Follow us

Τα ροζέ ταιριάζουν στην άνοιξη

Με αφορμή τις πρώτες ζεστές μέρες και τη γιορτινή περίοδο που πλησιάζει, συγκεντρώσαμε ροζέ κρασιά, που οινοποιούνται αποκλειστικά ή με βάση ελληνικές ποικιλίες για μια ενδιαφέρουσα γευστική δοκιμή…

Τα ροζέ ταιριάζουν στην άνοιξη

Πριν από λίγα χρόνια τα ροζέ κρασιά ήταν στο περιθώριο. Αυτή η αίσθηση πλέον έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Ευτυχώς, όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το τριανταφυλλί κρασί προκύπτει από την… ανάμειξη λευκού και κόκκινου ή ακόμα και ότι για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται δεύτερης διαλογής σταφύλια. Τα ροζέ τα τελευταία χρόνια ανεβάζουν όλο και πιο έντονες στροφές ποιότητας και καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα σε λίστες εστιατορίων και κάβες. Το αρωματικό τους προφίλ ταιριάζει γάντι με την άνοιξη (και το καλοκαίρι, φυσικά). Με αφορμή τις πρώτες ζεστές μέρες και τη γιορτινή περίοδο που πλησιάζει, συγκεντρώσαμε ροζέ κρασιά που οινοποιούνται με βάση ελληνικές ποικιλίες για μια γευστική δοκιμή. Τα αποτελέσματα δεν μας απογοήτευσαν: Τα ροζέ κρασιά είναι στην καλύτερη φάση τους και διεκδικούν τη θέση τους στο ανοιξιάτικο τραπέζι.

Στα βήματα του ροζέ

Τα ροζέ ταιριάζουν στην άνοιξη

Το λαμπερό χρωματικά κρασί πέρασε από διάφορα στάδια για να φτάσει σήμερα να βρίσκεται στην υψηλή θέση που ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του. Ξεκίνησε από το περιθώριο, έχοντας μικρή αποδοχή από τους οινόφιλους, και σιγά σιγά έφτασε να βλέπει περίπου στα ίσα το λευκό και το ερυθρό και σε πολλές περιπτώσεις να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση ανάμεσά τους. Πολλά στερεότυπα ξεπεράστηκαν: από τους τρόπους παραγωγής του μέχρι τις λαθεμένες εντυπώσεις για την ποιότητα του. Πλέον, στους περισσότερους είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για έναν αυτόνομο τύπο κρασιού με τη δική του διαδικασία παραγωγής.

Τα χαρακτηριστικά

Το ροζέ προέρχεται από οινοποίηση ερυθρών ποικιλιών, κατά την οποία η επαφή των στεμφύλων με τον μούστο διαρκεί πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με την ερυθρή οινοποίηση. Πολλές είναι οι ποικιλίες που επιλέγονται. Στην περίπτωση των ελληνικών, εκτός από τις κλασικές Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο, συναντάμε το Κοτσιφάλι, τον Λημνιώνα, το Μοσχοφίλερο, το Μοσχάτο Αμβούργου, αλλά και πιο σπάνιες ποικιλίες, όπως είναι το Μαύρο Μεσενικόλα, ο Αυγουστιάτης και το Βραδυανό. Τα κρασιά που προκύπτουν έχουν χαρακτήρα και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, που καλύπτει όλα τα γούστα. Εντοπίζουμε πολύ καλά ξηρά κρασιά, αλλά υπάρχουν εξίσου αξιόλογες ετικέτες ημίξηρων, ημίγλυκων και, ακόμα περισσότερο, αφρωδών. Σε ό,τι αφορά την οργανοληπτική τους πλευρά, είναι πολύ γενναιόδωρα. Στη μύτη σκάνε αρώματα φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων. Φλερτάρουν συνήθως με νότες τριαντάφυλλου, βιολέτας, γιασεμιού, κερασιού, βατόμουρου, ροδάκινου, μήλου, μπανάνας, βερίκοκου, ροδιού, λίτσι, ανανά και μέντας. Στο στόμα, ο φρουτώδης χαρακτήρας γαργαλάει τον ουρανίσκο.

