Τη γκάμα κρασιών του κτήματος κυρ – Γιάννη οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε και ανάλογα με τις γευστικές μας επιλογές, εύκολα κουμπώνουμε κάποια από τις ετικέτες για να ανεβάσουμε την εμπειρία. Υπήρχε όμως ένα κενό ή καλύτερα μια απουσία στην οικογένεια των κρασιών, που αφορούσε έναν επιδόρπιο οίνο. Ο Στέλιος Μπουτάρης, εδώ και πολλά χρόνια φλέρταρε με την προσθήκη ενός γλυκού κρασιού και δεν σταμάταγε τους πειραματισμούς και τις δοκιμές, μέχρι να εντοπίσει την καλύτερη εκδοχή. Και το κατάφερε. Το Κτήμα κυκλοφορεί το πρώτο του γλυκό κρασί με το όνομα Χρυσογέρακας, ένα αρωματικό πάντρεμα ανάμεσα στο Gewürztraminer και τη Μαλαγουζιά, που συμμετέχουν στην οινοποίηση από 50%.
Η αναμονή άξιζε. Σερβίρουμε το κρασί στους 8 βαθμούς και αμέσως σκάνε στο στόμα οι μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων, μαζί με αποξηραμένα βερίκοκα, μέλι και κερί. Το στόμα χαιδεύει τον ουρανίσκο και παίζει με τις ισορροπίες ανάμεσα στη γλυκύτητα και τη δροσερή οξύτητα. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα φρουτένιο και κομψό κρασί, που αποδεικνύει ότι οι αμπελώνες στους λόφους της Σαμαρόπετρας, στο Αμύνταιο, μπορούν με όψιμο τρύγο να δώσουν και ένα πολύ καλό γλυκό κρασί.
Τελειώστε μαζί του ένα δείπνο ή συνδυάστε το με τάρτες φρούτων και καραμελωμένες κρέμες.