Δεν έλειπαν ποτέ οι προοδευτικές οινικές ιδέες. Έχουμε δει μέσα σε αυτά τα χρόνια πολλά, ανάμεσα τους εμβόλιμες ετικέτες και σημαντικές αναβαθμίσεις σε κλασικά κρασιά.
Αυτή τη φορά, οι άνθρωποι του Κτήματος έκαναν ένα ακόμα βήμα, με την απόκτηση ενός καινούργιου αμπελώνα στο Κατάφυτο. Μέχρι τώρα, τα αμπελοτόπια της οικογένειας μοιράζονταν στον Ξηροπόταμο, την Ανδριανή, την Καλή Βρύση και τα Πλατάνια.
Σε αυτά προστέθηκε το Κατάφυτο, προσφέροντας στο Κτήμα επιπλέον δυνατότητες. Το μικροκλίμα της περιοχής είναι πολύ ιδιαίτερο και δροσερό και οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 800- 930m, με έντονη κλίση. Σε σχέση λοιπόν με το λεκανοπέδιο της Δράμας, οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πιο χαμηλές, με καλές βροχοπτώσεις.
Όπως μας είπαν και οι άνθρωποι του Κτήματος, έψαχναν ένα αμπελοτόπι με τέτοιες δροσερές συνθήκες για να εξελίξουν το sauvignon, που αγαπάει την δροσιά. Ο στόχος τους είναι κρασιά με μεγαλύτερη αρωματική ένταση, πολυπλοκότητα, υψηλότερη οξύτητα και γι αυτό θα πειραματιστούν και με ποικιλίες που δεν μπορούσαν πριν να καλλιεργήσουν. Προς το παρόν, έχουν φυτέψει εκτός από το sauvignon, μαλαγουζιά, βιδιανό και riesling.
Εμείς, δοκιμάσαμε τη μαλαγουζιά και η πρώτη εντύπωση στον ουρανίσκο ήταν αναπάντεχη. Αυτή η μαλαγουζιά δεν είναι συνηθισμένη και από την πρώτη δοκιμή ερεθίζει τη μύτη και τον ουρανίσκο. Καθώς συνεχίζεις να την δοκιμάζεις εξελίσσεται και προσθέτει μια επιπλέον αρωματική και γευστική νότα. Η μύτη είναι πραγματικά εκρηκτική και δεν περιορίζεται μόνο στις αναμενόμενες ανθικές νότες. Έχει πολύ ωραίες φυτικές νότες, παιχνιδιάρικα εσπεριδοειδή και γοητευτικές νύξεις ορυκτών. Το στόμα είναι φινετσάτο, σπιρτόζικο και πλούσιο, με μεγάλη επίγευση.
Καθώς παραμένει στον ουρανίσκο μου, σκέφτομαι ότι είναι ένα κρασί που το πίνεις πολύ ευχάριστα μόνο του, αλλά σίγουρα είναι ιδανικό και για απαιτητικά food pairing. Κάτι που, τελικά, αποδείχθηκε στην πράξη καθώς τεσταρίστηκε δίπλα στα γεμάτα γεύση πιάτα του Γκίκα Ξενάκη, στο Aleria. Απίθανο ήταν το ντουέτο με τη διάσημη σπανακόπιτα του σεφ αλλά και με την έντονη και πρωτότυπη "μαγειρίτσα θαλασσινών".
Τα πρώτα δείγματα, επομένως, είναι πολύ καλά. Προσπαθώ να φανταστώ την εξέλιξη αυτού του κρασιού, όταν οι πρώτες φιάλες είναι σε τέτοιο επίπεδο. Πολύ ενδιαφέρον θα έχει και το βιδιανό, που θα κυκλοφορήσει όμως το 2018.