Follow us

Τα ωραία νέα του Domaine Costa Lazaridi

Οινοποιείο, που δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, φέτος κλείνει τριανταπέντε χρόνια τρύγου…

Τα ωραία νέα του Domaine Costa Lazaridi

Δεν έλειπαν ποτέ οι προοδευτικές οινικές ιδέες. Έχουμε δει μέσα σε αυτά τα χρόνια πολλά, ανάμεσα τους εμβόλιμες ετικέτες και σημαντικές αναβαθμίσεις σε κλασικά κρασιά.
Αυτή τη φορά, οι άνθρωποι του Κτήματος έκαναν ένα ακόμα βήμα, με την απόκτηση ενός καινούργιου αμπελώνα στο Κατάφυτο. Μέχρι τώρα, τα αμπελοτόπια της οικογένειας μοιράζονταν στον Ξηροπόταμο, την Ανδριανή, την Καλή Βρύση και τα Πλατάνια.
Σε αυτά προστέθηκε το Κατάφυτο, προσφέροντας στο Κτήμα επιπλέον δυνατότητες. Το μικροκλίμα της περιοχής είναι πολύ ιδιαίτερο και δροσερό και οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 800- 930m, με έντονη κλίση. Σε σχέση λοιπόν με το λεκανοπέδιο της Δράμας, οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πιο χαμηλές, με καλές βροχοπτώσεις.
Όπως μας είπαν και οι άνθρωποι του Κτήματος, έψαχναν ένα αμπελοτόπι με τέτοιες δροσερές συνθήκες για να εξελίξουν το sauvignon, που αγαπάει την δροσιά. Ο στόχος τους είναι κρασιά με μεγαλύτερη αρωματική ένταση, πολυπλοκότητα, υψηλότερη οξύτητα και γι αυτό θα πειραματιστούν και με ποικιλίες που δεν μπορούσαν πριν να καλλιεργήσουν. Προς το παρόν, έχουν φυτέψει εκτός από το sauvignon, μαλαγουζιά, βιδιανό και riesling.

Τα ωραία νέα του Domaine Costa Lazaridi

Εμείς, δοκιμάσαμε τη μαλαγουζιά και η πρώτη εντύπωση στον ουρανίσκο ήταν αναπάντεχη. Αυτή η μαλαγουζιά δεν είναι συνηθισμένη και από την πρώτη δοκιμή ερεθίζει τη μύτη και τον ουρανίσκο. Καθώς συνεχίζεις να την δοκιμάζεις εξελίσσεται και προσθέτει μια επιπλέον αρωματική και γευστική νότα. Η μύτη είναι πραγματικά εκρηκτική και δεν περιορίζεται μόνο στις αναμενόμενες ανθικές νότες. Έχει πολύ ωραίες φυτικές νότες, παιχνιδιάρικα εσπεριδοειδή και γοητευτικές νύξεις ορυκτών. Το στόμα είναι φινετσάτο, σπιρτόζικο και πλούσιο, με μεγάλη επίγευση.

Καθώς παραμένει στον ουρανίσκο μου, σκέφτομαι ότι είναι ένα κρασί που το πίνεις πολύ ευχάριστα μόνο του, αλλά σίγουρα είναι ιδανικό και για απαιτητικά food pairing. Κάτι που, τελικά, αποδείχθηκε στην πράξη καθώς τεσταρίστηκε δίπλα στα γεμάτα γεύση πιάτα του Γκίκα Ξενάκη, στο Aleria. Απίθανο ήταν το ντουέτο με τη διάσημη σπανακόπιτα του σεφ αλλά και με την έντονη και πρωτότυπη "μαγειρίτσα θαλασσινών".
Τα πρώτα δείγματα, επομένως, είναι πολύ καλά. Προσπαθώ να φανταστώ την εξέλιξη αυτού του κρασιού, όταν οι πρώτες φιάλες είναι σε τέτοιο επίπεδο. Πολύ ενδιαφέρον θα έχει και το βιδιανό, που θα κυκλοφορήσει όμως το 2018.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.