Follow us

Μοσχάτο Άσπρο: To Αιγαίο στο ποτήρι μας

Το συμπέρασμα μετά τη δοκιμή, είναι ότι πρόκειται για ένα κρασί ευχάριστο, ευγενικό, με πολύ καλοκαιρινές νότες...

Μοσχάτο Άσπρο: To Αιγαίο στο ποτήρι μας

Ο Συνεταιρισμός Σάμου δεν χρειάζεται συστάσεις, ειδικά στη κατηγορία των γλυκών κρασιών. Τα τελευταία χρόνια προσθέτει στο πορτφόλιο του πολύ καλά ξηρά κρασιά, που έχουν το προτέρημα να συνοδεύουν καθημερινές καλοκαιρινές γευστικές συνήθειες. Μια τέτοια περίπτωση είναι η νέα τους πρόταση, το Μοσχάτο Άσπρο.

Η Σάμος έχει παράδοση στην παραγωγή κρασιών από την προικισμένη ποικιλία Μοσχάτο. Το μικρόρωγο σταφύλι έχει ζηλευτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως τα έντονα φρουτώδη αρώματα και την τραγανή οξύτητα. Αν και η περιοχή έγινε διάσημη για τα γλυκά κρασιά της από Μοσχάτο, ο ΕΟΣ Σάμου έκανε πάντα προσπάθειες και πειράματα για ξηρές εκδοχές, αρκετές από αυτές σημείωσαν μεγάλη επιτυχία -βλέπε Ψηλές Κορφές.
Αυτό το καλοκαίρι λανσάρουν μια νέα, επίσης υποσχόμενη ετικέτα, το Μοσχάτο Άσπρο.

Μοσχάτο Άσπρο: To Αιγαίο στο ποτήρι μας

Το λαμπερό ανοιχτό κίτρινο χρώμα με τις ζωηρές πράσινες ανταύγειες προδιαθέτει για τη δοκιμή. Πραγματικά, μόλις το σερβίρεις στο ποτήρι οι φρέσκες νότες φρούτων και λουλουδιών αρχίζουν το παιχνίδι του φλερτ με τις αισθήσεις μας.
Πλησιάζοντας τη μύτη, σκάνε οι ντελικάτες νότες ροδάκινου, βερίκοκου και πεπονιού. Το στόμα έχει όγκο, ισορροπία και δροσερή οξύτητα, όπως περιμένεις από ένα τυπικό Μοσχάτο.

Το συμπέρασμα μετά τη δοκιμή, είναι ότι πρόκειται για ένα κρασί ευχάριστο, ευγενικό, με πολύ καλοκαιρινές νότες. Τέτοια κρασιά ταιριάζουν με το ελληνικό τραπέζι, σε αντίθεση με βαριά και δύσκολα κρασιά, που μπερδεύουν και βαραίνουν τον ουρανίσκο μας. Δοκιμάστε το με μπαρμπούνια, μπακαλιάρο, λαβράκι, καθώς και με τα περισσότερα θαλασσινά, ακόμα και τα πιο αλμυρά. Σίγουρα ταιριάζει με γλυκόξινες γεύσεις και λευκά κρέατα. Το ατού του είναι ότι μπορείτε να το συνδυάσετε σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι με όλα τα πιάτα, από τα ορεκτικά μέχρι τα κυρίως. Φροντίστε, μόνο, να είναι δροσερό στους 8-10 βαθμούς.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.