Αν στα παραπάνω χαρίσματα προσθέσουμε το ελκυστικό χρώμα τους -που κινείται ανάμεσα στο σομόν, το τριανταφυλλί, το ροδί, το πορτοκαλί και το ρουμπινί- και το γεγονός ότι απολαμβάνονται δροσερά, είναι απόλυτο κατανοητό γιατί η άνοιξη, και αργότερα το καλοκαίρι, είναι η εποχή τους. Ήρθε, λοιπόν, το κατάλληλο timing να συγκεντρώσουμε στο τραπέζι των δοκιμών μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές ετικέτες με βάση τις ελληνικές ποικιλίες. Ένας ακόμα λόγος, που έχει συμβάλει κατά πολύ και στην άνοδό τους, είναι η εξαιρετική προσαρμοστικότητα που έχουν με την κουζίνα. Θα λέγαμε ότι είναι πασπαρτού, κάνοντας επιτυχημένα ζευγάρια με πολλά πιάτα. Ταιριάζουν ιδανικά με τα λαδερά, παίζουν εξ ίσου καλά στα θαλασσινά και στα κρέατα και αγαπάνε japanese και fusion κουζίνες. Και βέβαια, έχουν θέση και δίπλα στις πασχαλινές γευστικές συνήθειες.

Τα highlihts της δοκιμής

Η δοκιμή είχε ενδιαφέρον και επισφράγισε τις καλές απόψεις για τα σύγχρονα ροζέ. Από τις 26 ετικέτες που δοκιμάσαμε, μόνο δυο χαρακτηρίστικαν "αποδεκτές" ενώ όλες οι υπόλοιπες κυμαίνονταν ανάμεσα στο "καλό" και στο "πολύ καλό". Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός, ότι το επίπεδο έχει ανέβει και οι επιλογές σε ετικέτες έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Αρκετοί παραγωγοί έχουν προσθέσει στο πορτφόλιο τους έστω και ένα ροζέ, ενώ δεν λείπουν και κρασιά από πιο άγνωστες ελληνικές ποικιλίες. Επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν στις δικές σας ανοιξιάτικες στιγμές.

Η γευστική δοκιμή

Domaine Ζαφειράκης 2015
Παραγωγός: κτήμα Ζαφειράκη
ΠΓΕ.Τύρναβος • Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Λημνιώνα
Λαμπερό σομόν χρώμα. Πολύ ωραία μύτη με τονισμένα κόκκινα φρούτα, που ενισχύεται από ευχάριστες βοτανικές νύξεις. Το στόμα είναι γεμάτο, με νεύρο και πολύ καλή διάρκεια.

Πολύ καλό

Βυσσινόκηπος 2015

Παραγωγός: Αμπελώνας Παλυβού
ΠΓΕ Κόρινθος Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Αγιωργίτικο, Syrah
Έντονο ροζέ. Γοητευτική μύτη με μαύρο κεράσι και στο φόντο αρμπαρόριζα, με νότες μαρμελάδας κόκκινων φρούτων. Το στόμα είναι πλούσιο, με ζωηρή οξύτητα. Η επίγευση είναι καλή και μακρυά.

Πολύ καλό

Από Δυο Χωριά 2015

Παραγωγός: Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου
ΠΓΕ Καρδίτσα Ροζέ Ημίξηρο
Ποικιλία: Μαύρο Μεσενικόλα
Ελαφρύ πορτοκαλί. Ιδιαίτερη μύτη, που φλερτάρει με κόκκινα φρούτα και λευκά λουλούδια. Στο στόμα, η γλυκύτητα είναι ελεγχόμενη και ισορροπεί με τις διακριτικές πικρές νότες.

Πολύ καλό

Ακακίες 2015

Παραγωγός: Κτήμα Κυρ- Γιάννη
ΠΟΠ Αμύνταιο Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Ξινόμαυρο Έντονο κερασί.
Σύνθετη μύτη με αρώματα framboise, ντομάτας και νύξεις ελιάς. Στο στόμα δίνεται έμφαση στην φυτικότητα και την οξύτητα, που φρεσκάρει τον ουρανίσκο. Η επίγευση έχει πολύ καλή ισορροπία και διάρκεια.
Πολύ καλό

Αμπέλου Φως 2015

Παραγωγός: Αμπελώνες Ζαχαριά
ΠΓΕ Πελοπόννησος Ροζέ
Ποικιλία: Αγιωργίτικο, Syrah Κερασί.
Στη μύτη πρωταγωνιστούν οι νότες της φράουλας και του κερασιού. Το στόμα είναι ελαφρύ και ευχάριστο, με εμφανή την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα.
Καλό

