Το κτήμα Θεόπετρα της οικογένειας Τσιλιλή έχει δώσει μέχρι σήμερα μεγάλη προσοχή στις γηγενείς ποικιλίες, ειδικά στην περίπτωση του σπάνιου Λημνιώνα, και μας έχει συνηθίσει στις οινικές εκπλήξεις- βλέπετε ροζέ Θεόπετρα- και στα βραβεία. Αυτή τη φορά, μας αιφνιδιάζει πολύ ευχάριστα με ένα νέο κρασί από την πολύ ιδιαίτερη ποικιλία Vermentino, που συναντάμε στη Σαρδηνία, στην Κορσική, στη Βορειοδυτική Ιταλία και στη Νοτιοανατολική Γαλλία.
Για πρώτη φορά αυτή η ποικιλία καλλιεργείται σε ελληνικό έδαφος και η δοκιμή της προκαλεί πολύ ενδιαφέρον.
Η οικογένεια Τσιλιλή, με οδηγό την οινολόγο Ιωάννα Τσιλιλή, έκανε πολλούς πειραματισμούς και ελέγχους, τόσο στον βιολογικό αμπελώνα, όσο και στην οινοποίηση. Μετά από εφτά χρόνια καλλιέργειας, κυκλοφορεί το πρώτo ελληνικό κρασί από Vermentino. Πρόκειται για ένα χρυσοκίτρινο λαμπερό κρασί, που αμέσως γαργαλάει τον ουρανίσκο με δροσερά αρώματα βοτάνων. Η μύτη του έχει ένταση, φρεσκάδα και πολυπλοκότητα. Στο ίδιο επίπεδο είναι και το στόμα του, απρόσμενα πλούσιο, γεμάτο, με ευχάριστη φυτικότητα και οξύτητα. Είναι ένα λευκό με αρωματική και γευστική δύναμη, που κάνει ντουέτα με αντίστοιχους πληθωρικούς παρτενέρ, όπως έντονα τυριά και πληθωρικά ριζότο. Σημειώστε, ότι τα σύνθετα χαρακτηριστικά του, φανερώνουν τη δυνατότητα παλαίωσης του. Φροντίστε, λοιπόν, να κρατήσετε μια φιάλη για τσεκάρισμα.