Το κτήμα Λαντίδη βρίσκεται στη διάσημη αμπελουργική ζώνη της Νεμέας και από το 1993 μας σερβίρει κρασιά που φέρουν την ταυτότητα του terroir της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι είναι ο νέος οινοπαραγωγός Σίμος Λαντίδης με ιδιαίτερες οινικές ικανότητες, που έχουν δώσει νέα ενδιαφέρουσα πνοή στη συλλογή κρασιών. Είναι πολλές οι καλές ετικέτες του οινοποιείου, ιδανικές για όλα τα γούστα των οινόφιλων, ανάμεσα τους ξεχωρίζουμε την εμβληματική και ευκολόπιοτη σειρά Μικρή Κιβωτός.
Ειδικά αυτές τις μέρες, που ψάχνουμε για κρασιά που θα ενσωματωθούν εύκολα στα απαιτητικά δείπνα, αυτά τα κρασιά ταιριάζουν γάντι.
Η λαμπερή χρυσοκίτρινη Μικρή Κιβωτός ενώνει δυο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες, το Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά. Ένα πολύ καλό κρασί, με ωραία φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα, ξεδιπλώνει στη μύτη δροσερά αρώματα εσπεριδοειδών, μαζί με ευχάριστες νότες μπανάνας και αχλαδιού και απρόσμενες νύξεις αγγουριού. Δοκιμάστε να την απολαύσετε με ένα πρωτότυπο τρόπο, σαν απεριτίφ με λίγο τόνικ και μια φλούδα αγγουριού για γαρνιτούρα.
Στην περίπτωση της πορφυρής Μικρής Κιβωτού, στο μπουκάλι φυλάσσονται οι δυο μεγάλες ερυθρές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο. Δεν τις συναντάμε συχνά ντουέτο σε ένα κρασί, εδώ όμως έχουν συνδυαστεί εξαιρετικά. Καθώς στροβιλίζουμε το ποτήρι, αναδύονται γοητευτικά φρουτώδη αρώματα χαρακτηριστικά της νεμεάτικης ποικιλίας, βλέπε κεράσια, και μόλις το δοκιμάσουμε νιώθουμε τις καλοσχηματισμένες ταννίνες και τις ελαφριές νότες ντομάτας από την βορειοελλαδίτικη ποικιλία. Αυτό το πάντρεμα γίνεται πασπαρτού στην κουζίνα και μπορείτε να βάλετε τη Μικρή Κιβωτό δίπλα σε μαγειρευτά και έντονα κρέατα με την ίδια ευκολία.
Αυτό που αξίζει ειδική μνεία, είναι η σομόν Μικρή Κιβωτός. Η μύτη της είναι αποκάλυψη, γεμάτη αρώματα πετροκέρασου, φράουλας, κυδωνιού, εμπλουτισμένες με υπέροχες νότες λουλουδιών, κυρίως τριαντάφυλλου και νυχτολούλουδου. Το στόμα είναι γεμάτο, ευχάριστο, με πολύ ωραίες βουτυράτες νότες. Αν σας έχει μείνει ακόμα βασιλόπιτα είναι ωραίος συνδυασμός! Το σίγουρο είναι ότι ταιριάζει και με αλμυρές και με γλυκές πίτες. Αρκεί να την σερβίρετε στους 10-13 βαθμούς.