Follow us

Τα φώτα στο Peloponnese Wine Festival!

Λίγες ώρες πριν το φεστιβάλ της Κυριακής μιλάμε με τη Mαριάννα Μακρύγιαννη για τις φετινές καινοτομίες, τις εκπλήξεις και όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν την επίσκεψή μας...

Τα φώτα στο Peloponnese Wine Festival!

Το “Peloponnese Wine Festival”, όπως ονομάζεται πλέον το γνωστό στο οινόφιλο κοινό φεστιβάλ “Οίνοι Πελοποννήσου”, ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στο Hilton, πλήρως ανανεωμένο. Λίγες ώρες πριν την έναρξή του, μιλήσαμε με τη Μαριάννα Μακρύγιαννη, υπεύθυνη της διοργάνωσης, για να μάθουμε όλες τις καινοτομίες και όσα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πριν οργανώσουμε την επίσκεψή μας.

- Γιατί η ζώνη της Πελοποννήσου και τα κρασιά της είναι τόσο σημαντικά;
"Σίγουρα, θα μπορούσαν να γραφτούν σελίδες για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση! Η Πελοπόννησος είναι η περιοχή με τις περισσότερες γηγενείς ποικιλίες και τα περισσότερα ΠΟΠ κρασιά! Πληθώρα ποικιλιών, γνωστές, λιγότερο γνωστές και σπάνιες, αλλά και με υπέροχους οίνους ΠΟΠ. Είναι μία περιοχή με μεγάλο πλούτο και ποικιλομορφία, που προσφέρει πολλές διαφορετικές προτάσεις στον καταναλωτή. Αν κάποιος επισκεφθεί την έκθεση, θα καταλάβει γιατί ο αμπελώνας της Πελοποννήσου είναι τόσο σπουδαίος."

Τα φώτα στο Peloponnese Wine Festival!

- Τι διαφορετικό θα δούμε στο φετινό φεστιβάλ;
"Για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν 47 οινοποιοί από την Πελοπόννησο, που είναι ρεκόρ συμμετοχών! Μια ακόμη πρωτιά είναι ότι θα υπάρχουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με διαφορετικό χαρακτήρα.
Οι Οίνοι Πελοποννήσου γίνονται πιο εξωστρεφείς και προσπαθούν να φέρουν περισσότερο κόσμο κοντά στο κρασί. Έρχονται στην Αθήνα με νέο όνομα, που μας παραπέμπει σε μία γιορτή και νέο λογότυπο και φυσικά σε νέα ημερομηνία (οι προηγούμενες εκδηλώσεις λάμβαναν χώρα μέσα στον Νοέμβρη), που σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν και τα κρασιά της νέας σοδειάς (2016).
Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μοντέρνο και κατατοπιστικό site (www.peloponnesewinefestival.com) όπου υπάρχουν πληροφορίες για όλους του παραγωγούς που συμμετέχουν στην εκδήλωση, αλλά και γενικά για τον πελοποννησιακό αμπελώνα. Υπάρχουν φωτογραφίες και πληροφορίες για όλες τις γηγενείς ποικιλίες της Πελοποννήσου, αλλά πληροφορίες «εύκολες» και χρήσιμες. Και εννοώ, όχι πληροφορίες για το πώς να τις καλλιεργήσεις ή να τις διαχειριστείς στο οινοποιείο, αλλά πώς να απολαύσεις κρασιά από αυτές τις ποικιλίες. Πώς είναι αρωματικά και γευστικά τα κρασιά αυτά και τι να περιμένει ο καταναλωτής ανοίγοντας μία φιάλη κρασιού.
Ακόμη, έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε εκπαιδευτικό χαρακτήρα στο φεστιβάλ. Στόχος είναι να εξοικειωθεί και να γνωρίσει ο επισκέπτης τις ποικιλίες, τις περιοχές, τους ΠΟΠ οίνους, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από κάθε κρασί και, βέβαια, να περάσει καλά.
Τέλος, μετά από αρκετά χρόνια, οι Οίνοι Πελοποννήσου ξαναγυρίζουν στο Χίλτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση, αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις!"

- Ακούσαμε για πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις…
"Θα τρέξουν τρία διαφορετικά masterclasses. Ένα για τα παλαιωμένα κρασιά με τίτλο: «Παλαιωμένη Πελοπόννησος» και εισηγητή τον Γρηγόρη Μιχαήλο Dip WSET, με κρασιά ηλικίας από 10 έως 20 ετών. Το δεύτερο, θα έχει θέμα τις σπάνιες ποικιλίες της Πελοποννήσου και τίτλο: «Οι άγνωστες ποικιλίες του Πελοποννησιακού αμπελώνα» από τον οινολόγο Σοφοκλή Πετρόπουλο και το τρίτο θα αφορά τις διεθνείς ποικιλίες : «Οι διεθνείς ποικιλίες στον αμπελώνα της Πελοποννήσου» με τον Γρηγόρη Κόντο, Dip WSET. Οι συμμετοχές εδώ γίνονται μέσω του www.peloponnesewinefestival.com, όμως οι θέσεις έχουν ήδη κλείσει.