Moi Je m’en Fous

Παραγωγός: Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου
ΠΓΕ Καρδίτσα Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Μοσχάτο Αμβούργου
Χρώμα που παραπέμπει σε φλούδα κρεμμυδιού. Στη μύτη, τα φυτικά αρώματα συνδυάζονται με άγουρες νότες κίτρινων φρούτων και τριαντάφυλλο λουκούμι. Το στόμα έχει μέτριο όγκο και ελαφριές πικρές νότες, που εμφανίζονται κυρίως στο τελείωμα.
Καλό

Αγιωργίτικο Ζαχαριά 2015

Παραγωγός: Αμπελώνες Ζαχαριά
ΠΓΕ Πελ/σος Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Αγιωργίτικο Ανοιχτό ροζέ.
Ελαφριά αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως κερασιού με νύξεις μέντας. Το στόμα είναι μέτριου όγκου, με καλή οξύτητα που του δίνει έξτρα πόντους και κυρίως νεύρο, που παραμένει μέχρι την επίγευση.
Καλό

Petite Fleur 2015

Παραγωγός: Οινοποιείο Παρπαρούση
ΠΓΕ Αχαία Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Σιδερίτης Πολύ ανοιχτό ροζέ.
Ενδιαφέρον αρωματικό μπουκέτο με τροπικά φρούτα, νότες κυδωνιού και λίτσι και νύξεις φυτικότητας. Το στόμα είναι πρωτότυπο με ζωηρή οξύτητα και μεγάλη επίγευση.
Πολύ καλό

Melissinos 2015

Παραγωγός: Κτήμα Πατεριανάκη
ΠΓΕ Κρήτη Ροζέ
Ποικιλία: Κοτσιφάλι, Syrah Ανοιχτό ροζέ.
Αρώματα φραγκοστάφυλου δένουν ωραία με νότες καραμέλας βουτύρου. Το στόμα έχει καλή οξύτητα, είναι λιπαρό και φρουτώδες. Επίγευση με διάρκεια.
Πολύ καλό

Ανθοσμίας 2014

Παραγωγός: Μονεμβασιά Γ. Τσιμπίδης
ΠΓΕ Πελ/σος, Ροζέ Ημίξηρο
Ποικιλία: Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά. Ροδί χρώμα.
Στη μύτη κυριαρχεί το άρωμα του τριαντάφυλλου. Το στόμα είναι ελαφρύ, με γρήγορη επίγευση.
Καλό

Bee

Παραγωγός: Παλυβός
Ποικιλία: Αγιωργίτικο Έντονο ροζ.
Τονισμένα αρώματα από μαύρο κεράσι και γλυκά κόκκινα φρούτα. Στο στόμα, αρώματα μαρμελάδας framboise. H επίγευση είναι γεμάτη και μεγάλη.
Πολύ καλό

Sun Rose 2015

Παραγωγός: Κλήμα Γράμψα
ΠΓΕ Ζάκυνθος Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Αυγουστιάτης Σομόν ανοιχτό.
Ελαφριά μύτη, κυρίως με φυτικές νότες, εμπλουτίζεται από λεπτεπίλεπτες νύξεις εσπεριδοειδών και τριαντάφυλλου. Στο στόμα έχει δροσερή οξύτητα και γλυκόπικρες νότες που εναλλάσσονται.
Καλό

Rose
Παραγωγός: Αναστασία Φράγκου
ΠΓΕ Αττική Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Αγιωργίτικο Ζωηρό ροζ.
Στη μύτη έχουμε κλασικά αρώματα κερασιού και μέντας. Το στόμα είναι κομψό, με μέτρια ένταση και πολύ καλή επίγευση.
Καλό

Soul 2015
Παραγωγός: Αναστασία Φράγκου
ΠΓΕ Αττική Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Αγιωργίτικο, Merlot Έντονο ροζ.
Αρώματα που παραπέμπουν σε ρόδι. Το στόμα είναι πλούσιο, δροσερό, με καλή ισορροπία και διάρκεια.
Πολύ καλό

