Follow us

Αναδρομική της ιστορικής ετικέτας Μπουτάρη

Έξι οινοποιεία σε αντίστοιχες οινοπαραγωγικές περιοχές σηματοδοτούν την ιστορία του ονόματος Μπουτάρη. Το καθένα κάνει focus σε μια ποικιλία, από εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ελληνικού αμπελώνα...

Αναδρομική της ιστορικής ετικέτας Μπουτάρη

Με μια ζωντανή και έξυπνα στημένη παρουσίαση στο όμορφο περιβάλλον του 48 Urban Garden, ο expert του κρασιού Ted Lelekas έδωσε την ουσία των κρασιών που παράγονται στα έξι οινοποιεία Μπουτάρη, διάσπαρτα σε εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Ορισμένες ξεχωριστές φιάλες συνδυάστηκαν πετυχημένα με αντίστοιχα εδέσματα, ολοκληρώνοντας την εικόνα μιας φίρμας με ιστορία 138 ετών και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Αρχίζοντας, φυσικά από τη Νάουσσα, εκεί από όπου ξεκίνησε και η ιστορία του ονόματος Μπουτάρη, το 1879. Είναι αλήθεια, ότι ο ρόλος του ήταν πολύ σημαντικός εκεί, αφού συνέβαλε με πολλούς τρόπους στη διαφύλαξη και την ανάδειξη του ξινόμαυρου (Π.Ο.Π. Νάουσσα), μιας ποικιλίας με μεγάλη δυναμική. Η χαρακτηριστική φιάλη με τον οβάλ λογότυπο "Νάουσσα Μπουτάρη" ήταν το πρώτο ελληνικό ερυθρό εμφιαλωμένο Π.Ο.Π. κρασί της ελληνικής αγοράς.

Αναδρομική της ιστορικής ετικέτας Μπουτάρη

Ακολούθησε το 1984 το Κτήμα Μπουτάρη στη Γουμένισσα, στη Φιλυριά του Κιλκίς. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες καλλιεργούνται εκεί βιολογικά με ξινόμαυρο, νεγκόσκα, αλλά και ξένες ποικιλίες (ετικέτες: Φιλυριά και Γουμένισσα Π.Ο.Π.).

Στην Αττική, η οινοποιία Μπουτάρη συνεργάζεται από το 1980 με το Κτήμα Μάτσα που διαθέτει στην Κάντζα έναν ιστορικό αμπελώνα. Στο κτήμα των 122 στρ. που κάποτε είχε μόνο σαββατιανό, καλλιεργείται τώρα υπό την εποπτεία της Ρωξάνης Μάτσα μαλαγουζιά και πιο πρόσφατα ασύρτικο και Syrah. H μαλαγουζιά έχει βρει μια πολύ καλή έκφραση στην ετικέτα Μαλαγουζιά Μάτσα (Π.Γ.Ε. Παλλήνη)

Στην Πελοπόννησο, το οινοποιείο Μπουτάρη συνδέθηκε με το μοσχοφίλερο, μια από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές ποικιλίες, στην περιοχή της Μαντινείας. Παράλληλα, καλλιεργεί αγιωργήτικο στο Πετρί και το Κλιμέντι της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα. Οινοποιούνται 12 ετικέτες.

Τη Σαντορίνη την εντόπισαν ήδη από τη δεκαετία του '80, οπότε και αγοράστηκαν και φυτεύτηκαν αμπελώνες ενώ οικοδομήθηκε και το εντυπωσιακό οινοποιείο με τον λευκό θόλο (1989), από τα πρώτα συστηματικά επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας. Ασύρτικο, αθήρι και αϊδάνι είναι οι κύριες ποικιλίες και συνολικά οινοποιούνται 7 ετικέτες.

Στην Κρήτη, τέλος, το σύγχρονης αισθητικής οινοποιείο Μπουτάρη (2004) βρίσκεται στο Κτήμα Φανταξομέτοχο, έξω από το χωριό Σκαλάνι, κοντά στην Κνωσσό, στην αμπελουργική ζώνη Π.Ο.Π. Αρχάνες, όπου σε μια έκταση 70 στρ. καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες και οινοποιούνται 6 ετικέτες.

H παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το πολύ επιτυχημένο ταίριασμα οίνων και εδεσμάτων από τον οινολόγο Ιωάννη Βογιατζή. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε παλαιωμένη Καλλίστη Réserve, Grande Réserve Naoussa 2010, Σημείο Στίξης ροζέ και Οροπέδιο Μαντινεία.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.