Ένα νέο εξαιρετικό κρασί από Ασύρτικο και Αθήρι εγκαινιάζει τη σειρά Inima του Κατώγι Αβέρωφ. Ένα από τα πιο ιστορικά ελληνικά κτήματα με έδρα το Μέτσοβο ανανεώνει την γκάμα του και δεν μπορεί παρά να θέλεις να το δοκιμάσεις.
"Ίνιμα", στην τοπική βλάχικη διάλεκτο του Μετσόβου θα πει καρδιά και ψυχή. Αυτά ακριβώς έχουν αναμείξει οι άνθρωποι του Κατώγι, μαζί με την εμπειρία τους σε αυτή την ετικέτα. Ο σπουδαίος Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον εγγονό του Αλέξανδρο Ιωάννου: « Tην όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα μεράκι. Ύστερα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο όραμα. Πρέπει να έχει ζήσει κανείς την πραγματοποίηση οραμάτων που φαίνονταν να μην έχουν πιθανότητα επιτυχίας, για να μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πλάτεμα ψυχής». Το Inima, λοιπόν, έχει πολλή ψυχή και… σταφύλια που δεν προέρχονται από αμπελώνες του Μετσόβου, αλλά από αγαπημένα αμπελοτόπια της οικογένειας, που πάντα πίστευε και ήθελε να αξιοποιήσει.
Περνώντας στην πράξη, ανοίγουμε το Inima και ευωδιάζουν αρώματα λευκών λουλουδιών ενώ, καθώς στροβιλίζουμε, αρχίζουν να ξεπετάγονται οι νότες φρέσκων εσπεριδοειδών. Στις πρώτες γουλιές, το στόμα γεμίζει με αρώματα φρούτων. Το Inima είναι πλούσιο κρασί, με πολύ καλή τραγανή οξύτητα και μεγάλη επίγευση. Δοκιμάστε το σίγουρα με όστρακα. Να έχετε το νου σας και για τις επόμενες προτάσεις της σειράς, με Νεγκόσκα και Ξινόμαυρο, που προβλέπονται πολύ ενδιαφέρουσες.
Φωτογραφία: Barbara Bitounis