"9" 2015
Παραγωγός: Κτήμα Μουσών ΠΓΕ Θήβα, Ροζέ ξηρό
Ποικιλία: Syrah, Μούχταρο Κερασί χρώμα.
Πρωτότυπη μύτη με αρώματα γραφίτη, νυχτολούλουδου, κίτρινου φρούτου, ώριμου ροδάκινου και κερασιού. Στόμα γεμάτο, με νεύρο. Η επίγευση διατηρεί τις νότες φρούτων και είναι καλή.
Πολύ καλό

Ίαμα 2015
Παραγωγός: Βρινιώτης
ΠΓΕ Εύβοια, Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Βραδυανό Σομόν χρώμα.
Σύνθετη μύτη με βουτυράτα αρώματα, νότες νυχτολούλουδου και ροδάκινου. Το στόμα έχει ένταση, καλή οξύτητα και πολύ ωραίες νότες πυρηνόκαρπων φρούτων. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
Πολύ καλό

Fairytale 2015
Παραγωγός: Κατσικώστας
ΠΓΕ Αίγιο, Ροζέ Ημίγλυκο
Ποικιλία: Μοσχάτο, Μαυροδάφνη Ροδί χρώμα.
Στη μύτη κυριαρχεί το framboise και σε δεύτερη ανάγνωση βγαίνουν ανθικές νύξεις. Το στόμα είναι λιπαρό και γλυκό.
Καλό

Φιλέρι
Παραγωγός: Μονεμβασία Γ. Τσιμπίδης
ΠΓΕ Πελ/νησος Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Φιλέρι, Αγιωργίτικο Ροζ.
Ώριμη μύτη με νότες κίτρινων φρούτων, που παραπέμπουν περισσότερο σε μαρμελάδα. Το στόμα ακολουθεί τη μύτη με ώριμες νότες μπανάνας και mango. Στα ατού του είναι η δροσερή οξύτητα και η καλή επίγευση.
Καλό

A Muse 2015

Παραγωγός: Κτήμα Μουσών
Τ.Ο. Αττικής, Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Μούχταρο, Sauvignon Ανοιχτό ροζέ.
Στη μύτη, οι φυτικές νότες εμπλουτίζονται με αρώματα ανανά, αχλαδιού, ροδάκινου και ώριμης μπανάνας. Το στόμα είναι λιπαρό, με πολύ καλή ισορροπία και μεγάλη επίγευση.
Πολύ καλό

Κτήμα Βογιατζή 2015

Παραγωγός: Κτήμα Βογιατζή Τ.Ο Βελβεντού, Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο Τριανταφυλλί χρώμα.
Στη μύτη διακριτικές νότες κερασιού, φραμπουάζ και λουλουδιών. Το στόμα είναι μεσαίου όγκου με μέτρια οξύτητα. Η επίγευση είναι καλή
Καλό

Φτέρη 2015

Παραγωγός: Οινοποιείο Τρούπη
ΠΓΕ Πελ/σος Ροζέ Ξηρό
Ποικιλία: Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο Απαλό ροζ. Έντονη μύτη με αρώματα κερασιού, φράουλας και ευγενικής φυτικότητας. Στο στόμα, διακρίνεται επίσης η μέντα και το τριαντάφυλλο. Στην επίγευση, παραμένει το διοξείδιο του άνθρακα και οι φυτικές αναφορές.
Πολύ καλό

Τρεις Μάγισσες

Παραγωγός: Μπαραφάκας
Ροζέ Ημίγλυκο Κερασί χρώμα.
Κομψά αρώματα κερασιού και γλυκές αναφορές. Στόμα με έντονη την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα και τονισμένη γλυκύτητα. Καλό

Παράγκα 2014

Παραγωγός: Κτήμα Κυρ- Γιάννη
ΠΓΕ Μακεδονία, Ροζέ Ημίξηρο Ζωηρό ροζ.
Ευχάριστη μύτη με αρώματα φραμπουάζ και μέντας να εμπλουτίζονται με νότες chutney ντομάτας. Το στόμα είναι αρμονικό και συνδυάζει καλά την οξύτητα με τη γλυκύτητα.
Πολύ καλό

Oinocence 2015

Παραγωγός: Κλήμα Γράμψα
ΠΓΕ Ζάκυνθος, Ροζέ Ημίγλυκο
Ποικιλία: Αυγουστιάτης, Κουτσουμπέλι Ροδί χρώμα.
Στη μύτη, οι γλυκές νότες των κόκκινων φρούτων ενώνονται με νύξεις εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι αρκετά γλυκό με την οξύτητα να δίνει νεύρο.
Καλό

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.