Σε άλλα αμπελοτόπια ο Χαρίδημος Χατζηδάκης…

Το ελληνικό κρασί έχασε έναν μεγάλο εκπρόσωπό του

Ντίνα Γκρουμούτη 12/08/2017

Είμαστε από χθες φτωχότεροι κατά έναν σπάνιο οινοποιό, από αυτούς που έχουν την τόλμη και το ταλέντο να βγάζουν μεγάλα κρασιά...

Φωτογραφία: Ντίνα Γκρουμούτη

Φωτογραφία: Ντίνα Γκρουμούτη

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης άφησε τον κόσμο μας, ας ελπίσουμε για έναν πιο ταιριαστό στην ευαισθησία του. Ίσως -και μακάρι- να συνεχίσει το οινοποιείο του Πύργου Σαντορίνης την εξαιρετική δουλειά του, αλλά το terroir δεν θα περιλαμβάνει πια την ιδιαίτερη ψυχή του οινοποιού τους.

Φωτογραφία: Δημήτρης Αντωνόπουλος

Φωτογραφία: Δημήτρης Αντωνόπουλος

"Ένας από τους πιο γνωστούς και δυνατούς οινοποιούς της Σαντορίνης είναι ο Χαρίδημος Χατζηδάκης, που έχει καταφέρει μέσα στην 20ετία που δραστηριοποιείται στο ηφαιστειακό νησί να βγάλει μερικά αληθινά grand cru του νησιού, φανταστικά κρασιά διεθνούς επιπέδου…" έγραφε εδώ ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μόλις τον περασμένο Απρίλιο, που επισκέφθηκε το οινοποιείο του και δοκίμασε τα κρασιά του.

Φωτογραφία: Δημήτρης Αντωνόπουλος

Φωτογραφία: Δημήτρης Αντωνόπουλος

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών και βρέθηκε στη Σαντορίνη για να δουλέψει στο οινοποιείο Μπουτάρη. Εκεί, γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του, Κωνσταντίνα Χρυσού. Ο εγκαταλελειμένος αμπελώνας της οικογένειάς της, στον Πύργο Καλλίστης, στο δρόμο για τον Προφήτη Ηλία, αναμπελώθηκε από τον ίδιο και από το 1997, που ιδρύθηκε και το οινοποιείο, καλλιεργείται βιολογικά. Στο κτήμα υπήρχε και ένα παλαιό υπόσκαφο, που ο Χαρίδημος με πολλή δουλειά μετέτρεψε σε μικρό οινοποιείο. Σήμερα ο αμπελώνας Χατζιδάκη περιλαμβάνει 100 στρέμματα, ορισμένα και σε άλλες περιοχές του νησιού, που καλλιεργούνται βιολογικά.  Αηδάνι, Σαντορίνη, Santorini Cuvée, Assyrtiko de Mylos, (από γέρικο αμπελοτόπι της περιοχής Μύλος), το Assyrtiko de Louros (μια πραγματικά μεγάλη Σαντορίνη), Νυχτέρι, Μαυροτράγανο, Vinsanto, Voudomato, είναι οι ετικέτες που κυκλοφορούν.


 

Γράψε την άποψή σου
Κρασί

Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

όλες οι ποικιλίες

Τα εξαιρετικά

Αναζήτηση ετικέτας

Αναζητήστε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα δίνοντας μέρος του ονόματος ή του παραγωγού

Παραγωγοί

όλοι οι παραγωγοί

Το κρασί στην Ελλάδα

Οίνοι ΟΠΑΠ

ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας

Τοπικοί οίνοι

Τοπικοί οίνοι ανά διαμέρισμα

Το κρασί στο εξωτερικό