Ο Συνεταιρισμός Σάμου δεν χρειάζεται συστάσεις, ειδικά στη κατηγορία των γλυκών κρασιών. Τα τελευταία χρόνια προσθέτει στο πορτφόλιο του πολύ καλά ξηρά κρασιά, που έχουν το προτέρημα να συνοδεύουν καθημερινές καλοκαιρινές γευστικές συνήθειες. Μια τέτοια περίπτωση είναι η νέα τους πρόταση, το Μοσχάτο Άσπρο.
Η Σάμος έχει παράδοση στην παραγωγή κρασιών από την προικισμένη ποικιλία Μοσχάτο. Το μικρόρωγο σταφύλι έχει ζηλευτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως τα έντονα φρουτώδη αρώματα και την τραγανή οξύτητα. Αν και η περιοχή έγινε διάσημη για τα γλυκά κρασιά της από Μοσχάτο, ο ΕΟΣ Σάμου έκανε πάντα προσπάθειες και πειράματα για ξηρές εκδοχές, αρκετές από αυτές σημείωσαν μεγάλη επιτυχία -βλέπε Ψηλές Κορφές.
Αυτό το καλοκαίρι λανσάρουν μια νέα, επίσης υποσχόμενη ετικέτα, το Μοσχάτο Άσπρο.
Το λαμπερό ανοιχτό κίτρινο χρώμα με τις ζωηρές πράσινες ανταύγειες προδιαθέτει για τη δοκιμή. Πραγματικά, μόλις το σερβίρεις στο ποτήρι οι φρέσκες νότες φρούτων και λουλουδιών αρχίζουν το παιχνίδι του φλερτ με τις αισθήσεις μας.
Πλησιάζοντας τη μύτη, σκάνε οι ντελικάτες νότες ροδάκινου, βερίκοκου και πεπονιού. Το στόμα έχει όγκο, ισορροπία και δροσερή οξύτητα, όπως περιμένεις από ένα τυπικό Μοσχάτο.
Το συμπέρασμα μετά τη δοκιμή, είναι ότι πρόκειται για ένα κρασί ευχάριστο, ευγενικό, με πολύ καλοκαιρινές νότες. Τέτοια κρασιά ταιριάζουν με το ελληνικό τραπέζι, σε αντίθεση με βαριά και δύσκολα κρασιά, που μπερδεύουν και βαραίνουν τον ουρανίσκο μας. Δοκιμάστε το με μπαρμπούνια, μπακαλιάρο, λαβράκι, καθώς και με τα περισσότερα θαλασσινά, ακόμα και τα πιο αλμυρά. Σίγουρα ταιριάζει με γλυκόξινες γεύσεις και λευκά κρέατα. Το ατού του είναι ότι μπορείτε να το συνδυάσετε σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι με όλα τα πιάτα, από τα ορεκτικά μέχρι τα κυρίως. Φροντίστε, μόνο, να είναι δροσερό στους 8-10 βαθμούς.