Follow us

Ανοιχτές Πόρτες 2016: τα οινοποιεία προσκαλούν

Οι Ανοιχτές Πόρτες παραπέμπουν στο σαββατοκύριακο των ανοιχτών οινοποιείων, μια πολύ σημαντική οινοτουριστική κίνηση, που μετράει ήδη δεκατρία χρόνια…

Ανοιχτές Πόρτες 2016: τα οινοποιεία προσκαλούν

Για ένα σαββατοκύριακο του Μαΐου όλοι οι δρόμοι κρασιού της Ελλάδος συντονίζονται. Οι οινοπαραγωγοί περιμένουν στα κτήματα τους τους οινόφιλους με μια σειρά μελετημένων εκδηλώσεων, με focus στο αμπέλι και στο κρασί. Οι φετινές Πόρτες είναι προγραμματισμένες για τις 28 και 29 Μαΐου και περιλαμβάνουν αρκετές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γύρω από το κρασί. Συμμετέχουν όλοι οι δρόμοι κρασιού της Ελλάδας: από την Αττική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο μέχρι, φυσικά, την περιοχή απ' όπου ξεκίνησε ο θεσμός, τη Βόρεια Ελλάδα.
Κάντε το προγραμμά σας, πάρτε το σακίδιο σας και φύγετε για εις βάθος οινικές εμπειρίες...

Ανοιχτές Πόρτες 2016: τα οινοποιεία προσκαλούν

Ενδεικτικά -για να έχετε έναν μπούσουλα- αξίζει να περιηγηθείτε στις βορεινές διαδρομές. Μια συναρπαστική περίπτωση αποτελεί το Rapsani Wine Adventure, που διοργανώνει το οινοποιείο Τσάνταλη και προσκαλεί σε μια πρωτοποριακή off road ανακάλυψη των αμπελώνων της Ραψάνης, με τζιπ. Ταξιδιάρικη πρόταση δίνει και το Κατώγι Αβέρωφ και μάλιστα με "προορισμούς" τη Βραζιλία και την Νέα Ορλεάνη, με την ελληνοβραζιλιάνα μουσικό Κατερίνα Πολέμη. Στο κτήμα Γκλίναβος, στα Ιωάννινα, η οινική εμπειρία παίζει με όλες τις αισθήσεις και παντρεύει τις δοκιμές των κρασιών με τοπικά εδέσματα. Φεύγουμε για την Κοζάνη, όπου το κτήμα Δυο Φίλοι αναλαμβάνει να μας γνωρίσει το ιστορικό κελάρι του Ταπνού και να μας κεράσει μουσταλευριά. Στο Στενήμαχο Ημαθίας, η οικογένεια Μπουτάρη θα μας μυήσει σε τρέχουσες και σπάνιες παλαιές σοδειές και από τα έξι οινοποιεία της. Για όσους αγαπάνε το ξινόμαυρο, στο ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα θα μάθουν πολλά μυστικά του. Ιδιαίτερη πρόταση αποτελεί και η επίσκεψη στο οινοποιείο Κεχρή. Εκτός από το masterclass που θα πραγματοποιηθεί με tips για την παραγωγή και την απόλαυση του κρασιού, αξίζει και με το παραπάνω να κάνετε μια γευσιγνωσία στη ρετσίνα "το Δάκρυ του Πεύκου". Στο κτήμα Πόρτο Καρράς, θα περπατήσετε ανάμεσα στους πιο εντυπωσιακούς ελληνικούς αμπελώνες και θα συμμετάσχετε σε ένα αλλιώτικο pop event, με προχωρημένα wine cocktails.

Για όσους ξεκινούν από την Αθήνα και θέλουν να κάνουν μικρότερες αποστάσεις, προτείνουμε ν' ακολουθήσουν τους δρόμους κρασιού της Αττικής και να εκπαιδευτούν στο ανερχόμενο σαββατιανό. Σημειώστε, ότι στο Κτήμα Βασιλείου έχει ετοιμαστεί οπτικοακουστικό υλικό με πρωταγωνιστή το κρασί και θα σερβίρονται ειδικοί μεζέδες. Φεύγοντας λίγο πιο έξω, στην Ερέτρεια, το οινοποιείο Λύκος έχει πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις: από το masterclass του Γιώργου Λούκα για τη μαλαγουζιά και το αγιωργίτικο, μέχρι τα ψαγμένα cocktails του Νικόλα Ξενιτάκη και Βασίλη Κωνσταντίνου. Στον Μύτικα Χαλκίδας, στο κουκλίστικο Κτήμα Αβαντίς, μεταξύ άλλων θα γίνουν δυο πολύ σημαντικές γευσιγνωσίες: μια σπάνια δοκιμή των Βαρελιών Αβαντίς collection 2014, από τον οινοδημοσιογράφο Σίμο Γεωργόπουλο και μια από τον Γρηγόρη Μιχαήλο, για την εξερεύνηση των ποικιλιών.

Με όλα αυτά, έχετε έναν καλό προσανατολισμό, για περισσότερες όμως πληροφορίες μπείτε στα site των δρόμων του κρασιού: www.wineroads.gr, www.winesofathens.gr, www.winesofcrete.gr

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.