτήμα Μουσών 2016

Ροζέ Syrah και Μούχταρο

Έντονα αρώματα framboise, κερασιών και φρούτων του δάσους, μαζί με νότες καραμέλας. Τα στόμα είναι γεμάτο, με πολύ ωραίες νότες φρούτων και φυτικότητα. Η επίγευση έχει πολύ καλή διάρκεια.
Πολύ καλό
Τιμή: 8 ευρώ

9 Κτήμα Μουσών 2014

Ερυθρό Merlot, Cabernet, Syrah

Σύνθετη μύτη με αρώματα φρούτων του δάσους, μαύρων κερασιών, βύσσινου και ακολουθούν νότες νυχτολούλουδου, γρανίτη και νύξεις μαύρου πιπεριού και ζωικών. Το στόμα είναι μαλακό, με πολύ ωραία ενσωματωμένες ταννίνες και ελαφριά μεταλλικότητα. Η επίγευση είναι πολύ ευχάριστη.
Πολύ καλό
Τιμή: 8 ευρώ

Χρυσόλιθος 2015

Ερυθρό Merlot

Γλυκιά μύτη πληθωρική, με αρώματα δέρματος, σοκολάτας, βανίλιας και κόκκινων φρούτων, με ωραίες βουτυράτες νύξεις. Στο στόμα διακρίνουμε εξαιρετικές ταννίνες, που δένουν πολύ καλά με το σύνολο. Το κρασί είναι πλούσιο, αρμονικό και η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
Εξαιρετικό
Τιμή 10.50 ευρώ

Μούχταρο 2015

Ερυθρό

Ιδιαίτερη και εντυπωσιακή μύτη, με αρώματα βανίλιας, βιολέτας, σοκολάτας, καφέ, λιβανιού, δέρματος και αίσθηση πυκνού κόκκινου φρούτου. Στόμα γεμάτο, με πάχος, καλή ισορροπία και οξύτητα και μεγάλη διάρκεια.
Εξαιρετικό
Τιμή: 12.50 ευρώ

Λισγάρι 2012

Ερυθρό Cabernet Sauvignon, Merlot, Μούχταρο

Ένας τυπικός συνδυασμός, που εμπλουτίζεται με την παρουσία του Μούχταρου. Η μύτη είναι πολύπλοκη με φρούτα και μπαχαρικά. Το στόμα ακολουθεί τη μύτη.
Πολύ καλό
Τιμή: 13 ευρώ

Η Χρυσούλα Κυριακοπούλου και ο Στέλιος Ζαχαρίας στη δοκιμή.

Στη δοκιμή συμμετείχαν οι Διονύσης Κούκης, Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Ντίνα Γκρουμούτη, Στέλιος Ζαχαρίας.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.