Παράλληλα, σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν συνδυασμούς τοπικών προϊόντων με κρασιά. Έχουμε επιλέξει 3 διαφορετικά είδη αλλαντικών της αλλαντοποιίας Δαγρέ από την Αρκαδία και 4 είδη τυριών από τα γαλακτοκομικά Αρκαδία, τα οποία θα μπορούν να τα δοκιμάσουν με τα κρασιά που προτείνονται και μάλιστα να αποφασίσουν αν οι συνδυασμοί που προτείνουν οι διοργανωτές τους ταιριάζουν. Ακόμη, το ζαχαροπλαστείο Le Votre Pirée έχει δημιουργήσει σοκολάτες αποκλειστικά για την εκδήλωση, με σύκα, λικέρ Τεντούρα, κρασί και άλλα προϊόντα που «μυρίζουν» Πελοπόννησο! Αυτές οι σοκολάτες θα δοκιμαστούν με τα γλυκά κρασιά της Πελοποννήσου και θα βρουν το γλυκό τους οινικό ταίρι.
Τέλος, πριν φύγουν οι επισκέπτες από την έκθεση, θα μπορούν να κάνουν ένα τεστάκι: «Πόσο καλά γνωρίσατε τα κρασιά της Πελοποννήσου;» Θα απαντήσουν σε 5 θεωρητικές ερωτήσεις και θα δοκιμάσουν 2 κρασιά τυφλά. Όσοι απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις και βρουν από ποια ποικιλία είναι τα κρασιά θα μπουν σε κλήρωση για να κερδίσουν 2 οινοτουριστικά ταξίδια στην Πελοπόννησο και 3 φιάλες κρασιών magnum.
Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις όπως κληρώσεις φιαλών magnum. Θα σας κάνουμε και εξώφυλλο στο πρώτο τεύχος του Peloponnese Wine Festival! Δεν θα πω όμως περισσότερα για αυτό, γιατί δεν θα είναι έκπληξη!"

- Τι θα πρέπει να δοκιμάσει οπωσδήποτε ένας επισκέπτης; Θα υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα κρασιά ειδικά για το φεστιβάλ;
"Θα υπάρχουν περισσότερα από 350 διαφορετικά κρασιά που θα μπορεί να επιλέξει. Θα πρότεινα να προσπαθήσει ο επισκέπτης να δοκιμάσει κρασιά από όλους τους παραγωγούς και απ' όλες τις περιοχές. Από ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Κυδωνίτσα, Μαύρο Καλαβρυτινό, Σιδερίτη, Βερτζαμί, Αυγουστιάτη αλλά και Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Gewurztraminer και άλλες ακόμα ποικιλίες. Να δοκιμάσουν τα λευκά και ροζέ κρασιά του φετινού τρύγου, κάποια φρέσκα νεαρά ερυθρά αλλά και ώριμα κρασιά από προηγούμενες χρονιές. Θα υπάρχουν και κρασιά που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην εκδήλωση!"

-Έχετε ετοιμάσει ένα πρωτότυπο quiz. Τι ακριβώς είναι αυτό;
"Είναι ουσιαστικά ένα ευχάριστο παιχνίδι, στο οποίο κάποιος μέσα από 6 ερωτήσεις σχετικές με τις γευστικές του προτιμήσεις, μπορεί να μάθει ποια ποικιλία της Πελοποννήσου του "ταιριάζει". Ανάλογα, δηλαδή, με το πως πίνει τον καφέ του ή ποια σοκολάτα του αρέσει, βγάζουμε ποια ποικιλία είναι πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις του! Το quiz βρίσκεται στο site της εκδήλωσης, είναι πολύ γρήγορο, μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε και παίρνει το αποτέλεσμα αμέσως!"

- Τελικά, πώς ήταν η εμπειρία διοργάνωσης ενός τέτοιου φεστιβάλ;
"Σίγουρα απαιτητική αλλά και συναρπαστική… Το να διοργανώνεις τη μεγαλύτερη εκδήλωση σε περιφερειακό επίπεδο είναι σπουδαίο και σίγουρα είναι τιμή μας, που μας ανατέθηκε αυτή η διοργάνωση. Να πω ότι η ΕΝΟΑΠ (Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου) μας παρείχε ότι χρειαζόμασταν για να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση διαφορετική, από ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα. Εδώ, θα ήθελα να αναφέρω και τους συνεργάτες μου, που είναι ο Γρηγόρης Μιχαήλος και η Βάσω Κουτσοβούλου."

Ραντεβού, λοιπόν, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Hilton. Η εκδήλωση θα ανοίξει τις πόρτες τις στις 11:00 για τους επαγγελματίες του οινικού κλάδου και στις 14:00 για τους οινόφιλους. Οι πόρτες θα κλείσουν στις 20:00. Η είσοδος είναι 5€ για το οινόφιλο κοινό και ελεύθερη για τους επαγγελματίες με επίδειξη της επαγγελματικής τους κάρτας. Το εισιτήριο περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και τον οδηγό της WinePlus για τους Δρόμους των κρασιών της Πελοποννήσου. Μέχρι τότε, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο κατατοπιστικό ολοκαίνουριο site: www.peloponnesewinefestival.com

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.