Follow us

Σοκολάτες: οι γοητευτικές bitter

Μια πλάκα σοκολάτας θα είναι πάντα ο πιο εύκολος τρόπος να ικανοποιήσεις την υπογλυκαιμία σου ή να σου συμπαρασταθεί γλυκά όποτε το θελήσεις, σε χαρές και σε λύπες…

Σοκολάτες: οι γοητευτικές bitter

Στέκεται εκεί, σ' ένα ράφι, σ' ένα συρτάρι -δεν χρειάζεται χώρο. Έτοιμη να την πάρεις στο χέρι, να την ξετυλίξεις, να την αφήσεις να λιώσει αργά στον ουρανίσκο και να χαμογελάσεις. Κάθε στιγμή που θα το θελήσεις, απλά γιατί πεθύμησες κάτι γλυκό μετά το φαγητό, για μια απογευματινή υπογλυκαιμία ή αργά τη νύχτα, ένα προσωπικό δωράκι πριν πας για ύπνο. Και κάθε στιγμή που έχεις ανάγκη να απαλύνεις ελαφρώς έναν πόνο -μικρό, μεγάλο- μια απογοήτευση, μια δύσκολη στιγμή: ένα τηλέφωνο που δεν χτύπησε, μια εξεταστική που δεν πήγε καλά, έναν καυγά, μια απώλεια, μια ανεκπλήρωτη επιθυμία. Ή -άλλη διάσταση αυτή- και να συνοδέψεις ένα επιδόρπιο κρασί ή ένα καλό spirit...

Σοκολάτες: οι γοητευτικές bitter

Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει η μαγική απλή, μαύρη σοκολάτα, μια superfood με όλη τη σημασία της λέξης. Η μικρή, καθημερινή χαρά που μπορεί να μη λείπει ποτέ από το σπίτι.

Οι ιδιότητες της σοκολάτας (για να είμαστε ακριβείς, του καρπού του κακάο) και η ικανότητά της να διώχνει την κατάθλιψη και το στρες, να τονώνει, να δίνει ενέργεια καθώς και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες είναι λίγο-πολύ γνωστές. Αυτά, βέβαια, αφορούν κυρίως τις λεγόμενες μαύρες ή bitter σοκολάτες. Δηλαδή, εκείνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, ελάχιστο ή καθόλου γάλα και ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη.

Για να εξηγήσουμε την ευεργετική επίδραση της μαύρης σοκολάτας στον οργανισμό, ας γνωρίζουμε ότι είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό. Οι άφθονες πολυφαινόλες δρουν αντιοξειδωτικά, ενώ η κατανάλωσή της αυξάνει και τα επίπεδα ορμονών όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες, που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας -έτσι περίπου εξηγούνται όλα.

Η χαρά βρίσκεται στα μικρά και καθημερινά, αυτά που μπορούν εύκολα να σε κάνουν να χαμογελάσεις. Γι αυτό, ψάξαμε τα ράφια δυο μεγάλων σουπερμάρκετ και διαλέξαμε 12 απλές bitter σοκολάτες, ελληνικές και εισαγωγής, που δοκιμάσαμε (με μεγάλη ευχαρίστηση, είναι αλήθεια), στα γραφεία του αθηνοραμαumami.gr.

Η δοκιμή

Παυλίδης κλασική 43% κακάο

Αρκετά τονισμένα αρώματα σοκολάτας με νότες που θυμίζουν μέλι, καλή επίγευση με διάρκεια.

Παυλίδης 70% κακάο

Καλή αρωματική ένταση. Στόμα γεμάτο, με βαθειά αίσθηση κακάο σε υπόγλυκη βάση και ελαφρώς καβουρδισμένη αίσθηση. Καλή επίγευση και διάρκεια.

ΙΟΝ Dark 50% κακάο

Μεσαίας έντασης αρώματα σοκολάτας, τονισμένη γλυκύτητα και ωραία βελούδινη υφή.

Α/Β Dark 50% κακάο

Μέτριας έντασης αρώματα και γεύση κακάο, ισορροπημένη γλυκύτητα, μέτρια επίγευση.

Valrhona Manjari 64% κακάο (Grand cru Madagascar)

Τονισμένα αρώματα κακάο. Στόμα γεμάτο και σύνθετο, με ωραίες πικρές νότες που ισορροπούνται από οξύτητα κόκκινων φρούτων. Ωραία υφή, πολύ καλή και μακριά επίγευση.

Noir Pérou Delhaise 64% κακάο

Αρώματα κακάο μέτριας έντασης. Στόμα με αρκετά τονισμένη πίκρα και κάποιες ανθικές αναφορές και γρήγορο τελείωμα.

Noir Costa Rica Delhaise 71% κακάο

Μέτρια αρώματα κακάο. Στόμα με καλή αίσθηση πίκρας αλλά μονοδιάστατη γεύση, τονισμένη επίγευση.

Green and Black organic black 70% κακάο (Trinitario cocoa)

Τονισμένα αρώματα κακάο με νότες ξηρών κόκκινων φρούτων. Στόμα πλούσιο, με έντονη αίσθηση πικρής σοκολάτας. Πολύ καλή επίγευση με διάρκεια.

Lindt excellence 70% κακάο

Τονισμένα αρώματα κακάο. Στόμα με ωραία αίσθηση πικρής σοκολάτας, νότες κερασιού και ελαφριά οξύτητα. Ωραία υφή και τονισμένη επίγευση.

Lindt 85%

Έντονα αρώματα κακάο. Στόμα γεμάτο, με τονισμένη αίσθηση πικρής σοκολάτας και υποτονική γλυκύτητα. Ισορροπημένη επίγευση σχετικά γρήγορη.

Ritter Sport 73% κακάο (Equador)

Μέτριας έντασης αρώματα. Στόμα με τονισμένη γλυκύτητα και ήπια αλλά καλή αίσθηση πίκρας. Καλή, πικρή επίγευση αν και γρήγορη.

Wheels extra dark 72% κακάο

Παρά τη μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, τα αρώματα είναι αδύνατα και η γεύση αρκετά ήπια. Το ίδιο και η γρήγορη επίγευση.

Οι σοκολάτες αγοράστηκαν: από το s/m AB Ψυχικού: Παυλίδη 43% & 50%, Ritter Sport, ION Dark, Lindt 70%, Noir Costa Rica, Noir Pérou, AB Dark.
Aπό το s/m Θανόπουλος Ν. Kηφισιάς: Green & Blacks, Valrhona, Lindt 85%, Wheels.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.